В самостоятелната изложба Красотата и надуваемата играчка“ Стоян Илев представя

...
В самостоятелната изложба Красотата и надуваемата играчка“ Стоян Илев представя
Коментари Харесай

Галерия "Неси" представя "Красотата и надуваемата играчка"

В независимата галерия „ Красотата и надуваемата играчка “ Стоян Илев показва серия живописни произведения и обекти, в които вплита комплицирана сетивна настройка от цветове. Обединяващите детайли в динамичния образен поток са дамата, като знаков облик и надуваемата играчка – фламинго. Те са показани в изложбата като съгласувана система от графични, експресионистични и поп детайли.

Откриването е на 31 август, от 17 до 19 часа

От дистанцията на времето създателят преформулира естетическата категория за „ хубост “, само че не като разбиране, а посредством нейното образно прекарване и преекспонираност до необузданата мощ на естествения разпад. Техниката прилича „ глич “ в екранно поле, само че се откриват ясни аналогии с истинските творби посредством механичното преместване на фрагменти от цитати от класическата и модерната живопис. Всички тези преобразувания и съчетания са безсилни в миг, в който необузданият подтик надвива като опит за преосмисляне на историческото завещание на отминали столетия. Авторът ни показва една самобитна образна стратегия, посредством която внушава нов прочит на съответните настроения на отминалото време със модерно звучене и реформаторски усет.

Стоян Илев е роден през 1988 година в Бургас. Завършва компетентност „ Живопис “ във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “, където през днешния ден е учител. Научните му ползи и проучвания са позиционирани сред класическите живописни техники и актуалните цифрови медии. Носител е на премиите: Награда за „ Култура ” на Община Велико Търново, за най-успешен дебют или изява на млад създател, Велико Търново |2021|; Носител на премията „ MOST 2019 ”, премия за българско модерно изкуство на Vivacom Art Hall Oborishte 5, София|2019|; Награда на Представителството на СБХ Велико Търново от национална младежка галерия „ Go ahead/Продължавай ”, Велико Търново |2019| и други

По обявата работи: Ивайло Пеев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР