В православния календар съботата преди Месни Заговезни е първата голяма

...
В православния календар съботата преди Месни Заговезни е първата голяма
Коментари Харесай

Теолози: Религиозният пост е различен от диетата

В православния календар съботата преди Месни Заговезни е първата огромна задушница за годината. Денят не е определен инцидентно, Великия пост стартира с опрощаване сред живи и мъртви. Седмица по късно е Сирни Заговезни, когато млади и остарели взаимно си простят греховете и просят благосклонност както от ближните си, по този начин и от Бог.

" Това е началото на тази серия от ритуали, които в нашия регион включва цялата седмица от Местни Заговезни до Сирни Заговезни, стартира със задушница и приключва с края на прошката. От тук нататък никакви всемирски занимания и никакви всемирски каузи не могат да се правят чак до по този начин наречената Черешова Задушница. Не се подписват бракове. Не се вършат никакви събития, които могат да бъдат свързани с каквото и да е тържествуване ", съобщи историкът и културолог Веселина Вачкова пред On Air.

" Храната е едно от нещата, които се отхвърля индивидът като пости в името на Бога. Човек по-скоро би трябвало да се отхвърли от своите неверни намерения, неверни привички. Да се затвори малко в себе си, с цел да може да даде опция Бог да работи в него ", сподели от своя страна свещеникът от Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски " доцент доктор Иван Иванов.

В актуалния свят постоянно хората употребяват този интервал за разтоварваща диета. Вярващите обаче са безапелационни, че диетата и поста са две корено разнообразни неща.

" Той не е пост, то е веганство. В частност вегетарианците, това го споделям от персонален опит, тези, които не ядат месо по принцип имат допускане преди да вземат причестяване да не постят дългия пост по простата причина, че в техния организъм липсват всевъзможни натрупвания на тези субстанции, които се почистват по време на поста. Но с пост не може да се парадира. Това е нещо, което правиш просто, тъй като имаш вътрешна нужда “, посочи Вачкова.

Църквата изисква по време на поста, индивидът не просто да лимитира себе си от храната, а да осъзнава, че прави това за да се усъвършенства духовно.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР