В присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на

...
В присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на
Коментари Харесай

България и РСМ подписаха три меморандума

В наличието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за съдействие сред двете страни, оповестиха от държавната пресслужба. Официалното сключване се състоя след извършеното пленарно съвещание на двете държавни управления в София.
 

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за съгласие сред двете министерства и за съдействие в региона на земеделието, аграрните науки, селските региони и горското стопанство. Документът планува задълбочаване на съдействието сред двете страни в аграрната област, посредством продан на научна и техническа информация и трансфер на експертни знания. Заложено е шерване на положителни практики, създаване и осъществяване на взаимни научноизследователски планове и трансгранично съдействие в региона на селските региони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит във връзка с използването на Инструмента на Европейски Съюз за предприсъединителна помощ. 

План за развиването на плана за жп връзка "София - Скопие ", оценка на капиталовата стойност и изследване на опциите за финансиране от Европейския съюз и интернационалните финансови институции, са част от дилемите на смесена група от български и македонски специалисти. Това се планува в Меморандум за съгласие за развиването на жп връзка "София - Скопие " сред Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на договаряния. Документът бе подписан от министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на превоза и връзките на Репубика Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от значимо стратегическо и икономическо значение за жителите и стопанските системи на двете страни. Чрез построяването й ще се интегрират изцяло железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа. 
 
Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, Република България и Агенцията за поощряване на предприемачеството, Република Северна Македония. Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред двете страни. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните по меморандума се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие. В Меморандума се планува ИАНМСП и Агенцията за поощряване на предприемачеството да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от двете страни. Поемат се отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия. Двете страни ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР