В подкаста Едно наум“ тази седмица си говорим с Радостина

...
В подкаста Едно наум“ тази седмица си говорим с Радостина
Коментари Харесай

Подкаст | Компаниите в Българя все по-често използват инфлуенсъри за реклама

В подкаста „ Едно мислено “ тази седмица си приказваме с Радостина Христова. Тя като се изключи че е блогър и инфлуенсър, съветва дребни български марки за работа с инфлуенсъри в разнообразни обществени мрежи. Създател е на influencer media, в която се отразяват новостите и трендовете в областта на инфлуенсър маркетинга в България и чужбина.


ЕДНО НАУМ · Е12: Радостина Христова за бизнеса с инфлуенсърите в България
Експертът споделя, че фирмите в България освен че към този момент са се научили да работят с инфлуенсъри, само че и се оправят много сполучливо. Успяват да се осъществят положителни акции, с не толкоз огромни бюджети.

В чужбина до 80% от бюджетите на фирмите се отделят за подобен вид реклама. В България към момента няма настрана перо за инфлуенсър маркетинг или то е в доста малко компании. “

Противно на множеството разбирания Христова не счита, че хонорарът, който взимат инфлуенсърите, би трябвало да се дефинира на база брой почитатели.

Компаниите както по света, по този начин и в България, започнаха всеобщо да употребяват тези водачи на отзиви в своите маркетингови акции. Според проучване на MSL Sofia (част от Publicis Groupe България), което дава ясна картина на инфлуенсър средата в България, тук желаните инфлуенсъри са микро- (10 000 – 100 000 последователи) и макро (над 100 000 до милион последователи).

Въпреки че в България има 1600 микроинфлуенсъри, 2200 наноинфлуенсъри, 220 макроинфлуенсъри, което не е по никакъв начин малко за популацията на страната ни, Христова счита, че пазарът занапред ще се пренасища.

Моите наблюдения са, че всеки ден се появяват нови основатели на наличие и ние имаме потребност от тях. И като публика, и като представители на бизнеса. Добре е да имаме избор. “

Както по света, по този начин и в България облекла, аксесоари, обувки, грим, хранителни артикули и хотели са най-често рекламираните посредством инфлуенсъри, само че в последно време се вижда и пробив в B2B инфлуенсър акции за събития, нови книги и услуги за онлайн магазини да вземем за пример.

„ Инфлуенсър “ в България към този момент е публична работа, тъй че мнозина от тях се устоят единствено от тази активност.

Все повече компании изискват най-малко сключване на цивилен контракт, когато инфлуенсърите нямат компании, с цел да издадат фактура. Освен това, виждаме и някои от инфлуенсърите, които към този момент работят със свои компании или с организации, които издават фактури. Някои от огромните организации отхвърлят да работят с инфлуенсъри, които не издават фактури. Във всички случаи към този момент не се практикува размяната на пари в брой – нещо, което до преди години беше процедура “, споделя Христова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР