ване и др. Тези изисквания на практика определят и разхода

...
ване и др. Тези изисквания на практика определят и разхода
Коментари Харесай

Колко струват средно клиничните пътеки във всяка област?

ване и други Тези условия на процедура дефинират и разхода (цената) на пътеката.

 

Всички лечебни заведения за болнична помощ у нас, които са сключили контракт с НЗОК, получават заплащания от Касата на база на броя и типа на осъществените клинични пътеки, умножени по контрактуваната им в Националния рамков контракт цена,информират от " Инвестор ".

 

На районно равнище се следят забавни разлики в разноските на лечебните заведения за една пътека. Между региона с най-нисък разход (Смолян) и тази с най-голям (София-град) разликата доближава 70%. Области с невисок разход са София-област, Кюстендил и Враца, а с релативно висок – Перник, Ямбол и Шумен. Средният разход на национално равнище през 2022 година доближава 1502 лв..

 

На какво се дължат районните разлики в междинната стойност на една пътека по области в България? Причините са разнообразни.

 

Разлики в заболеваемостта сред областите. Този фактор има огромно значение, макар че е мъчно да се оцени независимо. Области с висока степен на замърсяване, звук и урбанизация, обичаи свързани с хранене, тютюнопушене и други - например Пазарджик, Перник, София-град и други, имат по-високо ниво на заболеваемост от избрани болести. Влияние върху заболеваемостта оказва и възрастта на популацията, някои външни фактори (транспортни катастрофи, равнище на самоубийства и др.). 

 

Разлики в равнището на здравно обслужване и грижи, както и налични медицински запаси, наличната и действително осъществена профилактика на популацията, достъп до лаборатории и проучвания и други По отношение на тези разлики единствено ще отбележим, че в България те са значими, без значение от необятната болнична мрежа у нас (над 340 болници) и съществуване на най-малко една многопрофилна болница във всяка административна област. Не всички лечебни заведения обаче разполагат с фрагменти и съоръжение, с цел да извършват най-сложните и скъпи клинични пътеки. Този фактор въздейства върху разноските в по-малките и отдалечени области – да вземем за пример Габрово, Кюстендил, Враца. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР