В неделя президентът Джо Байдън пристига на официална визита на

...
В неделя президентът Джо Байдън пристига на официална визита на
Коментари Харесай

В тила на врага: Какво цели Байдън с посещението си във Виетнам

В неделя президентът Джо Байдън идва на публична аудиенция на най-високо ниво под носа на китайския водач Си Дзинпин със оферти, които се чака да сближат с Вашингтон още една от прилежащите на Китай страни, написа в собствен разбор CNN и напомня:

„ Само за последните пет месеца Байдън одобри президента на Филипините в Белия дом за първи път от повече от десетилетие; почерпи индийския министър-председател с обилна държавна вечеря; одобри японския и южнокорейския си сътрудник на алегорична среща на върха в именития президентски комплекс „ Кемп Дейвид “. На всяка крачка ухажването на Байдън и непоколебимата дипломация на екипа му осигуриха по-силни дипломатически, военни и стопански връзки с мрежа от съдружници и сътрудници, обединени в случай че не от искрено възприятие на паника от все по-агресивната военна и икономическа позиция на Китай, то най-малко от възходящо възприятие на нерешителност “.

Последната страница в наръчника на Съединени американски щати за Индо-Тихоокеанския район ще бъде отворена посредством установяването на " всеобхватно стратегическо партньорство ", което ще сложи Съединени американски щати наедно с най-високото равнище сътрудници на Виетнам, в това число Китай, настояват американски чиновници, осведомени с въпроса.

" Това бележи нов интервал на фундаментално преориентиране на връзките сред Съединени американски щати и Виетнам ", разяснява пред медията почитан чиновник на администрацията преди идването на Байдън в Ханой, заявявайки, че то ще разшири обсега на сферите на съдействие сред двете страни:

" Няма да е елементарно за Виетнам, тъй като те са подложени на голям напън от страна на Китай. Ние осъзнаваме залозите и президентът ще бъде доста деликатен по какъв начин се ангажира с виетнамските ни другари ", показва още той.

Все по-сплотената мрежа от партньорства на Съединени американски щати в района е единствено едната страна на дипломатическата тактика на Съединени американски щати по отношение на Китай. В обособен проект администрацията на Байдън също по този начин се стреми към по-стабилни връзки и усъвършенствана връзка с Пекин през тази година, като единствено през последните няколко месеца поредност от висши секретари на кабинета посетиха китайската столица.

Но това дава лимитирани резултати към днешна дата, спрямо самодейностите на Байдън, ориентирани към внимателните съседи на Китай - дихотомия, която се демонстрира блестящо и по време на срещата на Г-20 в Ню Делхи, където американският президент участва, а китайският водач Си Дзинпин - не.

Тъй като Байдън и Си се борят за въздействие в Азия и оттатък нея, самото им наличие може да се преглежда като игра на мощ и Байдън се опита да извлече оптималната изгода от отсъствието на Си, възползвайки се от опцията да показа устойчивия ангажимент на Съединените щати както към района, по този начин и към разрастващите се страни по света, показва още CNN.

Но особено във Виетнам въздействието на Байдън се конкурира освен с това на Китай. На фона на идните диалози стана ясно, че Ханой приготвя загадка покупка на оръжия от Русия – дълготраен снабдител за страната. Затова и в понеделник американският държавен глава възнамерява да разгласи стъпки, които да оказват помощ на Виетнам да скъса несъразмерната взаимозависимост от съветските оръжия, твърди различен почитан чиновник на администрацията.

Тъй като стопанската система на Китай се забавя, а водачът му ускорява военните си демонстрации, Байдън се надява да направи по този начин, че Съединени американски щати да наподобяват по-привлекателен и благонадежден сътрудник. В Ню Делхи да вземем за пример той прави това, отправяйки оферти за стимулиране на световните стратегии за инфраструктура и развиване като контраст на Китай.

И Пекин, и Москва осъждат по този начин наречения " нрав на Студената война ", който разделя света на блокове, само че Белият дом упорства, че търси само конкуренция, а не спор. Въпреки това желанието да се привлекат разнообразни народи към по-тясно съдействие със Съединени американски щати е явно.

Притиснати от съперничещи си колоси

В събота Байдън се снима с водачите на Индия, Бразилия и Южна Африка - три от основите членове на групата БРИКС, която Си се пробва да издигне като противник на доминираните от Съединени американски щати срещи на върха като Г-20.

Ако този метод крие някакъв риск, то той е, че това кара страните да се усещат притиснати от съперничещи си колоси. За Байдън обаче е неотложно най-малко да предложи на по-бедните страни опция на Китай, когато става въпрос за вложения и развиване, продължава разбора на CNN.

Факт е, че от ден на ден съседи на Китай - като Виетнам, търсят контраст на постоянно безпощадното наличие на Пекин в района, даже и да не са готовят да изоставят напълно китайската сфера на въздействие в интерес на американската.

" Не желаеме и не чакаме от виетнамците да вършат избор ", споделя висшият чиновник на администрацията. " Ние разбираме и знаем ясно, че те се нуждаят и желаят стратегическо партньорство с Китай. "

Дни преди визитата на Байдън и предстоящото оповестяване на стратегическото партньорство Китай изпрати върховен чиновник на Комунистическата партия във Виетнам, с цел да ускори " политическото взаимно доверие " сред двете комунистически съседки, оповестява формалната китайска осведомителна организация Xinhua.

Запитано за идното посещаване на Байдън във Виетнам, в понеделник китайското външно министерство предизвестява Съединени американски щати да не употребяват връзките си с обособени азиатски страни, с цел да нападат " трета страна ".

" Съединените щати би трябвало да изоставят манталитета на играта с нулев резултат от Студената война, да съблюдават главните правила на интернационалните връзки, да не се насочват към трети страни и да не подкопават районния мир, непоклатимост, развиване и разцвет ", декларира представителят на министерството Мао Нин.

Виетнам се стреми да поддържа положителни връзки с Китай, като ръководителят на неговата комунистическа партия е първият задграничен водач, който се обажда на Си в Пекин, откакто китайският водач си обезпечи невиждан трети мандат през октомври предходната година. През юни министър-председателят на Виетнам пък се среща със Си по време на държавно посещаване в Китай.

Но даже и да се пробва да избегне гнева на Китай, Виетнам от ден на ден се стреми към положителни връзки със Съединени американски щати поради икономическия си интерес - търговията на страната със Съединени американски щати набъбна през последните години и тя желае да се възползва от американските старания за диверсификация на веригите за доставки отвън Китай. Налице е и угриженост за военното подсилване на Китай в Южнокитайско море.

Експертите настояват, че тези по-тесни партньорства са колкото заслуга на цялостната тактика на администрацията на Байдън за Китай, толкоз и разследване от метода, по който Китай все по-агресивно употребява своята военна и икономическа мощност в района.

" Китай от дълго време се оплаква от съюзническата мрежа на Съединени американски щати в задния си двор. Пекин споделя, че това са остатъци от Студената война, че Съединени американски щати би трябвало да спрат да обкръжават Китай, само че в действителност държанието на самия Китай и неговият избор са тези, които са довели до обединяването на тези страни ", споделя Патриша Ким, специалист по Китай в Brookings Institution. " Така че в доста връзки външната политика на Китай дава противоположен резултат. "

От врагове към другари

Подобряването на връзките сред Съединени американски щати и Виетнам има голямо значение поради комплицираната историческа основа, която обвързва Вашингтон и Ханой.

Двете страни минават през еволюция на връзките си от смъртни врагове, водили опустошителна война, до все по-близки сътрудници, макар че Виетнам към момента се ръководи от същите комунистически сили, които в последна сметка отблъснаха американските военни.

Макар че подобряването на тези връзки лишава десетилетие, американски чиновници настояват, че съгласуваният блян да се повдигнат те на нови равнища е довел до това, че дългогодишната отрицателна инерция е била преодоляна.

Посещението на висшия виетнамски посланик Ле Хоай Трунг във Вашингтон в края на юни удостоверява това. По време на среща със съветника по националната сигурност Джейк Съливан двамата за първи път са разискали опцията за възстановяване на връзките, свидетелства пред CNN чиновник от администрацията на Байдън.

Впоследствие екипът на Съливан изпраща писмо до Трунг с предложение това възстановяване на връзките да се трансформира в стратегическо партньорство, което значи, че Вашингтон може да се подреди в листата на " всеобхватните стратегически сътрудници " на Виетнам - Китай, Русия, Индия и Южна Корея. И по всичко проличава, че отговорът е позитивен.

Все отново американските публични лица внимават да не характеризират доближаването с Виетнам, това с Филипините, Индия, Япония и Корея или партньорството за сигурност AUKUS с Австралия и Обединеното кралство като част от цялостна тактика за противопоставяне на военната и икономическата мощност на Китай в Индо-Тихоокеанския район.

" Мисля, че това е тенденциозен план на администрацията на Байдън ", споделя Юн Сун, шеф на програмата за Китай в Stimson Center. " Все отново Вашингтон не желае страните от района или тези от Африка да считат, че Съединени американски щати се грижат за тях единствено поради Китай, тъй като това демонстрира липса на ангажираност. Това би говорило: " Ние се грижим за вас единствено тъй като не желаеме да отидете при китайците ".

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР