В резултат на все по-голямото навлизане на технологиите в ежедневието

...
В резултат на все по-голямото навлизане на технологиите в ежедневието
Коментари Харесай

Приложение дава възможност на потребителите да печелят от личните си данни

В резултат на все по-голямото нахлуване на технологиите в всекидневието на хората, тематиката за персоналните данни на потребителите и метода, по който фирмите ги употребяват за свои цели, се трансформира във значима тематика на публичния разговор. Сега обаче, един стартъп, наименуван Caden Inc., желае да напомни нов аспект на този диалог, като даде опция на потребителите да печелят пари, когато споделят персонална информация, в това число какво купуват или гледат в мобилни приложения, оповестява The Wall Street Journal.

Едноименното приложение оказва помощ на потребителите да изтеглят данните си от приложения и услуги - без значение дали става въпрос за Amazon.com или Airbnb Inc. - в персонален " трезор ". Впоследствие тези от тях, които се съгласят да споделят тези данни за рекламни цели, могат да получат дял от приходите, които приложението генерира от тях.

Идеята потребителите да получават част от парите, които марките биха платили, с цел да доближават до тях, не е нова. Но тя бе преоткрита, защото редица нови законодателства и политики за сигурност на софтуерни колоси като Apple и Гугъл направиха по този начин, че трети страни все по-трудно съумяват да събират нужните им данни. Пример за това е решението на Apple от предходната година да задължи приложенията да желаят категорично позволение за следене на потребителите. Много хора, несъмнено, отхвърлят.

Това накара промишлеността за цифрова реклама да търси нови източници на потребителски данни, които са в основата на онлайн маркетинга. За да отговори на тази потребност по метод, удовлетворяващ и двете страни, Caden възнамерява да стартира бета тест на своята платформа с 10 000 консуматори при започване на идната година. Миналия месец компанията завърши кръг от финансиране в размер на 6 млн. $, воден от фонда за рисков капитал Streamlined Ventures и включващ съоснователя на Yahoo Джери Янг и неговата капиталова компания AME Cloud Ventures.

" Екипът е неповторимо фокусиран върху опитите за решение на една от алтернативите на интернет - обмена на потребителски данни против " безвъзмезден достъп " до услуги, приложения и уеб страници ", разяснява Янг пред WSJ. „ Потребителите нормално имат дребен или никакъв надзор върху метода, по който се събират техните данни, и върху това на кого се продават. Caden ще им даде редица благоприятни условия за надзор върху това по какъв начин те се споделят и с каква цел “.

Според създателя и основен изпълнителен шеф на Caden Джон Роа една от вариантите в обществения бета-тест ще анонимизира и сплотява данните, преди да ги показа с външни страни, в подмяна на 5-20 $ на месец. Размерът на таксата ще се дефинира от " оценка на данните ", отразяваща фактори като това дали потребителите дават отговор на въпроси от демографски изследвания и данните на кои приложения и услуги споделят.

Всеки, който пожелае, ще може да дава по-конкретна информация за ориентирана реклама и надлежно да печели повече. Даден консуматор, да вземем за пример, може да показа историята на пътуванията си и по този метод да завоюва до 50 $ на месец, споделят от Caden.

В същото време, в случай че човек е част от програмата за преданост на някой бранд и показа с него информацията за други свои покупки, също би могъл да завоюва финансово от това.

„ Caden се пробва да навлезе в един зараждащ се бизнес с доста съперници. Но триумфът ще изисква освен необятно приемане от страна на потребителите и рекламодателите, само че и доверие “, изяснява Стефани Лиу, анализатор от Forrester Research Inc.

Затова и от Caden считат в началото да продават единствено анонимизирани и систематизирани данни, които не са свързани с физически лица. Когато стартира да разрешава на марките да вършат по-персонализирани промоции за потребителите, тя ще даде опция на потребителите да управляват кои марки имат достъп до тяхната информация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР