В навечерието на парламентарните избори знакови лица от ръководството на

...
В навечерието на парламентарните избори знакови лица от ръководството на
Коментари Харесай

Трусът в БСП Видин- разпад или оздравителен процес?

В навечерието на парламентарните избори знакови лица от управлението на Българска социалистическа партия във Видин напуснаха партията в символ на противоречие с политиката на Корнелия Нинова. Ръководството на левицата незабавно ги упрекна в подмолни игри, търсене на персонални облаги и липса на идеология. Какви са претекстовете на двете страни в спора? Остана ли в историята " алената цитадела Видин "? Оздравителен развой или признак за разпад на столетницата е този акт? Темата ще дискутирахме в " Посоките на делника ".

Решението, че девет от управителните членове на Българска социалистическа партия във Видин напущат партията, разгласи Димитър Велков , към този момент някогашен ръководител на Областната конструкция на Българска социалистическа партия и на видинската общинска организация на социалистите:
" Имахме упованието и очакванията, че нещо ще се промени в Българска социалистическа партия, само че вместо да се промени стана " партията на Нинова ". От през днешния ден прекратяваме по лично предпочитание участието си в Българска социалистическа партия. Основният претекст за това нещо е дълбокото разминаване сред програмата и задачите на Българска социалистическа партия и провежданата от националното управление политика на идейно обезличаване на Българска социалистическа партия , отделяне от изконните обичаи, които Българска социалистическа партия постоянно е имала, превръщането на Българска социалистическа партия от една огромна, всеобща партия в една лидерска, четвърторазрядна партия, която, заобиколена от все по-тесен кръг хора, се стреми непременно да е във властта. Моделът Българска социалистическа партия от ден на ден стартира да наподобява на модела ГЕРБ като метод на ръководство. Игнорираха се инакомислещите в Българска социалистическа партия. Всяко друго мнение е оповестено за вътрешна съпротива. Българска социалистическа партия стана и съизвършител в прекъсването или забавянето на жизненоважни планове за Видинския край. Няма по какъв начин да премълчим и борбата с президента Румен Радев, която е лишена от безусловно всякаква логичност. "

По-късно стана ясно, че към напусналите се е включила и Людмила Чернева, ръководител на придвижването на ветераните на Българска социалистическа партия в община Видин. Според Димитър Велков управлението на Българска социалистическа партия е скъсало всевъзможни взаимоотношения с партийните организации по места и не се преценява с техните решения.



" Не желаеме да участваме в организационния разпад, към който партията е доведена през последните години. Отправяли сме неведнъж предложения към госпожа Нинова да пристигна на място, с цел да се запознае с проблемите на видинската организация. Тя не пристигна. Провежда се политика на поредно игнориране и несъобразяване с позициите на видинската организация, а и на други организации в цяла България. С поддръжката на националното управление и на народния представител целеустремено се работеше единствено и само за разтрошаване на видинската партийна организация . В трайна процедура се трансформира и основаването на успореден център отвън законно определените органи на партията. Като резултат може да се каже, че имаме цялостна загуба на престиж и породиха извънредно тежки вътрешнопартийни несъгласия и раздори. "

" В персонален проект това е едно доста тежко решение. Дълго време премисляно. Аз съм трето потомство социалист. Това е един извънредно сложен акт от наша страна, тъй като сме закърмени с тази концепция. Идеята продължава да съществува, само че не в този формат на Българска социалистическа партия. Не може по този начин жестоко да се погазват всевъзможни правила на партиен живот. Не може да се подписват безпринципни обединения, единствено с цел да крепим някаква власт. Иван Костов и неговото държавно управление преди време уволняваха нашите родители поради техните социалистически хрумвания. Сега ще си стискаме ръцете с него, тъй като трябвало да има държавно управление. Преди всичко би трябвало да стои социалистическата концепция, която към този момент я няма в Българска социалистическа партия. Тази партия не замязва на ГЕРБ, а на ДПС- една дребна, лидерска, капсулирана партия . Но Ахмед Доган си е основал Движение за права и свободи, Бойко Борисов си е основал ГЕРБ, аз не знам Корнелия Нинова да е получила пълномощие персонално от Димитър Благоев . Последното деяние на Корнелия Нинова на тъпчене на правилата и нормите на партиен живот и Устава на Българска социалистическа партия е безусловно от оня ден. Взема се решение за лидер на листата за идните избори, взема се решение за мястото на съдружния сътрудник без каквато и да е конференция от страна на Общинския съвет на Българска социалистическа партия Видин, без какъвто и да е акт на Областен съвет Видин . Взема се непосредствено от Националния съвет на Българска социалистическа партия. Това се прави единствено и единствено видинската партийна организация да няма представител в тази листа. Създава се различен избирателен щаб- на друго място, не в централата на Българска социалистическа партия. Самата Корнелия Нинова, когато е идвала, в никакъв случай не се е качвала в централата на Българска социалистическа партия във Видин. При по този начин сложени нещата, ние не желаеме нашите имена да бъдат забъркани с този лидер на листа и с тази листа във Видинския изборен регион ", сподели Борислав Василев , заместник-председател на Общинската организация на социалистите.

Напусналите партията социалисти обявиха, че не възнамеряват да вземат участие в други политически планове и че ще останат общински съветници във Видин като безпартийни представители на жителите. Димитър Велков добави, че все още във видинската общинска организация на Българска социалистическа партия членуват към 870 души, а в регионалната - над 2000.





Представители на управлението на Българска социалистическа партия реагираха и оповестиха, че отцепниците са търсили персонална полза и са работили против ползите на социалистическата партия.

" Моментът е определен доста подходящо- тъкмо преди изборите. Явно се цели да се демотивират партийните членове, нашите симпатизанти и съидейници. В тази връзка събрахме партийните секретари и ръководители на Основните партийни организации в община Видин. Всички се консолидирахме, че не сме съгласни с изнесеното в декларацията на двамата приятели и другите- общо 9 индивида, подписали тази декларация, и че изнесеното в нея не отговоря на истината. Видинската партийна организация остава консолидирана и ще работим настойчиво на идните избори за Народно заседание. Видинската партийна организация от няколко години не функионираше, нямаше деен партиен живот. Твърдението, че сме основали паралелни щабове, не е правилно. Видинската партийна организация изрично отхвърляше да взе участие и си дават отказ от номинациите. Заради това щабът не е в централата, а в приемната на депутата Филип Попов, който заплаща разноските с персонални средства. От тези 9 индивида нито един не е фактор в общинската и регионалната организация на Българска социалистическа партия. Това са хора сложени от някой си, с цел да са комфортни и да извършват. Няколко пъти им се обаждам да идват в щаба, да работят, да оказват помощ. Никой не пристигна. Проверете като член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, Людмил Димитров какъв брой пъти е участвал за три години. Единствено Видинска област на Конгреса нямаше представител. Партийните сметки не ни се дават, не желаят да вземат участие в щаба, вършат отводи на номинираните за народни представители. Само саботират. На предходните избори беше изменена листата на Мая Манолова, с цел да влязат в нея общински консултант от Българска социалистическа партия, кмет от Българска социалистическа партия, член на Българска социалистическа партия, наследник на ръководител на Българска социалистическа партия. Как стават тези работи? Има си център, който цели да дестабилизира Българска социалистическа партия. От 900 000 гласа в България, ние слизаме непрекъснато, тъй като тези гласоподаватели някъде се насочват. Това им е задачата, само че мисля, че на тези избори ще покажем, че това към този момент няма да се случи, ще стартират да се възстановяват нещата ", съобщи Областният координатор на Българска социалистическа партия във Видин Лъчезар Предоев .

Димитър Велков, както и останалите 8 членове на левицата, които напуснаха Българска социалистическа партия, работят под контрола на някогашния ръководител на левицата Михаил Миков. Това разгласи проф. Радослав Гайдарски , член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия и отговорник за Видинска област:

" Ние чакахме от дълго време те да се разграничат, тъй като нямат нищо общо с Българската социалистическа партия. Много хора не знаеха за тези тежки взаимоотношения, които имахме с управлението на градската партийна организация, отпред с Димитър Велков, и регионалното управление, което се оглавява от същия човек. Отдавна се готвехме тези хора да бъдат отстранени от партията , защото са нездравословни за партията. Те са хората, които удариха подобен пестник на Българска социалистическа партия в този район, какъвто никой до момента не е нанасял. Видинският район постоянно е бил един от най-добре представящите се в лявото пространство. След измененията 7 от общо 8 депутата от тук бяха от Българска социалистическа партия, 2005 година от четирима депутата три бяха от Българска социалистическа партия, т.е. 75%. Но " другарят " Мишо Миков стартира една политика, след която започнаха да понижават нашите депутати и стигнахме до един миг, в който да имаме единствено един народен представител от Българска социалистическа партия. Той съумя да направи по този начин, че да настрои хората в самата партия. Знаете, че във Видинска област, където има строителство, всички споделят, че това е на Мишо Миков. Ама Мишо Миков беше представител на Българска социалистическа партия. Как хората, които считат, че ние сме левите хора, които желаят да оказват помощ на бедните, възприемат това. Една камарила, отпред с Мишо Миков, попречиха за развиването на нашата партия. Единият път управлението във Видин помагаха на Татяна Дончева, на " Движение 21 ", последните избори същите хора помагаха на Мая Манолова. Това е една измама. Хора, които са се облагодетелствали от Българска социалистическа партия, които по един или различен метод са съумели материално да замогнат, към този момент не ги интересува партията. Това са хора, които търсят да се присламчат към партия, която да им бъде хранилка и когато към този момент получат това, което са мечтали, си потеглят. Ако смятате, че ние страдаме, че са си тръгнали, няма такова нещо. Поздрав, че ни отърваха и отстраняват това леке, което се трупаше върху Българска социалистическа партия във Видин . "

Според проф. Гайдарски с присъединяване си в държавното управление на четворната коалиция Българска социалистическа партия е потвърдила, че може да се води сполучлива обществено виновна политика. Видинската партийна организация обаче е работила срещу ползите на социалистическата партия.

" Създаван е един проведен безпорядък, с цел да може да се владее. Толкова се изясниха нещата при тях и станаха ясно спорни с идеологията на Българска социалистическа партия, че те повече не можеше да се търпят. Знаеха, че рано или късно ще би трябвало да бъдат отстранени. Заради това си избраха този път. Те са оставили няколко души, които вероятно да доразградят организацията. Въобразяват си, че в този момент ще се съберат, ще създадат конференция и ще изберат отново техен човек. Няма да стане. Ако стартира да ви описвам по време на новото държавно управление какви хора идваха да се молят да бъдат назначени за шефове, да сменим еди кой си и така нататък Тази камарила тук е основана от Мишо Миков, това би трябвало да е безусловно ясно. Когато стана въпрос за избора на Димитър Велков, във Видин, в случай че кажеш " Митко Велков ", никой не знае кой е, казваш " Митко Белята " всички знаят в града кой е. Да издигнеш подобен човек, да го направиш председател- това към този момент е правено за, не е инцидентно . Изпуснали сме този миг, когато не трябваше да се допусне това нещо. В началото Мишо Миков не беше такъв- работеше почтено. Но когато видя слободията, когато видя опциите да се поработи по другия метод, мина на другата страна. "

Случилото се във видинската организация на Българска социалистическа партия е възстановителен развой в партията, това съобщи Филип Попов , някогашен народен представител, лидер на листата за идните избори и член на Националния и Областния съвет на Българска социалистическа партия:

" Благодаря на тези, които предадоха и продадоха Българска социалистическа партия публично. Всъщност това се беше случило доста преди формалната им позиция. Те способстват за оздравителния развой на Българска социалистическа партия във Видин с това, че напуснаха Българска социалистическа партия. Никога не са допринасяли за издигането на престижа и имиджа на Българска социалистическа партия във Видин. Тези 9 индивида в никакъв случай не са работили за Българска социалистическа партия, това сме го изпитали на гърба си в предизборния щаб. Като лидер на листа видях по какъв начин те работят против Българска социалистическа партия, по какъв начин оказват помощ на други политически сили. Дори един от хората, които напуснаха Българска социалистическа партия, е бил на учредяването на друга партия и там е подписал декларация, че не членува на никое място. Българска социалистическа партия във Видин и региона остава единна. За нас това е от изключителна значимост, с цел да можем да се представим добре и на идните парламентарни избори, по-късно на локални избори и Българска социалистическа партия още веднъж да бъде тази мощ във Видин, във Видинска област, а и в цяла България, която да дефинира политиките в района. В последните няколко години, откогато е това управление, въздействието на Българска социалистическа партия във Видин и региона неимоверно понижава. Губят се локалните избори, влиза се в подмолни сделки в ущърб на Българска социалистическа партия. Това са резултатите от тази целеустремено провеждана политика, която целеше да употребява Българска социалистическа партия за реализиране на тясно меркантилни цели от тези хора и те го потвърдиха със своите дейности. Трябва да се направи една работна група във Видин, която да извърши проверка на финансовото и организационно положение на видинската партийна организация и по-късно да се организира конференция, която да излъчи ново управление на Българска социалистическа партия във Видин. Истината е, че връзката сред управлението на Българска социалистическа партия и тези 9 индивида беше прекратена по тяхна виновност. Направи се опит да се отдели видинската партийна организация в нещо независимо отвън Българска социалистическа партия , което няма по какъв начин да се случи. От тяхното изказване до през днешния ден получихме десетки позвънявания на младежи, които желаят да станат членове на Българска социалистическа партия. Това е показателно за това какво е било публичното мнение за управлението на Българска социалистическа партия във Видин и по какъв начин е имало една запушалка на Българска социалистическа партия и не са били допускани нови, млади, кадърни хора от Видин в редовете на Българска социалистическа партия, с цел да не пречат. "

Филип Попов прикани напусналите партията да подадат оставки и като общински съветници във Видин, защото са определени като представители и с поддръжката на левицата, от която към този момент се отхвърлиха.

 Михаил Миков

От управлението на Българска социалистическа партия непосредствено упрекнаха Михаил Миков , някогашния водач на столетницата, че в сянка работи за разцеплението на партията, кадрува във видинския район и взе участие в подмолни сделки. Потърсихме го за коментар на тези изказвания:

" Много ниско политическо ниво. И за тези двама съм направил достатъчно- единият (проф. Радослав Гайдарски, бел.ред.) да се върне, а другият (Филип Попов, бел. ред) да влезе в политиката, само че това няма значение. Вместо да се замислят за идните избори, за проблемите пред българските жители, за проблемите пред Видинския район, тях да разискват, да търсят съдружници, а не врагове, те не престават да затъват в тази пагубна за Българска социалистическа партия линия на търсене на врагове - вътрешни, външни. Гледам и Калоян Методиев, някогашният водач на Съюз на демократичните сили младежи, който през днешния ден се е заврял в полата на Корнелия Нинова, да търси и той врагове и да счита, че видинските приятели, които са напуснали Българска социалистическа партия, надали не са функционалност на някакъв скрит план, в който вземат участие президентът Радев, Бойко Борисов... Не могат да схванат, че тъкмо техните дейности, които унищожиха Българска социалистическа партия, унищожиха Българска социалистическа партия, принизиха БСП- изборните резултати са забележими, са повода от ден на ден хора да напущат. Знаете, че аз още януари свърших тази работа, а несъмнено ще има и други хора, които като израз на своето отношение към управлението на Българска социалистическа партия, към такива някогашни седесари като Нинова и Методиев, ще хвърлят партийните си билети. Само по този начин мога да го коментирам- низко, персонално, само че най-важното- политически несъответстващо, неясно . "

Факт е, че резултатите на левицата в считаната в предишното за " алена цитадела " област Видин от година на година се утежняват. На парламентарните избори през 2013 година Българска социалистическа партия печели близо 40 % от гласовете в област Видин и изрично е първа политическа мощ. Бюлетините за Българска социалистическа партия тогава са близо 18 000 . През 2017 година затвърждава резултата си с 38%. На изборите предходната година обаче бе регистриран срив в поддръжката за социалистите. За тях във видинско гласоподаваха към 8 000 души през април, 5700 през юни и едвам 4 200 гласоподаватели през ноември . На какво се дължат тези резултати- дали на управлението на партията или на подривни действия на локални социалисти? Въпрос, чийто отговор може би ще стане явен на идните през октомври следващи парламентарни избори.

Повече- в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР