В Инициативния комитет са известни българи от различни сфериУченият подчерта,

...
В Инициативния комитет са известни българи от различни сфериУченият подчерта,
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Целта ми е единство на нацията

В Инициативния комитет са известни българи от разнообразни сфери
Ученият акцентира, че ни е нужна нова социална идея и нов публичен блян

Кампанията ще е положителна

“Вярвам, че всеки от нас в даден миг би трябвало да заплати цената за това, което е получил от родината, приятелите, сънародниците. Не съм политик и не мисля да приказвам като политик. Моята цел да е върна нормалността в политическите връзки, да оказа помощ за обединяването на българите и както споделя Конституцията - за единството на нацията.”

Това сподели проф. Анастас Герджиков по време на представянето на Инициативния комитет, който застава зад кандидатурата му за президент. В комитета влизат известни българи от всички сфери на публичния живот.

Проф. Герджиков акцентира, че не е партиен претендент, не е партиен член и че няма по какъв начин да е последовател на избрана партия, изключително в случай че бъде определен за подобен сплотяващ пост. “Затова чакам поддръжката на всички български жители и да си протегнем ръце, с цел да се спасим от тази обстановка - ненавист сред партиите, три пъти избори, раздробен парламент. Обединението не значи да се съберат положителните и неприятните, честните с нечестните, а да се разбираме по тематиките, по които има консенсус в българското общество”, добави Герджиков.

Той изясни и за какво полк. Невена Митева е определена да е вторият човек в президентската двойка: “Предпочетохме човек, който е деен и има дела. Ние няма да водим компроматна война. Кампанията ни ще бъде положителна.”

“Не би трябвало омразата да осакатява живота ни. Не желая да живеем разграничени. Можем да вървим единствено напред дружно. Нека бъдем любящи индивиди и всеки един от нас да се труди на своята позиция за добруването на България”, съобщи полк. Митева.

“Гордея се, че съм родена, пребивавам, основала съм семейство и съм отгледала децата си в България. Благодаря на Бог, че се веселя на три прелестни деца, мощен, самоуверен и любящ брачен партньор. Така се разви животът ми, че още от дете спортът ме научи на ред, дисциплинираност и себераздаване, с които реализирах резултати и национални върхове. Повече от 3 десетилетия службата ми в името на Родината на разнообразни длъжности в Българската войска, Министерство на защитата осмисли живота ми, даде ми възприятие на сигурност и най-много самочувствие”, сподели още полк. Митева.

Проф. Гержиков акцентира, че обединяването не значи обединяване на партии: “Обединението значи да се разбираме по тематики в българското общество”. Като образец проф. Герджиков даде промяната в образованието.
Професорът напомни, че през 2005 година е внесъл предложение за декларация, която да сложи образованието като народен приоритет.

“Нужни са ни нова социална идея и нов народен блян. Аз разгадавам на специалистите в разнообразни области, които да ни посъветват по разнообразни теми”, безапелационен беше проф. Герджиков.
От името на писателя Стефан Цанев: Пожелавам сполучлив път
Поетът и драматург Стефан Цанев не съумя да участва персонално, само че пожела сполучлив път на кандидатпрезидентската двойка. “Той е с Инициативния комитет с цялата си същина. Той е с нас освен идейно и метафорично, само че и протоколно и официално. Всички ние би трябвало да сме щастливи, че имаме създател от подобен мащаб до рамото си. С него успеха е предизвестена”, сподели от негово име писателят Димитър Бочев.
Бившият образован министър Красимир Вълчев: Може да приказва с всички и да убеждава
“Освен че е извънреден ерудит и експерт, той е и човек, който може да приказва с всички, да сплотява, да убеждава, включително и с съперниците си. Заедно успяхме да изпълним едни от най-важните промени и промени в системата, които към този момент дават позитивни резултати.”
Археологът проф. Николай Овчаров: Ще се стреми да сплотява
“Всички, които подкрепихте номинацията на Анастас Герджиков за президент, дръзвам да ви нарека цвета на нацията, само че без да ви опълчвам на оня другия цвят на нацията, разгласен преди няколко дни при издигането на Румен Радев. В България има доста почтени хора и те не трябва да бъдат противопоставяни един на различен. Философията на издигнатия от нас кандидат проф. Анастас Герджиков превъзхожда тази на неговия конкурент. Той ще се стреми на сплотява, а не да разединява. Защото всички ние сме българи - частици от нашата многострадална, само че велика нация. Вероятно Румен Радев е надарен военачалник. Това е подчертавано неведнъж от военните експерти, само че неговата политика от последните години доста наподобява на фамозния етюд за военна тактика “Изкуството на войната”. Понякога имам възприятието, че в последната година и половина сме на полесражение, на което непрестанно се правят военни маневри и сражения. Аз не желая да пребивавам в непрекъсната война. Искам мир, естествени човешки взаимоотношения. Не искам някой непрестанно на изчегъртва и да преследва някого. Искам да се гради, а не да се разрушава. Знам, че множеството от нашите сънародници са изтощени от тази неспирна война. Ето за какво с ясна мисъл и чисто сърце стоя зад кандидатурата на ректора на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.”
Актьорът Тончо Токмакчиев: Няма по-хубаво нещо от това подобен човек да води нацията
“Подготвен, ерудиран, човек с капацитет, това мога да кажа за проф. Герджиков. И няма нищо по-хубаво от това подобен човек като проф. Герджиков да бъде лице на нацията, на страната, тъй като в действителност ролята на президента е тази.”
Проф. Владимир Атанасов: С висока почтеност и политическа зрялост
“Имам достойнството да познавам проф. Герджиков от близо 2 десетилетия, работили сме един до друг в един сполучлив екип. Познати са ми неговата продуктивност, неговата мъдрост, оперативния обсег, с който реализира управнически решения, по тази причина не се колебая в сполучливата му кандидатура. Той няма да води черна акция, той е човек с висока почтеност и политическа зрялост.”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР