В навечерието на празника на българските букви и култура, посланикът

...
В навечерието на празника на българските букви и култура, посланикът
Коментари Харесай

Чудесата на България събират дипломатите

В навечерието на празника на българските букви и просвета, посланикът на Мароко у нас Н. Пр. госпожа Закия Ел Мидауи направи необикновен жест към скъпото българско културно-историческо завещание. Кралската резиденция на Мароко отваря в 18 ч. необятно порти, с цел да посрещне дипломатическия корпус. Темата на приема е " Дипломация на чудесата " и е отдаден на 10-годишнината от най-голямата ни национална акция за запазване на наследството и развиване на културния туризъм - " Чудесата на България ", разработвана от публицистите на " Стандарт ".

В невероятната градина на резиденцията в София, се събират на едно място представителите на непознатите задачи в България,  водещи археолози, кметове, музейни служащи, шефове на университети, носители на призове за възстановяве и развиване на културно-историческото ни завещание.

Специален посетител на събитието ще е  вицепрезидентът Илияна Йотова.

Еврокомисарят по нововъведения и просвета Мария Габриел изпрати до участниците в приема и специфичен поздравителев адрес.На приема се чака да участват министърът на туризма Стела Балтова, министърът на културата професор Велислав Минеков.

Водещ на церемонията ще бъде Поля Кацамунска, професор в УНСС. Университетът на 21 май чества 101 години от основаването. Специален привет ще насочи към гостите на приема и ректорът на висшето образователно заведение професор Димитър Димитров.

Пред дипломатите за първи път ще бъде показано новото издание на британски език на неповторимата книга " Легенди за Чудесата на България ". Тя към този момент излезе на български, съветски и немски езици. Книгата е скъп справочник както за непознатите туристи у нас, по този начин и за всяко българско семейство, което е решило да си подари почивка из най-знаковите знаци на културно-историческото и естествено завещание на страната ни. Изданието е необикновено, тъй като за първи път събира на едно място митовете и преданията за най-магнетичните чудеса на България.

Среща на българското и мароканското културно завещание ще се състои на приема. Гостите ще имат опция да се насладят на фолклорните осъществявания на деца от Френската гимназия, след което да видят ревю на обичайни марокански одежди.

Събитието бе обявено още на 17 март, когато акцията " Чудесата на България " отличи на блестяща гала топ 10 на Чудесата на десетилетието. Наградите връчи българският еврокомисар Мария Габриел, която бе в София особено за събитието, както и посланикът на Мароко.

В юбилейната десета година на най-голямата национална акция за запазване на културно-историческото завещание на България посланиците ще чуят в петъккак обновените дворци, замъци, монументи, светилища и манастири блестят с нова светлина и всяка година събират възхищението на стотици хиляди български и задгранични туристи.

С акцията, основана с откриването на мощите на Св. Йоан край Созопол, си поставихме за цел да съхраним българския код и да изтрием праха от историческите обекти. Днес доста от тях са към този момент европейски туристически атракции.За цялото десетилетие Чудесата от славното ни минало останаха единствената обединителна идея за българите, мотив за национална горделивост и самочувствие.

Улисани в чудесиите на десетилетието, които едвам преживяхме, пропуснахме и чудото, което се случи: България се завърна на картата на европейското културно завещание, там където й е било отредено мястото още от най-дълбоката античност - със своите на 57 000 артефакта от 7 столетия и трето място в богатата съкровищница на Европа след Гърция и Италия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР