В края на миналата година Nikkei Asia съобщава, че Япония

...
В края на миналата година Nikkei Asia съобщава, че Япония
Коментари Харесай

Японските служби откриха, че китайски хакери са в мрежите им от месеци

В края на предходната година Nikkei Asia оповестява, че Япония възнамерява да добави хиляди чиновници към военното си звено за киберзащита. Сега излиза наяве какво стимулира Токио за това решение - съгласно отчет на Washington Post китайски хакери са имали " бездънен, непрекъснат достъп " до японските отбранителни мрежи.

Твърди се, написа Engadget, че когато в края на 2020 година Агенцията за национална сигурност е разкрила пробива за първи път, началникът на АНС и командващ киберкомандването на Съединени американски щати военачалник Пол Накасоне е отлетял за Япония дружно със заместник-съветника на Белия дом по националната сигурност Матю Потингер, с цел да заяви за пробива на публични японски представители.

Въпреки че даже министър-председателят на Япония е бил осведомен, Washington Post оповестява, че хакерските офанзиви от Китай са били проблем за страната в продължение на няколко месеца, като са стартирали „ в края на ръководството на Тръмп и при започване на 2021 година “

Киберкомандването на Съединени американски щати в началото е предложило на Япония помощ за пречистване на системите ѝ от злотворен програмен продукт, само че съгласно известията са получили отвод, защото страната не се е чувствала удобно, когато военни от друга страна са имали достъп до системите ѝ. Вместо това Япония е избрала да употребява локални частни компании за сигурност, които да открият уязвимостите, като разчита на Съединени американски щати единствено за насоки по отношение на това, което те са разкрили.

В последна сметка Япония ще одобри по-активна тактика за национална сигурност, за която се твърди, че включва ново киберкомандване за непрекъснато наблюдаване на мрежите и до 4000 дейни чиновници по киберсигурност, показва още Engadget, а в собствен разбор на случая Forbes подчертава:

„ Това не е първият докладван случай на хакерска офанзива, спонсорирана от китайската страна. Това се случва все по-често, защото Пекин уголемява опциите си в киберпростраството. Миналия месец основани в Китай хакери получиха достъп до имейл сметките на към 25 организации, в това число държавни организации на Съединени американски щати. Сред засегнатите бяха чиновници в Държавния департамент и Министерството на търговията на Съединени американски щати, в това число имейл акаунтът на министъра на търговията Джина Реймондо и на посланика на Съединени американски щати в Китай. По данни на Microsoft Китай се е насочил и към транспортни, информационни и комунални системи. През май компанията съобщи, че е разкрила " скрита и целенасочена " активност за приемане на достъп до организации от сериозната инфраструктура в Съединени американски щати, осъществявана от обвързвана с китайското управление организация “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР