В продължаващото противоборство между Русия и Запада Русия има един

...
В продължаващото противоборство между Русия и Запада Русия има един
Коментари Харесай

Ще плати ли българският данъкоплатец за Турски поток?

В продължаващото противоборство сред Русия и Запада Русия има един мощен коз - износът на природен газ. Независимо от напрегнатите връзки, през 2018 година размерът на доставките на газ от Русия към Европа и Турция доближиха исторически най-много от 201,8 милиарда куб. м. И въпреки Европейският съюз да не е подготвен да се отметва от позициите си по въпроса за антируските наказания доста от неговите членове интензивно осъществят енергийните си планове. Например Германия продължава да поддържа " Северен поток 2 ", който разрешава да се доставя газ непосредствено от Русия по Северното крайбрежие на Германия. В момента Русия употребява още един огромен план " Турски поток " , с цел да разшири своето въздействие в " задния двор " на Европа.
През 2018 година беше приключено строителството на морския сектор на този газопровод, който минава през Черно море, като съединява Русия и Турция, а първите доставки на газ се чакат в края на тази година. " Турски поток " е комерсиалният и геополитически успех на Русия. В търговски смисъл този газопровод оказва помощ да се укрепят позициите на " Газпром " в Турция, която е на второ място в листата с най-големите му клиенти след Германия. От геополитическа гледна точка - газопроводът разрешава да се заобиколи територията на Украйна и да се закрепи стратегическото партньорство на Русия с Турция сега, когато връзките на Анкара с нейните предходни съдружници от двете страни на Атлантика, се утежняват.
Освен това, в случай че Путин получи своето - второто отклонение на този газопровод ще минава през България, Сърбия, Унгария и Австрия. За никого не е загадка, че Кремъл се държи много самонадеяно в страните, които условно могат да се нарекат " задният двор " на Европейския съюз. Но тези негови способи, за които по този начин постоянно приказват, като агитация, дезинформация и разследващи интервенции, бледнеят спрямо активността му в енергийния бранш. Кремъл не съумя да попречи на такива страни, като Черна гора или Северна Македония да постъпят в редиците на НАТО. Но в способността си да притегля на своя страна политици и предприемачи, като ги съблазнява с доходоносни инфраструктурни контракти и приходи - няма еднакъв на себе си.
Европа обезверено се съпротивлява. Тъй като крайният пункт на " Турски поток " ще бъде Европейският съюз " Газпром " ще би трябвало да извърши този план в сходство с европейските антимонополни условия. Тези условия, създадени най-много откакто през 2009 година Русия спря доставката на газ в Украйна, са формирани тъй че да се диверсифицират енергийните доставки и по този метод да се избегне зависимостта от Русия. Едно от тях е енергийните компании да не могат да имат по едно и също време директната инфраструктура и да продават газ благодарение на тази инфраструктура, а това е съществено предизвикателство за Москва, която в различен случай би разрешила на " Газпром " и да построи газопровода, и да продава газ през него.
Именно поради това Путин приложи не малко старания, с цел да откри сътрудници за " Газпром " на Балканите. По време на своята аудиенция в Сърбия през януари Путин подписа договорка за ревизирането на взаимния план на " Газпром " и сръбската държавна газова компания " Сърбиягаз " за прокарването на 400 км водопровод. През март министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев отиде в България, с цел да се контракти за строителството на още един сектор с дължина от 480 километра. Държавната компания " Булгартрансгаз " изяви предпочитание да построи и да ръководи сектора от " Турски поток ". За задачата " Булгартрансгаз " ще би трябвало да откри към 1,6 милиарда $. Русия не е подготвена да даде тези пари - тя твърди, че България ще получи задоволително огромна облага от преноса и продажбата на газ. Българското държавно управление декларира, че може би част от парите ще бъдат дадени от Брюксел, само че това е малко евентуално.
Може би Европейският съюз ще разреши на Берлин да наруши антимонополните условия в обстановката със " Северен поток 2 " (така Русия ще има и тръбопровода и газа в нея), само че Берлин акцентира че този план ще бъде частен. Но на Балканите Европейски Съюз ще следи доста по-строго осъществяването на законите. Например, Европейският съюз може да притегли Сърбия към отговорност за подписаните покупко-продажби в рамките, на които " Газпром " ще управлява 51% от акциите на " Турски поток. " Макар Сърбия да не е член на Европейския съюз сега тя води договаряния за участие. Организацията Energy Community, чиято задача е да следи законите в страните-кандидатки да не опонират на закона на Европейския съюз, към този момент предизвести, че планът " Турски поток " нарушава условията на Съюза. По този метод Сърбия може да се сблъска със закъснение на процеса на договаряния по участието ѝ.
За да смекчи обстановката министър-председателя на България Бойко Борисов заприказва за това, че " Турски поток " ще бъде единствено един от тръбопроводите, водещ към новия Балкански газов възел, по който ще минават доставки от Азербайджан и офшорни залежи в Черно море. Така по думите му Балканския газов възел ще разреши да се диверсифицират енергийните доставки. За негово злощастие Медведев и шефът на " Газпром " Алексей Милер отхвърлиха тази концепция. Те не желаят България да има опция да смесва и препродава газ, чрез поддържана от Европейския съюз, комерсиална платформа. Затова Борисов надали би трябвало да се надява на някакви регулативни взаимни отстъпки или финансова помощ от Европейската комисия.
София към този момент има един коз в договарянията с Русия. Според настоящия контракт с " Газпром " в България съветската компания е задължена да заплати на страната директните такси за газ, който минава през територията на страната до 2030 година. В момента на подписването на тази договорка по-голямата част от газа се доставяше по по този начин наречения Трансбалкански газопровод, който е обвързван с Украйна. " Турски поток " прави този газопровод, който работи от 1980 година просто непотребен. Българското държавно управление може да подаде иск против " Газпром ", като изиска голяма отплата за пропуснатата изгода. За да не заплаща стотици милиона долари Путин би трябвало да предложи на Борисов някакви отстъпки, включително да подсигурява, че Русия ще помогне новото отклонение на " Турски поток " , водещ в Европа, да е стопански оневинен.
Сърбия и Унгария би трябвало да се причислят към България и дружно да " натиснат " Русия. Разбира се по-лесно е да се каже, в сравнение с да се направи. Борисов, смутен от готовността на Кремъл да предизвика вътрешнополитически търкания, не желае да рискува и да скапва връзките си с Москва. Сърбия има своите особени връзки с Путин, който стана значим съдружник за нея по такива предпочитани въпроси, като Косово. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се стреми да закрепи политическите и икономическите си връзки с Русия. По този метод Путин има доста благоприятни условия да разделя и да владее.
Това по какъв начин България, Сърбия и другите страни ще излязат от тази обстановка ще покаже същността и дълбочината на връзките с Русия. За в този момент те са сигурни, че ще съумеят да намерят метод да сътрудничат с Русия без да влизат в несъгласие с Европейската комисия и законите на Европейския съюз.
Може ли да ги виним по тази причина? Те са виждали по какъв начин огромни страни от Европейския съюз, като Германия в действителност са играли тази игра. Но за разлика от Германия те нямат опция да внасят ремонти в законите и да се договарят за политически взаимни отстъпки с Брюксел. Освен това Русия не е подготвена да предлага на източноевропейските страни, в които тя вижда свои подчинени, каквито и да било облаги. По този метод финансовите и политическите опасности ще се стоварят върху такива страни като България и Унгария . И в случай че те не съумеят да изиграят добре своите карти - ще им се наложи да изхарчат оскъдните си запаси за реализирането на великански планове, които са същински преференциални само за Русия.
Автор: Димитър Бечев за The Foreign Policy
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР