В петък почина режисьорът Карлос Саура, който доведе до пробуждането

...
В петък почина режисьорът Карлос Саура, който доведе до пробуждането
Коментари Харесай

Карлос Саура си отиде на 91

В петък умря режисьорът Карлос Саура, който докара до пробуждането на испанското арт кино след десетилетията на фашистка тирания под ръководството на Франсиско Франко и завладя интернационалната аудитория със буйните си драми с фламенко хореография. Той бе на 91 години.

Испанската академия за кинематографично изкуство и просвета заяви, че Саура е умрял вкъщи си, заобиколен от околните си. На церемонията по връчването на годишните награди в събота той трябваше да получи почетната премия " Гоя " на Академията.

Определян като един от най-великите създатели на испанското кино, паралелно с имена като Луис Бунюел и Педро Алмодовар, Саура е режисьор на към 50 кино лентата. В ранните си години той се концентрира върху злините на обществото, като за първи път печели интернационално самопризнание с " Ловът " (1966 г.) - рецензия на режима на диктатора Франсиско Франко, която печели втората по значителност премия на Берлинския кино фестивал. Много критици считат за най-хубавата му творба " Да отгледаш гарвани " (1975) - притча на диктатурата, която задушава страната му до същата година, и която печели премията на журито в Кан година по-късно.

След като режимът завършва със гибелта на Франко през 1975 година, Саура пренасочва вниманието си към музиката и танца и снима трилогията си от фламенко филми през 80-те - " Кървава женитба ", " Кармен " и " Любовна магия ", а по-късно и " Фламенко ", " Танго ", Фадо ".

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР