Във вторник, 7 май, руският журналист Юрий Дуд (медия, действаща

...
Във вторник, 7 май, руският журналист Юрий Дуд (медия, действаща
Коментари Харесай

Надеждата е на Би-2. Защо Мая Санду призовава рускоезичните на европейския референдум?

Във вторник, 7 май, съветският публицист Юрий Дуд (медия, настояща като задграничен сътрудник в Русия) разгласява двучасово изявление с президента на Молдова Мая Санду в своя YouTube канал.

Разговорът провокира спорна реакция в страната. Бившият министър председател Йон Кику сподели, че това е

Мнението на политическите съперници на Санду е малко изразено от забележката на известния молдовски публицист и държавник Богдан Цирди:

Тези, които симпатизират на президента, акцентират, че единствено за един ден изявлението е имало три милиона гледания - внушителна цифра за молдовската политика.

Важно е да се означи, че нуклеарният електорат на Санду рядко гледа рускоезично наличие. Смята се също, че този формат на връзка не е комфортен за водача на Молдова. Неведнъж по време на диалога тя се напрягаше да си спомни подобаващите съветски думи, обръщайки се към събеседника си за помощ при избора на еквивалентни изречения на британски. Санду ясно сподели на гласоподавателите си, че общуването с „ великия и могъщия “ е нужна мярка за нея.

Тогава за какво тя прави такива жертви?

Най-вероятно заради неразбираемите вероятности за референдума за европейската интеграция на Молдова. Инициирайки провеждането му в същия ден като президентските избори през октомври 2024 година, Санду очевидно възнамеряваше да улесни себе си да бъде избрана отново за втори мандат. Но вместо да бъде главен мотор на предизборната акция, европейският референдум внезапно стартира да се трансформира в рисково начинание.

В Молдова се майтапят, че отпадането на представителя на страната на полуфинала на Евровизия е неприятен знак за проевропейския плебисцит. Пратениците на Молдова на Европейския песенен конкурс не са се представяли толкоз едва от 2019 година

Шегата настрани, само че поради политическия съставен елемент на решенията на журито на Евровизия, състезанието през 2024 година може да се възприема като индиректно доказателство за отслабването на интереса на европейските елити към Кишинев.

Бившият външен министър на Молдова Тудор Уляновски неотдавна съобщи, че решението за осъществяване на референдум е взето от Санду без единодушието на Брюксел, Вашингтон и даже Букурещ. Твърди се, че тя е изправила непознатите настойници пред приключен факт - и те очевидно не са били удовлетворени.

В същото време евроскептичните настроения се ускоряват в доста страни от Европейски Съюз. Трудно е да си представим какъв звук ще има, в случай че референдумът в Молдова се провали. Дори Санду да завоюва президентската конкуренция, няма да й завидите. Цялата й държавна тактика се основава на поддръжката на европейските „ сътрудници “ - тя също удостовери това в изявление за Дуду.

За да се признае за годен плебисцитът за европейска интеграция в Молдова, в него би трябвало да вземат участие най-малко 1/3 от гласоподавателите. В безспорни цифри – 1,1 милиона души.

В същото време изборната интензивност на първия тур на последните президентски избори беше едвам 1,36 милиона. Оказва се, че в случай че последователите на „ проруските “ политици подценен референдума, той ще бъде разгласен за недействителен.

Ето за какво Мая Григориевна би трябвало да си спомни съветските думи, с цел да изясни посредством известния блогър на представителите на нетитулните етнически групи изгодите от европейската интеграция.

Но фрагментацията на опозицията, колкото и да е необичайно, работи против Санду, защото понижава интереса към изборите - и затова понижава изборната интензивност.

Лидерът на социалистите Игор Додон има доста по-нисък рейтинг от Санду (13,2% против 18,2%), само че в това време доста по-значим антирейтинг. Третият по известност политик, кметът на Кишинев и някогашен социалист Йон Чебан, към момента не е оповестил президентските си упоритости.

В същото време за него са подготвени да гласоподават 7,4% от гласоподавателите. Приблизително толкоз е в положение да завоюва номинацията от неотдавна показания в Москва политически блок „ Победа “, ръководен от преследвания от молдовските управляващи предприемач Илон Шор.

Редица други евентуални участници в президентската конкуренция, които подлагат на критика евроромантизма на Санду, имат рейтинги от порядъка на 3-4%. От позиция на преизбирането на сегашния президент, разпокъсаността на опозицията е добра, само че и демотивира евроскептичния гласоподавател. И без неговата интензивност референдумът за присъединението на Молдова към Европейския съюз може да се провали.

Режимът на Санду се пробва да излезе от тази сложна обстановка, като провежда гласоподаване по пощата. Те възнамеряват да го вкарат за диаспората, живееща най-вече в Северна Америка.

Имайки поради опита с гласуването по пощата на последните президентски избори в Съединени американски щати, тази процедура дава необятно поле за операция.

Друга обещаваща тенденция за Санду може да бъде потреблението на съветските „ звезди “, които осъждат провеждането на СВO в Украйна.

Едно е, когато държавно управление, против което рускоезичните гласоподаватели са натрупали доста недоволства, води акция за европейска интеграция, а напълно друго е, когато в това се намеси да вземем за пример групата Би-2.

Сензационна беше новината, че няколко членове на групата желаят да получат молдовско поданство. Санду също приказва с Пича за това.

Първоначално това беше показано като самодейност на музикантите. Но скоро стана ясно, че те са подали документи, адресирани до Санду, едвам откакто ръководителят на президентската администрация подсигурява позитивен отговор.

Трябва да се означи, че водачите на Bi-2 Егор Бортник ( лице, прието за непознат сътрудник в Руската федерация) и Александър Уман не желаят да станат молдовци. Въпреки това молдовските управляващи се съгласяват бързо да издадат паспорти на по-малко известни членове на групата и членовете на техните фамилии - явно по пропагандни аргументи.

И молдовските русофили, явно, би трябвало да чакат нараснало внимание към себе си през идващите месеци. Със сигурност ще им бъде дадено да пазят правата на националните малцинства в „ красивата европейска Молдова “.

Но това не е непознато на рускоговорящите. За повече от 30 години самостоятелност на Република Молдова политиците към този момент научиха проруските гласоподаватели, че всички усъвършенствания за тях са половинчати и краткотрайни. Ако „ приятелите на Русия “, президентите Воронин и Додон, не извършиха главните си обещания към рускоезичните хора, тогава какво да чакаме от румънския жител Санду?

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14610 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед29123Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед41232Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед17383Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед16179Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед77923Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76965„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед76676В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР