Световни медии обръщат внимание на политическия профил и ключови изказвания

...
Световни медии обръщат внимание на политическия профил и ключови изказвания
Коментари Харесай

Нападението срещу премиера Роберт Фицо насочва вниманието към словашката политика

Световни медии обръщат внимание на политическия профил и основни изявления на словашкия министър председател Роберт Фицо, който беше прострелян през днешния ден. Причината за нападението против Фицо, което словашките управляващи окачествиха като опит за ликвидиране, към момента не е известна. Политикът обаче е прочут с някои свои дейности и изказвания, които сътвориха несъгласия.
Прочетете още
 

Агенция Франс прес обръща внимание на обстоятелството, че след връщането си на власт предходната година, Фицо постави завършек на военната помощ на Словакия за Украйна и прикани за мирни договаряния с Русия.

 

Фицо стана още веднъж министър председател на Словакия, след парламентарните избори на 30 септември, на които най-вече гласове завоюва неговата политическа мощ " Посока – обществена народна власт ". Политикът застана отпред на съдружно държавно управление, в което влязоха още лявоцентристката партия " Глас – обществена народна власт " и крайнодясната Словашка национална партия.

 

До завръщането на Фицо на власт Словакия доставяше забележителна военна помощ на Украйна. Братислава стартира да оказва военна помощ на Киев скоро след нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари 2022 година.

 

Предизборната акция на Фицо за миналогодишните парламентарни избори мина под знака на обещанията му, че в случай че завоюва, Словакия към този момент няма да изпрати и " един патрон " на Украйна.

 

Агенция Франс Прес обръща внимание и на тезисите на Фицо, че войната в Украйна била почнала още през 2014 година, когато, по думите на словашкия политик, " украински фашисти " почнали да убиват " цивилни от съветска националност ". Агенция Франс Прес отбелязва, че по този метод Фицо е възпроизвел недоказани изказвания на Русия за протичащото се в Украйна.

 

Агенцията напомня и изявление на Фицо от януари, че Украйна не е " самостоятелна и суверенна страна " и се намира " напълно под въздействието и контрола на Съединени американски щати ".

 

Франс прес обаче отбелязва и позицията на словашкия министър председател, че суверенитетът и териториалната целокупност на Украйна следва да бъдат спазени при търсенето на спокойно решение. Освен това Фицо окачестви прибягването до военна мощ от Русия в Украйна като съществено нарушаване на интернационалното право.

 

Франс прес обръща внимание и на някои основни моменти от биографията на Фицо. Роден е на 15 септември 1964 година. Започва политическата си кариера в комунистическата партия тъкмо преди Нежната гражданска война да постави край през 1989 година на комунистическия режим в някогашна Чехословакия.

 

През 1999 година Фицо напуща Партията на демократичната левица (политически правоприемник на компартията), с цел да основе " Посока – обществена народна власт ".

 

Франс прес цитира словашкия социолог Михал Вашечка, съгласно който Фицо се възхищава на авторитаризма на съветския президент Владимир Путин.

 

" Отношенията му с Русия исторически са предопределени от социалистическия лозунг " Завинаги със Съветския съюз ", написа Вашечка в книга, отдадена на Роберт Фицо.

 

Друго изказване на Фицо, провокирало несъгласие, са думите му, че няма да позволи ареста на Владимир Путин, против който има издадена заповед за арест от Международния углавен съд, в случай че Путин посети един ден Словакия.

 

Фицо е правист по обучение и стартира да гради репутацията си в Европа като представител на Словакия към Европейския съд по правата на индивида в Страсбург в интервала 1994–2000 година

 

През 2006 година " Посока – обществена народна власт " печели парламентарните избори и Роберт Фицо става министър председател, две години след влизането на Словакия в Европейския съюз. Тогава той образува коалиция със крайнодясната Словашка национална партия, която е на сходни позиции като неговите по въпросите на миграцията. Впоследствие Фицо се възползва от международната финансова рецесия от 2008 и 2009 година, с цел да натрупа политически точки, като отхвърля да вкара строги бюджетни икономии, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

През 2010 година минава в съпротива, а две години по-късно печели изборите след рухването от власт на дясноцентристка коалиция поради обвинявания в корупция.

По време на рецесията с мигрантите в Европа през 2015 година Фицо заема твърда позиция против миграцията и подлага на критика европейската стратегия за квоти при преразпределението на бежанци.

 

" Посока – обществена народна власт " печели изборите през 2016 година, само че две години по-късно министър председателят Фицо е заставен да подаде оставка, след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му. Това закононарушение стана причина за огромни митинги в цяла Словакия, защото Куциак разследваше хипотетични връзки на италианската мафия с държавното управление на Фицо. След изборите за парламент през 2020 година на власт пристигна антикорупционна коалиция.

 

Британският в. " Гардиън " отбелязва, че понастоящем Роберт Фицо кара третия си мандат като министър председател на Словакия. Според английското издание неговата политика се характеризира с сполучливо лавиране сред проевропейски позиции и националистическата и антизападната изразителност.

 

Лондонското издание също е на мнение, че Фицо се възхищава на съветския президент Владимир Путин и също обръща внимание на изявлението на Фицо, че не би арестувал Путин, в случай че съветският водач пристигна в Словакия. Според " Гардиън " Фицо симпатизира и на унгарския министър председател Виктор Орбан и счита, че той " пази ползите на страната и народа си ".

 

Лидерът на " Посока – обществена народна власт " е и добър стратег, написа " Гардиън ": за три десетилетия в политиката той направлява сред общоприети и проевропейски възгледи и националистическата и антизападната изразителност, предопределена главно за вътрешна консумация. Според английското издание това демонстрира, че Фицо е подготвен да мени позицията си според от публичното мнение и политическата действителност.

 

" Гардиън " обръща внимание на изявленията на Фицо, че за него са значими единствено ползите на Словакия. Всекидневникът отбелязва, че Фицо не се свени да подлага на критика Европейския съюз и неправителствените организации, да наскърбява съперниците си и да приказва за заприказва и приспособяване на избори от съперниците му.

 

Ключови моменти от третия мандат на Фицо

 

" Гардиън " обръща внимание на някои основни моменти от третия мандат на Фицо като министър председател.

Британският вестник написа, че критиците на Фицо са на мнение, че той се отдалечава от прозападния курс на Словакия и следва стъпките на Унгария на Орбан. Хиляди хора излязоха на митинги против политиките на Фицо.

 

През февруари словашките депутати одобриха законови промени, с които беше закрита специфичната прокуратура, която се занимаваше с каузи, свързани с корупция на високо равнище.

 

През април държавното управление утвърди предложение за трансформиране на държавната радио-телевизионна компания. Планът предизвика рецензиите на опозиционните партии, които обявиха, че държавното управление желае да си подсигурява цялостен надзор на публичните радио и телевизия.

 

Също през април близкият съдружник на Фицо Петер Пелегрини завоюва втория тур на словашките президентски избори.

 

Пелегрини ще стане правоприемник на президентския пост на първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова, която поддържа Украйна в битката и с съветските сили.

 

Кой е отговорен?

 

Някои политици от държавния блок хвърлиха виновността за опита на ликвидиране на Роберт Фицо върху политическата съпротива и демократичните медии в Словакия, написа чешката новинарска организация ЧТК.

 

Опозицията осъди насилието, както направи и президентката Чапутова, която пожела на Фицо скорошно възобновяване от нападението.

 

" Гняв и ненавист – това е резултатът от вашите дейности – на представителите на прогресивното придвижване, на демократичните медии. Заради вашата ненавист той (Фицо) се бори за живота си. В продължение на години вие подхранвахте страховита ненавист. Вината, която носят представителите на прогресивното придвижване и всички демократични медии, няма да бъде изличена ", сподели на конференция заместник-председателят на словашкия парламент от " Посока – обществена народна власт " Любош Блаха, представен от ЧТК.

 

" Решително съдя бруталната и безразсъдна офанзива против премиера Роберт Фицо. Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо доста мощ, с цел да може да се възвърне от офанзивата ", се споделя в изказване на словашката президентка, представено от чешката новинарска организация.

 

ЧТК отбелязва, че словашките опозиционни партии са осъдили офанзивата против Фицо.

 

Агенцията обръща внимание на реакцията на Михал Шимечка, водач на главната опозиционна групировка " Прогресивна Словакия ".

 

" Вярваме, че той ще се възвърне. В същото време призоваваме всички политици да се въздържат от думи и дейности, които може да допринесат за ескалиране на напрежението ", сподели още Шимечка.

 

" Атака против премиера на страната, без значение какви са политическите ни възгледи, е неприемлива. Осъждаме всяка форма на принуждение и набези против политици и имаме вяра, че министър председателят скоро ще се възвърне ", съобщи ръководителят на опозиционната мощ " Свобода и взаимност " Бранислав Грьолинг.

 

Словашките политици са известни с гневните вербални офанзиви между тях, които станаха изключително интензивни преди миналогодишните парламентарни и тазгодишните президентски избори в Словакия, написа ЧТК, като отбелязва, че министър председателят Фицо също нееднократно е прибягвал до словесни конфликти с съперници.

 

Как ще се отрази офанзивата против Фицо на настройките преди европейските избори?

 

Все още е прекомерно рано да се каже по какъв начин ще се отрази нападението против Фицо на настройките преди изборите за Европейски парламент, които ще бъдат създадени след броени седмици. Възможно е да предположим, че електоратът на " Посока – обществена народна власт " ще се активизира, с цел да покаже солидарността си с партийния водач. Възможно е да се стигне до съществено разделяне в словашкото общество, което да даде своето отражение и на резултата от идните избори.   
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР