Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на

...
Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на
Коментари Харесай

ВАС окончателно осъди Министерство на културата по поръчка за ремонта на Концертна зала

Върховният административен съд удостовери решението на Комисията за защита на конкуренцията, която осъди Министерство на културата за процедурата по публичната поръчка за строителен контрол на главния ремонт и реконструкцията на Концертна зала.
Прочетете още
Припомняме, че Комисия за защита на конкуренцията се произнесе в интерес на жалбоподателя - компания " ИВТ консулт " ЕООД, който оспорваше отстраняването си от публичната поръчка. Със свое решение Комисията позволи сключването на прелиминарен контракт с определената при процедурата компания предвид на огромната социална значителност на плана - ремонта на Концертна зала. Такъв е подписан и строителните действия стартират. Министерство на културата обаче е позволило неточност - не е уведомило Комисия за защита на конкуренцията за подписания контракт в деня на сключването му на 17 януари 2024 година

В последна сметка МК е наказано да заплати 5 на 100 от общата стойност 112 400 лева без Данък добавена стойност на плана или 5620 лева без Данък добавена стойност.

Големият въпрос за пловдивчани е какво се случва оттук-насетне с осъществяването на публичната поръчка за ремонта и реконструкцията на Концертна зала.

" При състояние, че има подписан към този момент контракт с компанията за контрол, той ще продължи да бъде изпълняван, а отстранената компания може да заведе дело за пропуснати изгоди. В случай че Комисия за защита на конкуренцията не беше позволил сключването на този контракт, трябваше Министерството на културата да върне процедурата до етапа на отстраняването на компанията жалбоподател. След това щеше да се подпише контракт точно с нея, тъй като е дала най-ниска ценова оферта ", разяснява юристът Марта Божикова, която се занимава с делата на Държавна опера-Пловдив.

Как ще се развие въпросът следва да разберем.

Архитектурният план за ремонта и реконструкцията на Концертна зала е на на арх. Бойко Кадинов. Според него се планува подиумът да бъде конструиран от 4 платформи. Едната е с размер 14600х3100 и три - 14600х2000. В момента сцената е на една платформа, която се движи в бетонна структура. Разполагането на четири платформи ще наложи нова скица на театралната машинизация, тъй като всяка от платформите ще бъде независима. Това ще разреши разнообразни разновидности за потребление на пространството – да вземем за пример съществена зала и сцена с един еднакъв под, както и театрални платформи, разполагащи амфитеатрално в разнообразни конфигурации.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР