Президентът Румен Радев и българска делегация бе приета на аудиенция

...
Президентът Румен Радев и българска делегация бе приета на аудиенция
Коментари Харесай

Радев пред папа Франциск: Време е за разум! Трябва да бъдат спрени войните в Украйна и в Газа

Президентът Румен Радев и българска делегация бе призната на визита от Негово Светейшество папа Франциск. 

 

По традиция главата на Римокатолическата черква приема българска делегация във връзка празника на Светите братя Кирил и Методий. 

Българският президент подари на папа Франциск истинска икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., дело на Софийската зографска школа.

 

Румен Радев заяви, че по време на днешната му визита пред папа Франциск двамата са се обединили към мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа.

 

" Разбира се, това изисква осъзнаване, изисква доста разсъдък, изисква напъните на цялата интернационална общественост да се търсят пътища за мир, учредени на интернационалното право. Изразих позиция тъкмо като неговата, че е време за разсъдък. Време е в действителност да заложим на дипломацията, тъй като видяхме, че единствено с стопански и с военни средства не може да бъде реализиран мир. Време е най-накрая за дипломация ", сподели президентът.

На срещата си с президента папа Франциск е поискал на българите здраве, мир, благополучие и повече деца.

" На фона на всеобщото застаряване на цяла Европа, папата като човек с дълбоки научни знания и висока обща просвета - просто е наслаждение да се поддържа връзка с този човек. Пожела на нашите деца да даваме почтено обучение, само че освен обучение. Това обучение да бъде обвързано и с възпитанието, с цел да може нашите деца да порастват с почитание и познаване на нашата история, език, литература, обичаи, просвета, и той сподели: " Нека вашите младежи да бъдат по-силно вкоренени в България " и също по този начин изрази благопожелание да се грижим повече и за възрастните хора ", разяснява Радев.

 

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск истинска икона на Св. Св. Кирил и Методий от 19 в., рисувана от Софийската изобразителна школа.

 

В българската делегация са включени представители на Българската православна черква, на Католическото изповедание, както и представители на държавни институции и общественици. Заедно с президента е и брачната половинка му Десислава Радева.


След аудиенцията в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, президентът и българската делегация участваха на Божествена света литургия. Службата води Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Българската делегация се поклони и пред гроба на свети Кирил Философ. Президентът посети базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР