В САЩ започна корпоративният сезон, като в 90% от последните

...
В САЩ започна корпоративният сезон, като в 90% от последните
Коментари Харесай

Печалбите, които трябва да оправдаят доверието

В Съединени американски щати стартира корпоративният сезон, като в 90% от последните 40 тримесечия действителните резултати надвишават предварителните упования. Печалбите на JP Morgan, Bank of America и Wells Fargo скачат с двуцифрени темпове, Goldman регистрира спад. Инвеститорите чакат данни от Microsoft, Гугъл, Meta, Amazon и Apple през идващите две седмици.
" Печалбите не дефинират посоката на пазара, Федералният запас го прави ", споделя през 2015 година милиардерът Стенли Дръкънмилър. Според американския хедж фонд управител придвижването в цените на акциите се дефинират от политиката на централната банка и ликвидността на пазарите. Откакто стягането на паричната политика стартира през 2022 година, американските показатели са в подножието на върховете си. S&P 500 и Dow Jones, двата най-големи щатски показателя, са надлежно 19% и 12% нагоре през последните 12 месеца. Въпреки положителното показване те не съумяха да доближат равнищата от края на 2021 година

Гарантираната рентабилност от тримесечните американски държавни облигации към този момент доближава равнища от 5.5% (годишно). Все повече вложители си задават въпроса: заслужават ли си акциите?. Средногодишната рентабилност от показателя S&P 500 е по-висока (около 10% приблизително за последните 30 години), само че не е обезпечена. Акциите оферират и дивиденти, които са предвидима форма на рентабилност, само че при възвращаемост към 1.5% годишно за S&P 500 мъчно може да става дума за съпоставяне с облигациите сега. Надеждата е, че фирмите могат да порастват по-бързо от упованията, с което да заделят повече от облагите за акционерите си. Игра на висок скок Сезонът на докладите се назовава времето, когато американските обществени компании разгласяват финансовите резултати за последното отчетно тримесечие. Данните за юли, август и септември към този момент започнаха да излизат и могат да дадат отговор на вложителите.
Реклама
Данни на Factset демонстрират, че облагите на фирмите от S&P 500 се свиват от октомври 2022 година насам (на годишна база). Прогнозите на анализаторите още веднъж са за спад, само че по-малък от 1%. Добрата вест е, че фирмите нормално подценяват резултатите си.
Българският есенен сезон В България обществените компании разгласяват докладите си съгласно Закона за общественото предложение на скъпи бумаги. Тримесечните консолидирани уведомления се разгласяват в период от 30 до 60 дни след края на интервала, надлежно за самостоятелните и консолидираните резултати. С други думи, множеството от резултатите за юли, август и септември могат да се видят през идващите две седмици, защото българските компании имат навика да разгласяват докладите си в последния вероятен ден.В Съединени американски щати е по-различно. Американските обществени компании също имат 60 дни след приключването на тримесечието да разгласяват резултатите си, само че избират да го създадат по-рано и по-подредено. От една страна, това дава предвидимост и спомага за прозрачността, а от друга, усилва доверието в потребителите. Пример - Гугъл, Microsoft и Amazon постоянно разгласяват данните си в границите на няколко дни една след друга, а банките нормално ги предхождат.
Реалният ритъм на напредък надвишава упованията на анализаторите в 92.5% от случаите през последните 40 тримесечия, написа анализаторската компания в отчет на 14 октомври. Единствените изключения са първото тримесечие на 2020, когато удари пандемията от коронавирус, както и през третото и четвъртото на 2022 година Това положение не е изненадващо - високите лихви свиват облагите на фирмите.

Прогнозите за последните три месеца са за спад в облагите с 0.3% по отношение на предходната година. Засега данните, които идват от американските компании, обаче демонстрират растеж. Това значи, че за пръв път от година насам доходността на фирмите от S&P 500 като цяло може да нарасне. Резултатите дотук Около 40 компании от S&P 500 към този момент разгласиха докладите си. Най-големите банки в света, които нормално откриват сезона, регистрираха положителни облаги (с дребни изключения). Освен тях колоси и от други браншове показаха данни, където също регистрират растеж в облагите.
Реклама
Най-голямата от всички - JP Morgan, разгласи доходи над 38 милиарда $, а облагата е повече от 13 млрд.- растеж с над 35% спрямо 2022 година Причината - по-високите лихви.

" Не предвиждаме по-високи проценти ", споделя след резултатите Джереми Барнъм, финансов шеф на банката. " Предпоставени сме за малко по-високи равнища ", прибавя той, визирайки по-високите маржини на облага. Банките покачиха равнищата на заемите, които оферират, до момента в който равнищата на депозитите не помръдват значително.

JP Morgan не е единствената, която печели повече. " Ние се възползвахме от по-високите лихви ", споделя и Чарли Шарф, изпълнителен шеф на Wells Fargo, откакто банката му разгласи облага близо 6 милиарда (60% растеж на годишна база) от 20 милиарда доходи. Акциите на двете банки потеглиха нагоре след публикуването на резултатите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР