В рамките на 30 минути канцлерът Олаф Шолц заличи десетилетни

...
В рамките на 30 минути канцлерът Олаф Шолц заличи десетилетни
Коментари Харесай

Торстен Бенер: Приключи ерата на германската наивност спрямо Русия

В рамките на 30 минути канцлерът Олаф Шолц заличи десетилетни правила на немската външна и отбранителна политика на Германия. Социалдемократът, интензивният герой за мир през 80-те години, Шолц разгласи на изключително съвещание на Бундестага в неделя голям фонд от 100 милиарда евро за модернизиране на армията. От тук насетне Германия най-сетне ще извърши уговорката си към НАТО да харчи годишно 2 % от брутния вътрешен артикул за защита. И още едно табу анулира Шолц - Германия доставя оръжия на Украйна. 

" 24-ти февруари 2022 година е началото на ново летоброене в Европа. Светът след тази дата в никакъв случай няма да бъде същият ". С тези думи стартира речта на Шолц, която към този момент се счита за поврат в немската политика. 

Има моменти, които историците няма потребност да правят оценка като исторически. Миналата неделя, в 11.00 ч. в Бундестага в Берлин настъпи исторически миг.

" Путин желае да построи съветска империя. Той желае радикално да промени връзките в Европа и да ги пригоди към неговия усет. Както виждаме в Украйна, Путин е подготвен на военна мощ, с цел да реализира задачата си. Затова би трябвало да се запитаме какви качества имаме да се защитим - през днешния ден и в бъдеще? В рамките на държавния бюджет за 2022 година ще отделим изключителни средства за Бундесвера в размер на 100 милиарда евро. От в този момент нататък всяка година разноските на Германия за защита ще надвишават 2 % от Брутният вътрешен продукт ". 

След края на Втората международна война Германия се трансформира в пацифистка страна . С разрешението на победителките следвоенна Германия се снабди със лична войска, само че сгушена под нуклеарната протекция на Америка, издигна пацифизма в фетиш. Не инцидентно походите за мир против конкуренцията във въоръжаването получиха точно в тогавашна Западна Германия мащабите на всеобщо публично придвижване, довело до основаването на днешната ръководеща партия на Зелените. Защото те се бореха освен против нуклеарните централи, а и против нуклеарните оръжия. В годините на Студената война германците нямаше потребност да се бият, само че след рухването на Берлинската стена огромна Германия към този момент не можеше да се държи настрани от споровете по света . И все пак пацифизмът е толкоз надълбоко затвърден в германците, че поръчката на настоящето държавно управление за ексклузивен боен бюджет от 100 милиарда евро е еднакво на гражданска война.

" Очевидно в канцлерството схванаха, че досегашният политически курс не дава отговор на времето, в което навлязохме, откакто Путин влезе в Украйна . Германия не можеше повече да удържа упорития отвод да доставя оръжия в конфликтни райони. Терминът, който употребява Шолц - ново летоброене - значи, че би трябвало да влагаме повече в отбранителните качества, с цел да отговаряме на условията на НАТО. Мирните времена, в които Германия се наслаждаваше на преимуществото да е обградена от другари, отминаха . Не можем повече да седим със скръстени ръце и други да се грижат за нашата сигурност ", казва Торстен Бенер, съосновател и шеф на Глобалния институт за обществена политика в Берлин. 

Новият канцлер Олаф Шолц дълго време понасям рецензия, че е прекомерно спокоен, колеблив в отговорите на настоятелните журналистически въпроси и неуверен в решенията си. И с речта си пред Бундестага изненада публиката. Но дали ще е дълготраен този поврат в немската външна и отбранителна политика?

" Дали е дълготраен този поврат? При всички положения обратът е реакция на събитията. Никой не желае да се въоръжава до зъби . Не знам дали това е същинското лице на Олаф Шолц, само че сигурно той е реалист и остава правилен на себе си дотолкоз, доколкото не се заблуждава, че времената към този момент са други. Със сигурност трайна е смяната, която провокира путиновият режим. Трайна е заплахата за нашата сигурност. Германия няма доста огромен избор по какъв начин да реагира и заради още нещо - знаем, че Съединените щати няма постоянно да се грижат за нашата сигурност. Кой знае кой ще завоюва президентските избори през 2024 година? Европа би трябвало сама да се погрижи за себе си . Най-мощната стопанска система в Европа не може да не взе участие уместно в укрепването на сигурността на Стария континент ".

Преди десетина години един полски евродепутат сподели, че Полша се опасява повече от пасивна Германия в сравнение с от мощна Германия. Превръща ли се Федералната република в този момент във водеща европейска мощ под натиска на съдружниците си? 

" По-скоро мисля, че Германия поема отговарящ на нейната икономическа мощност ангажимент . Не може най-голямата европейска стопанска система да си разреши да има неокомплектована войска. Ако под водеща роля разбираме, че Германия задава тона и всички я следват, бих споделил, че надалеч не всички в Европа желаят подобен тип немско водачество. Заради нашата история би трябвало да сме доста деликатни, когато се опитваме да задаваме тона в Европа. Засега Германия просто би трябвало да запълни дупките във военния бюджет ". 

Войната в Украйна Олаф Шолц назова категорично " войната на Путин ". И това разграничение сред Путин и Русия явно му е значимо, тъй като в речта си пред Бундестага сподели, че помиряването сред руснаци и германци след края на Втората международна война е значимо за историята на двете страни.

" Войната на Путин е поврат. Обрат и в нашата външна политика . Колкото се може повече дипломация, без да сме наивни - това продължава да бъде нашият блян. Но същинският разговор се води от двама. Няма да отхвърляме разговор с Русия. В такива рискови обстановки задачата на дипломацията е да подържа отворени дипломатическите канали. Всичко останало би било безконтролно ", каза канцлерът. В момента не може и дума да става за създаване на обща архитектура за сигурност в Европа с Русия, само че Шолц категорично акцентира, че в дълготраен проект сигурността в Европа не може да бъде обезпечена посредством борба с Русия. 

Какво значи това за бъдещата политика на Германия по отношение на Москва?

" Траен мир в Европа в действителност не може да бъде реализиран без Русия . Но сега Русия води война против суверенна страна и заплашва останалата част от Европа. Това, което имаше поради Олаф Шолц, се отнася за Русия след Путин. Германия ще продължи да води разговор с Русия, само че след Путин . Ерата на немската доверчивост в връзките с Русия завърши. Да залагаш на разговора с Путин и да се хвърлиш в енергийните прегръдки на Русия макар войната в Грузия, макар нахлуването в Донбас и анексирането на Крим, макар убийствата на критици на Кремъл, макар опита за отравяне на Навални - тези наивни времена дефинитивно отминаха ". 

След нахлуването на Русия в Украйна две от трите ръководещи партии в Германия - социалдемократите и Зелените - загърбиха свои обичайни и основополагащи правила. 

" Със сигурност ще забележим реакция от депутати на ръководещите социалдемократи и на Зелените, които речта на Шолц ги завари неподготвени - канцлерът не беше разискал поврата в немската външна политика с всички от ръководещата коалиция . Според мен несъгласните с Шолц ще надигнат глас, което ще изправи обединението пред тестване ", прогнозира Торстен Бенер. 

А по какъв начин наподобяват опозиционните християндемократи след историческия поврат на ръководещите? Измъкна ли Олаф Шолц всички козове, които криеше в ръкава новият водач на ХДС Фридрих Мерц?

" Не напълно, само че първите депутати, които скочиха от местата си в Бундестага и започнаха да приветстват социалдемократа Олаф Шолц за увеличението на средствата за защита, бяха опозиционните християндемократи . Новият им водач Фридрих Мерц предложи подпомагане, само че в същото време предизвести, че държавното управление би трябвало да съумее да убеди германците в нуждата от тази инвестиция. Нека не забравяме, че мекият звук на Берлин към Кремъл не е запазена марка единствено на социалдемократите. Това беше немската политика през последните повече от 10 години, т.е. на държавно управление, водено от християндемократите ". 

Обратът към по-голям ангажимент на Германия, в това число и боен, неизбежно ще придвижи международните спорове на прага на Германия. Готови ли са германците за това? Едно общество, което години наред живееше комфортно в благополучие и успокоение за сигурността си с помощта на американците, а в този момент ще се наложи да затегне коланите?

" Инвестициите в Бундесвера имат за цел да укрепят отбранителните качества на Германия и НАТО . Това ще докара до засилено наличие на немски военни по източния фланг на Алианса. След като години наред изпращахме Бундесвера в отдалечени точки на света, в този момент фокусът се реалокира в Европа. Обратът в политиката по сигурността евентуално ще бъде оспорван в немското общество. Първите социологически допитвания демонстрират, че 78 % поддържат решението за заделянето на 100 милиарда евро за защита. Но това е в този момент. В момента, в който германците усетят по джоба си, че тези пари не отиват за обществени политики или обучение, дебатът ще стане доста по-остър. Но до момента в който има война в Европа и до момента в който не е ясно, накъде ще вървят Съединените щати, германците ще поддържат тази политика . Съмнявам се, че сегашната необятна поддръжка ще е трайна. Рано или късно хората ще усетят, че парите за защита липсват в други области. И тогава дебатът ще бъде доста тежък. Този спор ще бъде рисков за стабилността на държавното управление, което пристигна на власт със напълно друг дневен ред - вътрешнополитическа рационализация, запазване на климата, енергийна диверсификация. За да бъде Германия конкурентен състезател в света, би трябвало да се модернизира и да навакса проспаното от Ангела Меркел през нейните 16 години ръководство . А в този момент, поради войната на Русия в Украйна, това основно желание на държавното управление би трябвало да остане на назад във времето. В вероятност това е рисково както за Германия, по този начин и за Европа. Въпреки това мисля, че германците схващат какво се случва. Войната на Путин е поврат в хода на историята . И това не го споделя единствено немският канцлер Олаф Шолц, сподели го и френският президент Еманюел Макрон. Това изисква реакция ".

В тази толкоз наситена с външна политика тирада на канцлера Олаф Шолц остана съвсем неусетен и един различен исторически поврат, този в енергийната политика. " Ще понижим зависимостта си от енергийни доставки от Русия ", даде обещание Шолц. А финансовият министър и водач на демократичната партия на Свободните демократи Кристиян Линднер, другояче корав последовател на фискалната дисциплинираност и запазен към амбициозните климатични цели на Зелените, разгласи в Бундестага: " Възобновяемата сила е силата на свободата ". Така звучи новото летоброене в Берлин

 Протест в Германия против войната в Украйна, фотография: ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР