В историята, както и в любовта, началото има значение -

...
В историята, както и в любовта, началото има значение -
Коментари Харесай

Нова студена война? Трета световна война? Как да се ориентираме в тези смутни времена?

В историята, както и в любовта, началото има значение - тъй че това, което вършим в този момент, ще бъде от решаващо значение за образуването на бъдещето, споделя в своя публикация външно политическият специалист Тимъти Гартън Аш

Във времена на световна поликриза търсим ориентири в предишното. Може би се намираме в " Нова студена война ", както предполага в новата си книга Робин Ниблет, някогашен шеф на мозъчния концерн за външни връзки Chatham House? Дали това ни води към ръба на трета международна война, както твърди историкът Найл Фъргюсън? Или, както от време на време съм предполагал, светът стартира да наподобява на Европа от края на XIX в. на съперничещи си империи и велики сили?

Друг метод да се опитаме да придадем на тестванията, пред които се изправяме исторически разбираема форма е да ги назовем " ера на... ", като думите, които следват, допускат или паралел, или внезапен контрастност с по-ранна ера. Гуруто на CNN в региона на външната политика Фарид Закария твърди в последната си книга, че се намираме в нова " ера на революциите ", което значи, че можем да научим нещо от френската, индустриалната и американската гражданска война. Или по-скоро става дума за " Епохата на мощния човек ", както счита външнополитическият коментатор на " Файненшъл таймс " Гидеон Рахман? Не, това е " Епохата на спора ", споделя Марк Леонард, шеф на Европейския съвет за външни връзки, защото " свързаността провокира спорове ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР