В най-отдалечената и изолирана общност в щата Мейн, една барака,

...
В най-отдалечената и изолирана общност в щата Мейн, една барака,
Коментари Харесай

Библиотеката, която събира забранени книги

В най-отдалечената и изолирана общественост в щата Мейн, една колиба, превърната в библиотека, проповядва приемливост, като запълва рафтовете си с най-противоречивите и скандални книги в Съединени американски щати, оповестява Абигейл Къртис за Bangor Daily News.

 Harbor Low Tide Panorama (Matinicus Island, Maine)

Брегова линия на остров Матиникус

Разположен на 35 километра от брега на Мейн, остров Матиникус е дом на към 100 души, съгласно Асошиейтед прес (АП). В такава дребна общественост философията „ живей и не пречи “ е централна за жителите, споделя доброволецът от библиотеката Ева Мъри пред Bangor Daily News, и точно това прави локалната библиотека съвършен дом за най-предизвиканата литература в страната.

Класики като „ Да убиеш присмехулник “ на Харпър Лий, „ Разказът на прислужницата “ на Маргарет Атууд и „ Гроздовете на гнева “ на Джон Стайнбек могат да бъдат открити на рафтовете на библиотеката, както и съвременни четива като „ И с Танго стават трима “ на Питър Парнел и Джъстин Ричардсън. Библиотеката също се надява да получи копия на „ Маус “ от Арт Шпигелман.

 Bundesarchiv Bild 102-14597, Berlin, Opernplatz, Bücherverbrennung

Службата за интелектуална независимост на Американската библиотечна асоциация води записи на опитите за унищожаване на съответни книги от библиотеки, учебни заведения и университети в Съединени американски щати. Според асоциацията „ Да убиеш присмехулник “ е неразрешена заради расистко и полово наличие. „ Гроздовете на гнева “ е неразрешен поради потреблението на хули и „ полови препратки “. Междувременно „ И с Танго стават трима “, основана на същинска история за двама мъжки пингвина, които отглеждат дружно малко пингвинче в зоологическата градина на Сентръл парк, е една от най-предизвикателните книги в страната поради представянето на еднополова двойка. Мъри се снабдява копие от книгата с картинки при скорошно пътешестване до континенталната част на страната, съгласно АП.

На подобен усамотен остров достъпът до книги не е изключително елементарен героизъм за локалните. Преди съществуването на библиотеката те споделят и търгуват с книги между тях, доставят им книги благодарение на програмата Books by Mail на Щатската библиотека на Мейн или търсят из сметището и центровете за преработване на острова за книги, изхвърлени от техните съседи, съгласно Bangor Daily News. Преди повече от 40 години локални младежи даже основават своя лична краткотрайна стратегия за замяна на литература.

Такава на остров Матиникус се основава през 2016 година, откакто Мъри и група локални поданици ремонтират заслон с размери 2,5 на 3,2 метра, дарен им от гражданин, откакто той към този момент не се нуждае от него, оповестява Bangor Daily News. Библиотеката получава статут на дружество с нестопанска цел и в този момент рафтовете са цялостни с най-различни управления и дарени книги в положително положение.

С безплатно финансиране от Фондация Стивън и Табита Кинг, частна организация също с нестопанска цел в Мейн, фокусирана върху поддръжката на общностни начинания, библиотеката прибавя съседен заслон през 2020 година Там предишното лято е отворена детска стая, за огромна наслада на малчуганите и техните родители, оповестява Bangor Daily News.

Библиотеката си няма щатен библиотекар, а се ръководи само от доброволци, които работят както им е комфортно, споделя Мъри пред новинарския уебсайт. Книгите се дават само на доверие като посетителите записват сами какво заемат в тетрадка. Известно е, че даже туристите на острова, които инцидентно са не запомнили да върнат някоя книга и са си я прибрали у дома, я изпращат назад без да са подканени от библиотеката.

 1933-may-10-berlin-book-burning

Едно такова начинание се откроява в нация, която става все по-нервна и разногласна, когато става въпрос за това дали избрани книги би трябвало да бъдат неразрешени или не. Американската библиотечна асоциация декларира, че е получила „ невижданите “ 330 сигнала за проблеми със наличието на съответни книги предходната есен, което е над двойно повече от общия брой сигнали от 2020 година, оповестява Елизабет Харис и Александра Алтър за New York Times през февруари. Книгите са атакувани „ с темпове, невиждани от десетилетия “, прибавят те.

Веднъж предмет на съвещанията на учебните препоръки, през днешния ден сигналите за някои книги стигат до равнище правоприлагане, закони и политическите акции, съгласно New York Times. Мишените на такава цензура нормално са книги за раса, пол и половост. Много от сигналите произтичат от „ морална нервност по отношение на отбраната на децата “, написа Клеър Армистед за The Guardian.

„ Политизирането на тематиката е което е по-различно от нещата, които са се случвали в предишното “, споделя Бритън Фолет, основен изпълнителен шеф по наличието във Follett School Solutions, един от най-големите снабдители на университетски книги в страната, пред New York Times. „ То се задвижва от законодателството, той се задвижва от политици, които застават на едната или на другата страна на дебата. И в последна сметка библиотекарят, учителят или възпитателят са хванати по средата. “

„ Ние сме в привилегированото състояние да кажем: „ Ние не забраняваме книги “ и че приветстваме предложенията на хората за книги “, споделя Мъри. „ Това е задачата на стартирането на библиотека тук. Можете да вършиме положително, без първо да желаете от някого позволение. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР