В процес на изпълнение са дейностите по проекта на Община

...
В процес на изпълнение са дейностите по проекта на Община
Коментари Харесай

Бургас строи лодкостоянка в помощ на рибарите

В развой на осъществяване са дейностите по плана на Община Бургас за създаване на покрита лодкостоянка в акваторията, западно от Рибарското населено място и неговото пристанище.

В момента се работи по насипа към хелинга и площадката му и се прави затрупване на дъното.

Съоръжението ще обслужва дейностите по непромишлен лов на риба. То ще е и място за скривалище на риболовни кораби. Покритата лодкостоянка ще е в помощ на риболовците.

Основна цел на плана е възстановяване на изискванията за развиване на бранша, поощряване на общественото приобщаване и претовареност в подвластни от рибарството общности на територията на Община Бургас.

Рибарското населено място през годините се е утвърдило като своеобразно място, където се практикува обичайния за района лов на риба.

Мястото за построяването на лодкостоянката е определено по този начин, че да има добър и елементарен достъп до него.

Съоръжението ще е ситуирано на дълбочина от 1,78 метра като включва ограден вълнолом с обща дължина от съвсем 200 метра. Вълноломът ще пази акваторията на лодкостоянката от север, северозапад и запад.

Предвижда се още построяването на площадка с рампа за втурване и прибиране на лодките, подходен канал с дълбочина от 2,5 до 4,5 метра, ограда на територията на лодкостоянката, която да обезпечи следен достъп. Лодкостоянката ще разполага с контролно-пропусквателен пункт и колонки за доставяне на точките за плавателните съдове с вода и електричество.

Изпълнението на плана способства за запазване на водното биоразнообразие и морските екосистеми, както и запазване на популацията от нездравословното влияние на водите, което е разследване от климатичните промени през последните години.

Освен лодкостоянка, обслужваща дребномащабния крайбрежен рибарски флот, хидротехническото оборудване ще изпълнява  брегозащитни и брегоукрепващи функционалности, които са нужни като противопоставяне против морската абразия и сривания.

Проектът " Изграждане на покрита лодкостоянка в акваторията западно от м. Рибарско пристанище (бивша м. Ченгене скеле), Община Бургас " би трябвало да завърши октомври месец. Той се финансира по  " Програма за морско дело и риболовство " 204-2020.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР