В Гърция избухнаха протести във връзка с железопътната катастрофа, при

...
В Гърция избухнаха протести във връзка с железопътната катастрофа, при
Коментари Харесай

Гневни протести след трагедията в Гърция

В Гърция избухнаха митинги по отношение на железопътната злополука, при която починаха 43 души, като мнозина считат, че това е случай, за който е било въпрос на време да се случи, съобщи Би Би Си.

Участници в протеста влязоха в конфликт с полицията пред централата на Hellenic Train в Атина - компанията, която дава отговор за поддръжката на гръцките железници.
Премиерът Мицотакис на мястото на случая
Във вторник вечерта митинги се организираха и в Солун и град Лариса, покрай мястото на злополуката.

Правителството съобщи, че без значение следствие ще обезпечи правдивост.

След случая, при който пътнически трен се блъсна челно в товарен трен, вследствие на което предните вагони избухнаха в пламъци, в цялата страна беше разгласен тридневен народен печал.

Предните вагони на пътническия трен бяха в по-голямата си част унищожени.

Много от 350-те пасажери във влака са студенти на възраст към 20 години, които се връщат в Солун след дълъг уикенд, отдаден на гръцкия православен пост.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че за злополуката е отговорна " трагична човешка неточност ".

59-годишният шеф на гарата в Лариса е упрекнат в непредумишлено ликвидиране по несъобразителност. Той отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване, като упреква за злополуката техническа нередовност.

Членовете на железопътния синдикат считат, че системите за сигурност не са работили вярно, като в продължение на доста години са били отправяни многократни предизвестия за това.

В знак на митинг и печал железопътните служащи възнамеряват да стачкуват против това, което съгласно тях е публична немарливост към железниците.

" Болката се трансформира в яд поради десетките починали и ранени сътрудници и съграждани ", се споделя в изказване на профсъюза на служащите, в което се афишира стачката.

" Неуважението, проявено през годините от държавните управления към гръцките железници, докара до трагичния резултат ", се добавя в мненията, представени от организация Ройтерс.

Министърът на превоза Костас Караманлис подаде оставка по отношение на злополуката, като съобщи, че ще поеме отговорност за " дългогодишните провали " на управляващите да поправят железопътната система, която съгласно него не е подобаваща за 21-ви век.

Пред болничното заведение, в която бяха докарани телата на жертвите на влаковата злополука, беше разпънат афиш, в който се твърдеше, че всички систематични неточности ще бъдат прикрити в хода на формалното следствие, което се организира сега.

По време на безмълвното бдение в Лариса в памет на жертвите на случая един от стачкуващите съобщи, че съгласно него злополуката е била единствено въпрос на време.

" Железопътната мрежа изглеждаше проблематична, с изхабен, зле заплатен личен състав ", сподели Никос Савва, студент по медицина от Кипър, пред осведомителна организация Агенция Франс Прес.

Арестуваният началник-гара не трябва да заплаща цената " за цялата болна система ", добави той.

" Това е неприемлив случай. Тази обстановка ни е известна от 30 години ", съобщи пред Агенция Франс Прес Костас Баргиотас, доктор от Лариса.

Бдение се организира и в Атина, пред офиса на Hellenic Train. По-късно денем в същия регион се стигна до принуждение, като полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите, които хвърляха камъни и палеха огньове по улиците.

На мястото на най-тежката влакова злополука в страната спасителите още веднъж работиха през нощта.

Семействата идват в близката болница, с цел да дадат ДНК проби, с цел да бъдат разпознати изчезналите им близки.

Това обаче ще става все по-трудно, защото се откриват от ден на ден остатъци на хората, които са били в предната част на пътническия трен и са понесли цялата мощ на челния конфликт и пожара, който по-късно е обхванал вагоните им.

Говорителят на пожарната работа Василис Вартакогианис съобщи, че температурата в първия вагон е достигнала 1 300 С, което е направило " мъчно идентифицирането на хората, които са били вътре ". /БГНЕС

Атина / Гърция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР