В Испания въвеждат експериментално четиридневна работна седмица: поне за една

...
В Испания въвеждат експериментално четиридневна работна седмица: поне за една
Коментари Харесай

В Испания: само четири дни работа на седмица, срещу пълна заплата

В Испания вкарват пробно четиридневна работна седмица: най-малко за една година 6000 испанци ще се трудят единствено четири дни в седмицата, против цялостна заплата. " Лудост ", споделят едни. Други виждат изгоди за всички.

Един от мозъците на плана се споделя Иниго Ерехон, водач на дребната лява партия " Мас Паис ". Той към този момент от месеци упорства за въвеждането на четиридневна работна седмица. „ В съпоставяне с другите европейски страни, в Испания хората имат едни от най-продължителните работни дни. В същото време продуктивността на труда тук не е изключително висока “, изяснява той и пита: „ Защо не опитаме да прекарваме по-малко време зад писалището и по този начин да си освободим повече време за приятни неща? “.

Каква е задачата на този план?

Ерехон е внесъл предлагането си за четиридневна работна седмица в испанския кабинет - и през есента то ще тръгне като пилотен план. Около 6000 души, които работят в общо 200 междинни и дребни компании, ще преминат на 4-дневна трудова седмица - и то най-малко за една година. През цялото това време те ще продължат да получават цялостната си работна заплата.

Целта на този план: компаниите да открият нови работни места. Ако петима души работят през седмицата по един ден по-малко, компанията може да назначи още един човек на цялостен работен ден. За задачата испанската страна дава пари на компаниите, участващи в пилотния план - приказва се за към 50 милиона евро.

В държавния бюджет тези пари ги няма, само че държавното управление има намерение да употребява средствата от помощния пакет на Европейски Съюз за битка против пандемията. Според Хуан Торес, професор по стопанска система в университета в Севиля, това не е кой знае каква драма: „ Да, ще изхарчим пари за един опит, без да знаем дали той фактически ще донесе нещо. Но разноските са обозрими “, споделя икономистът. И акцентира, че финансирането на 4-дневната работна седмица не влиза в конкуренция с другите ограничения от помощния пакет, защото коства напълно малко.

Проф. Торес е уверен, че 4-дневната работна седмица ще сътвори нови работни места. А Испания изпитва остра потребност от повече трудова претовареност. През февруари броят на безработните скочи на над 4 милиона - за пръв път от близо пет години насам, когато страната още се бореше с последствията от тежката икономическа рецесия. А в този момент се бори против пандемията. „ На пръв взор това като че ли е най-лошият вероятен миг за провеждането на подобен опит. Но в действителност е тъкмо противоположното. Защото рецесията, провокирана от ковид, ни принуждава да преосмисляме “, споделя проф. Торес.

Лудост или късмет?

Пилотният план се управлява от експертна група, в която влизат представители на държавното управление, синдикатите и бизнеса. Специално бизнесът към този момент гледа сериозно на 4-дневната работна седмица. Една организация на бизнесмените от провинция Арагон даже я назовава „ полуда “. Според тези бизнесмени, с цел да излезе Испания от рецесията, би трябвало да се работи повече, а не по-малко.

Иниго Ерехон е на противоположното мнение. „ Нашият опит ще даде резултат, а това ще ни обезпечи опцията да подхванем спор за изискванията на труд в Испания. Сигурен съм, че този план ще спомогне в Испания да се работи по-добре. А от това изгода ще имат всички “, споделя Ерехон. И разяснява, че най-вече ще завоюват младежите, които най-често са принудени да работят по 10-11 часа дневно.

Под въпрос е обаче дали компаниите ще запазят 4-дневната работна седмица и след края на опита. Защото тогава държавните помощи ще отпаднат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР