В Германия интегрираните румънци, българи и поляци сякаш не се

...
В Германия интегрираните румънци, българи и поляци сякаш не се
Коментари Харесай

Непрекъснато расте броят на българските бездомници в Германия

В Германия интегрираните румънци, българи и поляци като че ли не се виждат, до момента в който бездомните им сънародници се набиват на очи. А те стават от ден на ден. Според настоящи данни, единствено бездомните поляци в Берлин са над 2000 .
" През 2011 година при нас делът на бездомните хора от страни членки на Европейски Съюз беше към 11%. Междувременно те станаха доста повече - към този момент са 25% ", споделя Петра Фурман от обществения център на благотворителната оргнизация " Диакония " в Есен. Тя дава отговор точно за бездомниците и в работата си се усеща изоставена от политиката. " Всъщност, нашата задача не е да се грижим за бездомниците от другите страни от Европейски Съюз. Така е записано и в обществения закон ", споделя Петра Фурман и изяснява, че казусът се състои в това, че просто не е основан специфичен център за оказване на помощ на бездомни мигранти .
Тя споделя, че със своите шестима сътрудници не съумяват да създадат кой знае какво за чужденците. " Набавяме им храна от обществените кухни, отвреме в точния момент им предоставяме заслон за по една нощ или пък опция да се изкъпят ", споделя тя и прибавя, че хората са стеснителни и мъчно могат да бъдат склонени да приказват за проблемите си.
През деня те се пробват да си намерят работа. Често ги експлоатират - да вземем за пример като им заплащат прекомерно малко и не ги застраховат . В Германия те имат правото да работят, само че не и автоматизирано да получават обществени помощи. С работата, която намират, в множеството случаи те не се обезпечават за безработица. А така наречен помощи Харц-4 им се поставят едвам след пет години престой в Германия. Тези хора не са бежанци и по тази причина нямат и право на други институционални помощи .
И въпреки всичко: макар че броят на бездомните румънци, българи и поляци непрекъснато пораства, те към момента са надалеч по-малко от тези мигранти от Източна и Югоизточна Европа, които са се открили трайно в Германия и работят .
" В завода на " Еърбъс " в Хамбург да вземем за пример работят голям брой инженери от Румъния, България и Полша. В тези страни имаше същинско приключване на мозъци ", споделя Улрих Херманес, шеф на " Места на вярата в Хамбург " - организация, която се грижи и за бездомни мигранти от Европейски Съюз.
Интегрираните румънци, българи и поляци обаче не се виждат, до момента в който бездомниците незабавно се набиват на очи. В момента най-сложна е обстановката в богатите градове като Хамбург . " Много е мъчно да намерим заслон за бездомниците, тъй като обстановката с жилищния пазар тук в Хамбург е доста напрегната. Подобно е ситуацията и в Берлин, Франкфурт и Мюнхен ", изяснява Херманес. Според него, възходящият брой на бездомните източноевропейци няма по какъв начин да не сътвори нови проблеми. " Това крие голям риск от пораждане на спорове. Не става дума за квартали като Вилхелмсбург, населявани най-вече от мигранти. В тях способността за интеграция като че ли е по-голяма. Говоря по-скоро за другите квартали. "
Петра Фурман счита, че и страните, от които произлизат мигрантите, би трябвало да окажат подпомагане. " Всъщност те би трябвало да сторят повече за жителите си ", споделя тя. В Полша очевидно към този момент са осъзнали казуса, тъй като имат намерение да подхващат съответни дейности. " В Берлин да вземем за пример, където има и най-вече бездомници от Полша , през идната година с финансовата поддръжка на Варшава ще бъдат назначени обществени служащи, които да търсят поляци, изпаднали в неволя, и да им оказват помощ в търсенето на информация и заслон ", сподели пред AFP Дариуш Павлош, пресаташе на полското посолство в Берлин.
Само в Берлин живеят над 2000 бездомни поляци , акцентира Павлош. Той акцентира, че полският сенат е нараснал бюджета за поляците в чужбина на 100 милиона злоти (около 24 милиона евро), като занапред нататък тези пари ще могат да бъдат харчени и за обществени планове. " Що се отнася до полските неправителствени организации, те биха могли да кандидастват за финансиране на помощни планове в чужбина единствено в случай че си сътрудничат с някоя локална организация ", изяснява представителят на полското посолство в Берлин.
Никой не знае какъв брой е точния брой на мигрантите от Източна Европа и от Балканите, които мизерстват в Германия . " Няма такива проучвания. През последните години в Германия са пристигнали към 1,5 милиона хора от Европейски Съюз. Предполагаме, че към 15% от тях не съумяват да се открият тук и живеят в мизерни условия, т.е. сред 200 000 и 300 000 души ", споделя Улрих Херманес.
Според немския съюз за оказване на помощ на бездомници BAG, бездомните мигранти от Европейски Съюз са към 50 000 . Особено в метрополиите делът на бездомниците доближава и до 50%, се споделя в прессъобщение на съюза. През 2016 общо 860 000 души в Германия не са имали покрив над главата. В съпоставяне с 2014 година, това значи повишаване от към 150%.
Прогнозите на BAG не са розови: специалистите чакат до 2018 година броят на бездомните да се усили с 350 000 и да доближи 1,2 милиона . Това би означавало ново повишаване с към 40%. Председателката на ВAG Карин Кюн упорства политиците най-сетне да подхващат нещо. " Настояваме да се организира среща на върха по жилищния въпрос, както и да бъде създаден народен проект за справяне с казуса с бездомниците. Още през 2014 бяхме предложили идея. Би било добър знак, в случай че канцлерката се застъпи за това. "
Анализ на Карстен Грюн за Deutsche Welle, представен от БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР