Във версията участва и Доли Партън, 78-годишната легенда и автор

...
Във версията участва и Доли Партън, 78-годишната легенда и автор
Коментари Харесай

Музикални хроники: Доли Партън – да напишеш двете си най-велики песни в един и същ ден

Във версията взе участие и Доли Партън, 78-годишната легенда и създател на безконечната ария, написана преди повече от половин век. Издадена през октомври 1973 година, Jolene си остава една от най-влиятелните песни в актуалната музика и бележи повратна точка в кариерата на самата Партън.

Впоследствие кавъри на Jolene записват куп актьори като Оливия Нютън-Джон, Кели Кларксън, The White Stripes и кръщелницата на Доли Партън – Майли Сайръс. Но каква е истинската история, от кое място идва вдъхновението и по какъв начин поражда песента, която и до през днешния ден е измежду знаците на кънтри музиката?

Тогава Доли Партън е на 27 и е надалеч от статута на кънтри икона, какъвто има през днешния ден. Близо 10 години са минали, откогато тя се мести в Нешвил, с цел да развива музикалната си кариера и към този момент е издала първия си шлагер Joshua, оглавил кънтри класациите. В този ранен интервал Партън е известна най-вече с колаборациите си с артиста Портър Уагънър и взе участие голям брой пъти в неговото телевизионно предаване.

Тя се отделя от него през 1974 година – година откакто е постигнала фурора с Jolene и пред нея са се отворили доста нови благоприятни условия.

Специално за раздялата си с Портър Уагънър певицата написа другата си най-известна ария – I Will Always Love You, превърната по-късно в още по-голям шлагер с версията на Уитни Хюстън. Доли Партън твърди, че дори е написала Jolene и I Will Always Love You (двете ѝ най-велики песни) в еднакъв ден. 

За разлика от други актьори, които избират да крият усърдно вдъхновенията си, американката е разказвала в огромни елементи по какъв начин се стига до написването на Jolene. Всичко стартира от една преживелица с нейния брачен партньор Карл Томас Дийн, с който се женят още през 1966 година и са дружно до ден сегашен, близо 60 години по-късно.

Скоро след сватбата им, Доли става очевидец на диалог сред мъжа си и флиртуваща касиерка в банка. Беше висока към 180 см. И притежаваше всевъзможни други неща, които такава нисичка женичка като мен няма “, спомня си Доли. Касиерката не се споделя Джолийн, само че пък певицата си харесва това име, тъй като с него ѝ се показва една дребна фенка на неин концерт. „ Ти си най-сладкото момиченце, което съм виждала, по какъв начин се казваш? Джолийн? Красиво е, звучи като ария. Ще напиша такава ария “, споделя тогава Доли и извършва обещанието си.

Нейният толкоз нескончаем брак с Карл Томас Дийн се основава на взаимно доверие и въпреки че двамата не могат да бъдат видени дружно (тъй като брачният партньор страни от всевъзможни обществени изяви), те си остават доста близки.

„ Той знае, че кокетирам с други хора, и той флиртува. В отворена връзка сме, само че не в полов смисъл.. В последна сметка се обичаме бясно “, изяснява звездата. 

Първоначалната версия на Jolene бързо доближава до върха в американските кънтри чартове и изстрелва кариерата на Доли Партън в напълно друга орбита. Излизането на още шлагери в идващите години като I Will Always Love You, Here You Come Again и 9 to 5 към този момент изрично я трансформира в суперзвезда на музикалната сцена.

Но изключителното дългоденствие съответно на Jolene се дължи освен на Партън, а и на упоменатото голямо количество кавър версии, появили се през годините. Авторката на песента способства напълно непосредствено за някои от настоящите кавъри. Партън се причисли към Майли Сайръс, с цел да извърши Jolene онлайн на премиите „ Грами “ през 2019 година, а след това направи рок аранжимент на шлагера с бандата Maneskin за албума си Rockstar. 

Новата версия на Бионсе е смела трактовка с друг и много по-заплашителен текст, както и с забавни промени в композицията, изключително към края.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР