В Гърция започнаха да унищожават норки, които проявиха симптоми, че

...
В Гърция започнаха да унищожават норки, които проявиха симптоми, че
Коментари Харесай

Гръцките власти започнаха да унищожават норки в заразените ферми

В Гърция започнаха да унищожават норки, които демонстрираха признаци, че са инфектирани с ковид. Засега става въпрос единствено за 2 ферми, а животните които ще бъдат убити са към 2 500. Регистрираният вариант не е мутирал, уточнита от земеделското министерство. Това става единствено дни откакто в Дания бяха открити първите инфектирани норки, а управляващите имах желание да избият всички 17 милиона животни.
Гръцките управляващи започнаха да отделят норки във плантация в район в северната част на страната, прочут с производството на кожи, откакто измежду животните беше открит коронавирусът. Главният ветеринарен доктор Козани Теофилос съобщи, че са открити девет позитивни случая при животни във фермата и към 2 500 норки би трябвало да бъдат унищожени. Той сподели, че притежателят на фермата също има позитивен тест за веруса. Министерството на земеделието удостовери, че две ферми са инфектирани, само че се прецизира, че штамът на COVID-19 в норките не е мутирал. Двамата притежатели на втората плантация за норки са дали позитивен резултат и животните са посочили признаци, само че към момента не са взети проби от там. Проверени са и други ферми, само че към момента не са взети проби. Има опасения, само че имаме вяра, че няма да има повече проблеми. Вземаме всички нужни ограничения, съблюдаваме здравните разпореждания, тъй че да няма проблем с животните, тъй като желаеме те да бъдат здрави, прибавят инспекторите. Фермите за норки се намират основно в районите Козани и Кастория, където от стотици години действа огромна индустрия за кожи. Производството им е значим бранш в тези региони, в който работят 800 фамилии.
Износът на кожи донася към 60-70 милиона евро годишно. Популацията на норки в района наброява към един милион. Животновъдът Константинос Хионос съобщи, че е угрижен, само че е взел всички нужни ограничения във фермата си. Той сподели, че личният състав е направил проби за ковид, само че към момента не са взети проби от животните. Гърция е блокирана след внезапен скок на случаите на ковид измежду популацията през последния месец. Заразените норки бяха открити няколко дни, откакто датските управляващи обявиха, че имат намерение да унищожат всички 17 млн. норки в страната, само че след това се отхвърлиха от такива дейности. Властите в Дания преразгледаха решението си да унищожат цялата популация от норки във фермите поради риска животните да предадат мутирал ковид на хората.
Правителството ще се постарае да избави животните, заяви отрасловият министър. Коронавирусът се популяризира бързо измежду 1 140 ферми за норки, в които се отглеждат близо 17 милиона животни и се появиха опасения, че той може да се придвижи и върху хората. Решението за всеобщо заличаване провокира гневна реакция измежду представителите на бранша.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР