Централната банка на Русия запази основната лихва на 16% за

...
Централната банка на Русия запази основната лихва на 16% за
Коментари Харесай

Защо ръстът на икономиката пречи на ЦБ на Русия да понижи лихвените проценти

Централната банка на Русия резервира главната рента на 16% за трети следващ път, което по едно и също време нервира бизнеса и лимитира инфлацията. Ситуацията обаче е такава, че дълго чаканото понижение на лихвите може да не пристигна тази година. В най-лошия случай може да се наложи даже нарастване на лихвения %. Какво пречи на Банката на Русия да облекчи?

Централната банка резервира лихвата на 16% за трети следващ път. Поради продължаващото нараснало вътрешно търсене, което надвишава опциите за разширение на предлагането, инфлацията ще се върне към задачата малко по-бавно, в сравнение с предвижда Банката на Русия през февруари. Поради това Централната банка на Руската федерация е подготвена да поддържа главния лихвен % на високи равнища толкоз дълго, колкото е належащо за стабилно закъснение на инфлацията, сподели по време на конференция Елвира Набиулина, началник на Централната банка.

Според новата прогноза на Банката на Русия инфлацията тази година ще падне до 4,3–4,8% - тази нова прогноза е малко по-висока от предходната. Сега постигането на задачата за инфлация от 4% се планува едвам през 2025 година Освен това прогнозата за напредък на Брутният вътрешен продукт за тази година беше доста нараснала: вместо напредък от 1-2%, в този момент се чака напредък от 2,5-3,5%.

Прогнозата за главния лихвен % за тази и идната година също беше нараснала от регулатора. През тази година Банката на Русия чака % от 15-16% (преди се очакваше 13,5%-15,5%), през 2025 година - 10-12% (преди се очакваше 8-10%).

„ Това значи, че понижаване на главния лихвен % през 2024 година може въобще да не се случи, в случай че инфлацията остане висока. В най-хубавия случай това ще се случи, както прогнозирахме по-рано, не по-рано от септември “, споделя Наталия Милчакова, анализатор.

Според нейната прогноза Централната банка на Руската федерация или ще понижи лихвения % два пъти тази година с 0,5 процентни пункта до 15% годишно (да приемем, че първото понижение ще се случи през септември или октомври, второто през декември), или ще понижи лихвения % еднократно с процентен пункт до 15% през декември. В най-лошия случай няма да забележим понижение на ставката тази година, а единствено през 2025 година Има обаче други упования на пазара: регулаторът може даже да увеличи лихвите.

„ Сегашният %, съгласно нас, не подсигурява връщане на инфлацията до задачата от 4% през 2024-2025 година Виждаме огромен риск от повишение на лихвите на идните съвещания на Банката на Русия. Днес регулаторът не беше подготвен за такова решение, защото не получи подробна информация за обновения проектобюджет за 2024–2027 година “, отбелязва Сергей Конигин, старши икономист-анализатор в капиталова банка “Синара ”.

Дори самата Централна банка евентуално не знае коя прогноза ще се сбъдне, тъй като решенията ще се вземат според от това какво се случва с инфлацията.

За да стартира регулаторът да смъква лихвения %, би трябвало инфлацията да падне до 6%, отбелязва Милчакова. През март годишната инфлация се стабилизира на равнището, достигнато през февруари от 7,7%, а месечната даже се забави, тъй че вероятността от повишение на главния лихвен % към момента е ниска, счита специалистът.

„ Банката на Русия преглежда опцията за повишение на главния % като авариен вид, явно при положение на непредвидени отрицателни събития, заради които инфлацията ще стартира още веднъж да се форсира. Ако ненадейно се получи подобен отрицателен сюжет, тогава главният % може да бъде нараснал, най-вероятно с процентен пункт до 17% годишно. Поне този вид беше обсъждан на предишните съвещания на борда, както демонстрираха оповестените резюмета на съвещанията. Но моментът на вероятно нарастване на главния % ще зависи директно от това по кое време ще се случи отрицателният сюжет. Смятаме, че времето за повишение на главната рента към този момент е минало, това трябваше да стане през февруари или март. Но наподобява, че ЦБ на РФ я ще отсрочи сходно решение до последния миг, защото дребните предприятия и доста предприятия, за които няма други източници на финансиране с изключение на банкови заеми, даже при настоящия курс към този момент “скърцат със зъби “, и, несъмнено, за тях по-нататъшно нарастване ще е добре пристигнало “, споделя Наталия Милчакова.

Сценарият за опазване на лихвения % на настоящето равнище от 16% обаче също ще бъде нежелателен за бизнеса, изключително за дребния и междинен бизнес, както и за кредитополучателите, които не попадат в изискванията на преференциални ипотечни стратегии, само че вложителите могат са удовлетворени и най-малко до есента ще имат опция да олихвяват депозитите си, в случай че икономисват в надеждни банки при 15-16% годишно, отбелязва събеседникът.

Но към този момент главната прогноза към момента допуска понижаване на главния % от 16% на 15% до края на 2024 г.Регулаторът изяснява по-твърдата политика с обстоятелството, че инфлацията понижава по-бавно от плануваното от Централната банка. А главният фактор, който подтиква инфлацията, е търсенето, което към момента е по-високо от предлагането.

„ Ръстът на заплатите изпреварва продуктивността на труда, създавайки ненужно търсене при незадоволително предложение. Увеличаването на заплатите в условия на ниска безработица разрешава на жителите както да икономисват част от извоюваните пари, по този начин и да поддържат нараснало равнище на разноски за извънредно ползване. Производствените и комерсиалните предприятия, както и фирмите от бранша на услугите не бяха подготвени за такова нарастване на търсенето, вследствие на което започнаха да покачват цените “, изяснява Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на банка “Зенит ”.

Тоест растежът на действителните приходи на руснаците и потребителските разноски, от една страна, е добър. Но, въпреки това, този фактор форсира инфлацията и не разрешава на Централната банка да се отпусне.

Освен това потребителското кредитиране не понижава заради възходящите заплати, което също подтиква търсенето, отбелязва капиталовият икономист Иля Фьодоров,. „ Отчасти обстановката се повтаря през 2020-2021 година, когато възходящото търсене на недвижими парцели подтиква търсенето на нехранителни артикули в средносрочен проект. По това време източникът на финансиране са спестяванията и заемите. Сега – настоящ приход и заем. Докато потребителският цикъл не бъде приключен, търсенето и инфлацията ще бъдат на високи равнища “, споделя Федоров.

Възможно е отслабването на рублата да се добави към главните проинфлационни фактори до края на годината, отбелязва Евстифеев.

Централната банка си слага за съществена цел връщане към 4% инфлация. Това е извънредно значимо за регулатора. И в този момент Банката на Русия призна, че връщането на това равнище ще бъде по-трудно, в сравнение с се виждаше до момента. „ Всяка централна банка, въз основа на спецификата на стопанската система, дефинира целево равнище на инфлация, при което ще има баланс сред темповете на стопански напредък и инфлацията. Централната банка на Руската федерация го дефинира на равнище от 4%. Стабилността на инфлацията ви разрешава да поставите дълготрайни цели в стопанската система и да отбрани спестяванията на жителите и бизнеса от непрекъснато обезценяване. Целта от 4% би трябвало да се поддържа в средносрочен проект (2-3 години), с цел да се видят изгодите “, споделя Естифеев.

Това ще докара и до поевтиняване на кредитните пари както за бизнеса, по този начин и за популацията. Например, последния път, когато Русия имаше толкоз ниска инфлация в продължение на няколко години, руснаците можеха да вземат пазарна ипотека с 8% годишно без никакви преференциални стратегии, които в този момент „ изяждат “ доста бюджетни средства.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18009Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед24300Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14991Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед13351Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28718 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед131114Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90636Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед83508Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР