В новата реалност на натрупване на няколко кризи търговията с

...
В новата реалност на натрупване на няколко кризи търговията с
Коментари Харесай

Tърговията с инвестиционно злато достигa невиждани обеми

В новата действителност на струпване на няколко рецесии търговията с капиталово злато доближи невиждани до момента размери. Златото извършва главната си функционалност на избавителна котва, на кей за вложителите в сериозна спешна обстановка.

Това сподели доцент доктор Валентина Григорова-Генчева от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) по време на научно-приложнаta конференция на тематика " Икономика на страха ", проведена от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни проучвания към него VUZF Lab, отдадена на 20-aта годишнина на висшето учебно заведение, която се отбелязва през 2022 година Българска телеграфна агенция е медиен сътрудник на конференцията.

Търсенето на кюлчета и монети от капиталово злато през последните няколко месеца в условия на световна неустановеност, както и по време на рестриктивните мерки заради пандемията, е извънредно мощно, разяснява ученият и добави, че златото за следващ път в съвременнаta история на човечеството удостоверява ролята си на противовес на страха.

 istock istock
Към средата на юни тази година при борсов фиксинг от към 1750 евро за тройунция доходността на златото за последните пет години към този момент е над 50 %, сподели Валентина Григорова-Генчева. 

Според нея идващите десетилетия ще бъдат белязани от засиленото наличие на златото както в вложенията на хората, по този начин в запасите на централните банки. Съединени американски щати, Германия, Италия, Франция, Нидерландия са сред първите 10 в света и по количество притежавано злато, и по дял в националните златни запаси, който е сред 55 и 70 %. 

Финансовите институции като МВФ, Групата на Световната банка и други банки за развие по време на рецесията и войната в Украйна усилват своя дял на финансиране и разнообразяват портфейлите си от финансови принадлежности, които дават, разяснява по време на форума доцент доктор Ирена Николова от Нов български университет резултатите от наслагването на рецесиите. 

По отношение на валутите, множеството от тях при рецесия в началото реагират с обезценяване, като се изключи щатския $, добави ученият. Същевременно тя уточни, че в такива сериозни обстановки валутите с плаващи валутно-курсови режими в началото се обезценяват, само че след това стабилизират позициите си, поради появяването нов състезател - цифровите валути.

По думите на Ирена Николова сега се следи наклонност, съгласно която глобализацията минава в вид регионализация. Сега районните банки за развиване, изключително в Азия, са доста по-силни, както и другите прикрепени към тях институции, които финансират и действително понижават работата на наднационалните институции, основани след Втората международна война, добави ученият.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР