Враните вече са известни като едни от най-интелигентните животни в

...
Враните вече са известни като едни от най-интелигентните животни в
Коментари Харесай

Враните вече са известни като едни от най-интелигентните животни в света

Враните към този момент са известни като едни от най-интелигентните животни в света. Сега обаче специалисти откриха, че този тип пернати могат да броят на глас – също като децата, оповестява Мейл онлайн.

При опити откривателите са открили, че птиците могат да управляват броя на вокализациите си, като " броят ” до четири в отговор на сигнали.

Преди да усвоят символичното преброяване, при което избрани думи се отнасят към избрани количества, дребните деца постоянно издават избран брой звуци, които подхождат на количеството на обектите, които виждат.
Изследователи от Университета в Тюбинген, Германия, образоваха три врани да издават сред един и четири съответни звука в отговор на образни и слухови сигнали.

При всеки опит враните трябвало да произведат избран брой вокализации и да посочат края на вокалната поредност, като кълват сложена пред тях цел.

Учените открили, че враните могат да създават избран брой вокализации сполучливо и умишлено в отговор на избрани сигнали - степен на надзор, която към момента не е следена при други животни.

Според резултатите, оповестени в списание Science, птиците наподобява са възнамерявали броя на вокализациите, преди да ги стартират.

Анализът също по този начин сподели, че времето и характерностите на първата вокализация предсказват общия " брой ”, до който те ще броят, като всеки " брой ” има разнообразни акустични характерности спрямо другите.
Това е сходно на метода, по който " едно ”, " две ”, " три ” и " четири ” звучат друго в човешката тирада.

Това умеене при враните също по този начин подхожда на уменията на дребните деца за изброяване, преди да се научат да схващат думите за бройните числителни. Следователно тази дарба на враните евентуално съставлява постепенен предходник на същинското преброяване, при което числата са част от комбинаторна система от знаци, споделят откривателите.

Предишни проучвания са открили, че враните са " също толкоз умни, колкото и маймуните ”, когато става въпрос за логистично мислене и потребление на принадлежности. Това включва качества като тези да се разпознават в огледалото и да изпитват емпатия.
(БТА)
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР