В петък и събота светът се събира в Хамбург за

...
В петък и събота светът се събира в Хамбург за
Коментари Харесай

Какво очакват най-могъщите от срещата в Хамбург

В петък и събота светът се събира в Хамбург за срещата на върха на страните от Г-20 - двайсетте най-могъщи страни на планетата, показва Дойче веле. Какво чакат главните играчи от тази среща?

Съединени американски щати

Администрацията на Доналд Тръмп чака малко от срещата на Г-20. А и американският президент надали се радва изключително на престоя си в Хамбург. Посещенията във Варшава и Париж са му евентуално много по-приятни, тъй като там в центъра на вниманието е единствено той. За него срещата на Г-20 е по-скоро наложително упражнение. И несъмнено Тръмп ще бъде удовлетворен, в случай че в Хамбург не бъдат взети обхватни и обвързващи решения. Вече видяхме какво е отношението му към климатичната политика - откакто той разгласи, че ще извади Съединени американски щати от Парижкото съглашение. Сега погледите са ориентирани най-много към срещата сред Тръмп и Путин, която се чака напрегнато. Експертите от дълго време приписват на двамата президенти известни прилики. Тръмп обаче е под вътрешнополитически напън поради аферата към съветската интервенция в президентските избори. Така че ще е много забавно да се види по какъв начин ще се държи американският президент.

Русия

За руснаците най-важният миг от Г-20 безспорно е срещата с Тръмп. Очакванията от тази среща на високо ниво от дълго време не са били толкоз огромни, колкото в този момент. " Става дума най-много за нормализиране на разговора ", съобщи в тази връзка съветският външен министър Лавров. Русия се надява на нов старт в обтегнатите връзки с Америка, които доближиха най-ниската си точка след анексията на полуостров Крим. Руските специалисти обаче не чакат някакъв огромен поврат. Явно тематика на диалозите ще бъде общата битка против ИД и контролът над нуклеарните оръжия. В това отношение Съединени американски щати и Русия имат общи ползи предвид на Северна Корея.

Германия

Светът е на посетители на Ангела Меркел - и то в разгара на изборната битка. Всъщност, каква по-добра опция за нея! Като хазаин на срещата канцлерката може да прави международна политика и в същото време да натрупа точки пред немските гласоподаватели преди изборите на 24 септември. В държавната декларация от предходната седмица Ангела Меркел съобщи, че чака сложни договаряния и ще съставлява ясната европейска позиция - изключително по отношение на Съединени американски щати и тематиката за климатичната политика. Светът разпорежда високи упования на Меркел като представителка на страните-членки на Европейски Съюз и " последната защитничка на свободния свят ", както я назова Ню Йорк Таймс.

Китай

Г-20 е значим конструктивен детайл в китайските геополитически упоритости. Китай желае да ускори интернационалното си въздействие и на среща от рода на тази в Хамбург може да беседва очи в очи с огромните играчи като Съединени американски щати и Русия. За Китай срещата на върха е съвършен конгрес, на който може да се застъпи за отворена международна търговия. Тя е от значително значение за подвластната от износа страна. Китай се гордее, че е член на изискания клуб на 20-те и че предходната година даже беше хазаин на срещата на върха.

Индия

Срещата на върха на Г-20 е добре пристигнала за индийския министър председател Нарендра Моди. Тъй като климатичните промени, битката против тероризма и икономическите промени ще бъдат измежду главните тематики, Моди се надява, че на тази среща на най-могъщите страни ще може да натрупа точки. Преди всичко обаче той чака да завоюва във вътрешнополитическо отношение. За него е доста значима и плануваната двустранна среща с китайския президент Си Цзинпин. Моди се надява, че ще бъде открито някакво решение на граничния спор сред Индия и Китай. Той разчита и на позитивни сигнали за комерсиалните връзки сред двете страни с най-многобройно население в света.

Турция

В агендата на турския президент Ердоган на пръво място е битката против тероризма. Или най-малко битката против тези, които той счита за терористи. Ердоган се надява на взаимни отстъпки от страна на сътрудниците от Г-20. Той ще упорства за преустановяване на оръжейните доставки за кюрдските бунтовници в северна Сирия, а от Съединени американски щати ще желае да му предадат Абдуллах Гюлен, който счита за основател на опита за прелом през 2016 година. Надеждата му да приказва пред своите поддръжници в Хамбург обаче се изпари. Федералното държавно управление има намерение да забрани сходни изяви в бъдеще.

Саудитска Арабия

Саудитският крал Салман резервира всички стаи в хамбургския хотел " Четирите годишни времена ". Той разпореди стаите да бъдат преустроени и обзаведени с нови мебели. А най-после отхвърли присъединяване в срещата на върха на Г-20. Причината за отхвърли е неразрешеният спор с Катар. Неговият наследник Мохамед бин Салман също няма да дойде в Хамбург. Въпреки това в срещата на върха ще взе участие делегация от Саудитска Арабия, която ще бъде ръководена " единствено " от един държавен секретар. Очевидно срещата на върха на Г-20 понастоящем не е толкоз значима от саудитска позиция. В противоположен случай Рияд щеше да изпрати в Хамбург някой върховен политик.

Бразилия

Бразилският президент Темер в началото отхвърли присъединяване в срещата на върха без да назове аргументите за решението си. Сега обаче се оказва, че той въпреки всичко ще дойде в Хамбург. Всъщност това негово държание онагледява настоящия политически безпорядък в Бразилия. С присъединяване си в Хамбург Темер желае да показва нормалност и да опровергае усещането, че неговото държавно управление е недееспособно. Мишел Темер е първият бразилски президент, против който бе заведено дело (миналата седмица) по съмнение в корупция по време на мандата му. Неговата известност е някъде сред 5 и 7 %. Почти 14 милиона бразилци са безработни. Бразилското държавно управление желае да притегли нови вложители и да сътвори нови търговски съюзи. Затова и срещата на върха на Г-20 е добре пристигнала за Бразилия.

Южна Африка

Единственият африкански участник в срещата на върха е в дълбока рецесия. Президентът Зума се бори с най-високата безработица измежду страните от Г-20. Местната валута е под мощен напън. Южноафриканският президент обаче се радва, че неговият континент ще бъде една от главните тематики на срещата на върха. Зума таи очаквания във връзка с самодейността " Compact with Afriсa ", която ще тече редом с помощите за развиване. Чрез тази самодейност в Африка би трябвало да бъдат привлечени повече частни и държавни вложители. На срещата на върха ще се разисква и самодейността на Организация на обединените нации " Агенда 2030 " за стабилно развиване, както и световната бежанска проблематика.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР