В миналото големите централни банки често бяха обвинявани, че умишлено

...
В миналото големите централни банки често бяха обвинявани, че умишлено
Коментари Харесай

Може ли инфлацията да предизвика нови валутни войни между централните банки

В предишното огромните централни банки постоянно бяха упреквани, че съзнателно обезценяват валутите си, с цел да подтикват икономическия напредък.

Днес обаче обстановката е друга и множеството централни банкери се пробват да поддържат обменните курсове на валутите, с цел да оказват помощ в битката с инфлацията, написа The Financial Times.

Изминаха съвсем 11 години, откогато бразилският финансов министър Гуидо Мантега упрекна богатите народи, че водят "валутна война ", като понижават лихвените проценти, с цел да изведат стопанските системи си от рецесията посредством по-евтини валути. Това, по думите му, провокира растеж в обменните курсове на разрастващите се страни.

Сега ускоряващата се инфлация измести икономическия напредък като съществена грижа за доста стопански системи. В такава обстановка поскъпващата валута може да помогне за изстудяване на цените, като направи вносните артикули по-евтини.

Според анализите на Bloomberg Economics, вероятно 10-процентно нарастване на курса на щатския $ през второто тримесечие на тази година би понижило инфлацията с към 0.4 процентни пункта през идващите две тримесечия. Въздействието ще е още по-силно в еврозоната, ако еврото нарастне с 10 % за същия интервал.

Засега ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл и президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заобикалят да декларират открита поддръжка за повишаването на валутите им, само че в това време и не я отхвърлят категорично.

Резултатът от всичко това е, че икономистите се тормозят от експлоадирането на "обратна валутна война ", която ще се води с принадлежности за потушаване на инфлацията и подсилване на валутните курсове.

„ Голямата смяна е, че към този момент повишаването на валутата не се счита за нежелателно. Няма да съм сюрпризиран, в случай че от ден на ден централни банки в развитите стопански системи стартират да признават, че в действителност мощната валута може да бъде "приятел " по време на цикъла на стягане на паричната политика ", разяснява анализаторът на Goldman Sachs Джордж Коул.

Той и неговите сътрудници от Goldman Sachs пресмятат, че огромните централни банки ще би трябвало да покачат лихвите приблизително с към 10 базисни пункта, с цел да компенсират придвижване от 1 процентен пункт във валутния курс. Според техния разбор тази нова "парадигма " на опозиция против слабостта на валутата би трябвало да благоприятства най-много еврото, шведската крона и швейцарския франк.

Обменните курсове постоянно са били сензитивна тематика на диалог сред държавните управления, които не желаят да бъдат упрекнати, че съзнателно девалвират валутите си.

Президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан означи през декември, че силата на франка, която оказва въздействие върху стопанската система от години, най-малко е помогнала на страната да избегне инфлационния скок, следен в еврозоната и Съединени американски щати.

Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински пък съобщи, че би приветствал по-силна злота, с цел да поддържа паричното стягане.

В Китай по-силната валута оказа помощ за компенсиране на високите цени на суровините, които изиграха роля в увеличението на индустриалните разноски. Юанът е втората най-добре представяща се валута в Азия на годишна база.

Япония, където към момента не прекомерно високата, а прекомерно ниската инфлация остава проблем, се откроява от общата наклонност. Управителят на Банката на Япония Харухико Курода съобщи по-рано тази седмица, че слабата йена не е повишила доста разноските за импорт.

Японската йена е най-зле представящата се валута измежду тези на страните от Г10 през последната година. Тя загуби 17% от цената си по отношение на останалите водещи парични единици.

Разбира се, не всяка стопанска система би се радвала на по-силната валута в ролята ѝ на "инфлационен буфер ". По-силната валута няма да направи доста за потискането на инфлацията в стопански системи, които разчитат на вътрешни услуги за напредък.

Но за централните банки, които имат за цел незабавно да овладеят цените, повишаването на валутата може да се окаже решителен инструмент в композиция с по-високите лихви по заемите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР