Грузинският парламент днес прие на трето, последно четене закона за

...
Грузинският парламент днес прие на трето, последно четене закона за
Коментари Харесай

Грузинските депутати приеха спорния закон за чуждестранните агенти

Грузинският парламент през днешния ден одобри на трето, последно четене закона за задграничните сътрудници, предадоха международните организации.

Спорните текстове плануват организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като „ организация, преследваща ползите на непозната страна “.

Документът провокира митинги в страната, съпротива твърди, че той копира съветското законодателство.

Европейският съюз и Съединени американски щати също разкритикуваха текстовете като предизвестиха, че те слагат под въпрос евроатлантическата интеграция на Грузия.

Законът мина на трето четене с поддръжката на 84 от всички 150 депутати в еднокамарния грузински парламент.

Нормативният акт отива за автограф при президентката Саломе Зурабишвили, която към този момент разгласи, че ще наложи несъгласие.
Очакванията са, че ветото ще бъде преодоляно от Народното събрание, където ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ и нейните съдружници имат болшинство.

 
По време на гласуването край постройката на Народното събрание имаше към 1000 стачкуващи. Когато чуха, че законът е признат, те започнаха да скандират „ Роби! “ и „ Руснаци! “. Протестите против новите правила за регистрация на организации не престават към този момент няколко седмици.

Съединени американски щати, Европейски Съюз, Франция, Германия, Италия и Англия приканиха ръководещите в Грузия да се откажат от закона. Русия от своя страна отхвърли да стои зад самодейността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна през днешния ден Запада в открита интервенция във вътрешните работи на някогашната руска република в Южен Кавказ. „ Това е вътрешен грузински въпрос, ние не желаеме да се месим там по никакъв метод “, добави той.

Проучванията на публичното мнение в Грузия демонстрират висока социална поддръжка за участието на страната в Европейски Съюз.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР