Метълкор сцената от района, известен като Нова Англия, е родила

...
Метълкор сцената от района, известен като Нова Англия, е родила
Коментари Харесай

Музикални хроники: Бандата, която умишлено направи най-отвратителния метъл албум с цел отмъщение

Метълкор сцената от региона, прочут като Нова Англия, е родила групи като Converge, Cave In, Killswitch Engage, Shadows Fall и All That Remains. За множеството хора техните имена несъмнено не приказват нищо, само че за запалянковците в жанра значат доста.

Става въпрос за зародилите в средата на 90-те Drowningman, които несъмнено оказват своето въздействие върху метълкор и маткор жанровете, само че бунтарството им ги тласка и в посока на умишлен музикален бойкот.

Какво може да накара един музикант да покаже най-лошото от себе си напълно предумишлено и целеустремено?

Като начало би трябвало да кажем, че Drowningman несъмнено умеят да вършат музика, въпреки че не съумяват да доближат звезден статут поради няколко разпадания и паузи в активността си. Дебютният им албум Busy Signal At The Suicide Hotline (1998) предлага по едно и също време благозвучен и нападателен коктейл от мощен хардкор пънк и съумява да форсира напредъка на бандата. 

Благодарение на положителното показване на албума, Drowningman печели вниманието на пънкарската музикална компания Revelation Records и скоро съюзът сред двете страни става факт. Именно Revelation издават втория албум на Drowningman, озаглавен Rock And Roll Killing Machine. Но както постоянно се случва в пътя на развиване на една група, с придвижване на времето Drowningman демонстрират все по-голямо неодобрение към своя лейбъл. 

“Имахме някои проблеми с Revelation след объркания метод, по който издадоха Rock And Roll Killing Machine ”, споделя вокалистът на групата Саймън Броуди. „ Бандата Papa Roach пожела да създадем турне дружно с тях, нашият лейбъл трябваше просто да наеме буса – само че отхвърлиха да го платят. Това беше огромният ни късмет за пробив! “

Решават да изпълнят задачата, само че по меко казано необикновен метод. Те се насочват към едно студио в Масачузетс и взимат със себе си забележителния музикален продуцент и китарист на Converge Кърт Балу.

Поставената цел е да основат най-лошата музика, на която са способни и саркастично да нарекат сбирката Best Record Ever („ Най-добрият албум, създаван в миналото “). “Кърт способства с огромна подготвеност ”, спомня си Саймън Броуди. Записа саксофон за няколко от песните, изсвири соло върху една блус скица. Сътвори идея, наречена „ Дуел в китарния магазин “ – в левия канал някой свири Sweet Emotion на Aerosmith, а по едно и също време в десния различен свири (и то свири зле) Stairway to Heaven на Led Zeppelin ”.

Колаборациите в пародийния албум не завършват единствено с включването на Кърт Балу. Към плана е притеглен и Стивън Бродски, китарист и артист на Cave In. Така същински звезди на локалната метълкор сцена се събират дружно в името на общия блян към нещо неповторимо отблъскващо и неприятно за слушане.

„ Кърт беше страховит за нещо такова, тъй като постоянно е добър в реализирането на луди, ексцентрични хрумвания. Например да направи сякаш най-мощната част на песента с духови принадлежности или да запише вокали дружно със тон от косачка за трева “, смее се Бродски. „ Беше толкоз непоносимо, че даже не съумяха да го довършат “.

„ Предложиха ми и аз се съгласих да се включа с нещо в Best Record Ever. Хрумна ми да запиша кавър версия на класиката на Дейвид Боуи Ziggy Stardust And The Spiders From Mars и да трансформира текста, с цел да бъде за Саймън Броуди. Нарекох я Simon Brody And The Pill Poppers From Mars “, добавя Бродски. 

„ Това е прекомерно положително, хаха! “, споделя той на Бродски, когато чува концепцията. Плановете са в албума да бъде включена и 20-минутна инструментална част, която се върти към един-единствен китарен риф – подигравка на все по-популярния при започване на 2000-те стоунър рок жанр. 

За страдание, Best Record Ever по този начин и не вижда бял свят, по тази причина през днешния ден не можем да се насладим на резултата от това извънредно начинание. Бандата може и да не съумява да си отмъсти на Revelation Records по планувания метод, само че въпреки всичко се отделя от  лейбъла и от тази позиция реализира желанията си.

Оттам нататък Drowningman два пъти се разпадат и след това намират метод и мотивация да се съберат още веднъж, с неизбежните в тази ситуация промени в състава, а ненапълно и в музикалния жанр.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР