В еврозоната никога преди не е било по-скъпо: през юли

...
В еврозоната никога преди не е било по-скъпо: през юли
Коментари Харесай

Всичко поскъпва: докога ще растат цените в Германия?

В еврозоната в никакъв случай преди не е било по-скъпо: през юли 2022 цените са били с 8,9% по-високи от тези през лятото на 2021 година. В Германия - главно поради намесата на страната - динамичността на цените е малко по-слабо изразена: повишаването е с 7,5%. Но в края на август изтича действието на държавната отстъпка върху бензина и дизела, както и на така наречен " билет за 9 евро ". В сферата на услугите, да вземем за пример при фризьора, се чака по-високите цени на силата да доведат до повдигане и на цените на услугите. Освен това се обрисуват и доплащания във висок размер за режийните разноски, когато следващата година наемодателите изготвят уравнителни сметки за 2022 година. Облекчения към този момент не се обрисуват.

Складираните артикули също нарастват - да вземем за пример селскостопанската продукция. Ако специалистите са очаквали, че през годината повишаването ще става по-бавно, значи са се лъгали. През последния месец цените са скочили с нови 5,3%. И тук главната причина е поскъпналата сила - за една година приблизително с цели 105%. Разбивката демонстрира, че най-силно е поскъпнал природният газ - със 164 на 100, следван от тока (125%) и минералните горива, които са поскъпнали приблизително с 42 %.

Достигнат ли е пикът?

В същото време някои първични материали стартират да поевтиняват - да вземем за пример стоманата. А това е знак, че през идващите месеци може да бъде доближат пикът на цените, счита Ралф Солвен, специалист от Комерцбанк. Той вижда в това " първи, доста внимателен симптом, че през идната година повишаването към този момент няма да е с такива темпове ".

Дотогава обаче икономистите чакат цените да продължат да нарастват - с до 9 или повече %. " Очакваме инфлацията и по-късно да се задържи трайно над два %, т.е. обрисува се по-продължителна фаза с висока инфлация ", споделя Солвен.

През юли Европейската централна банка увеличи лихвите в еврозоната - за първи път от 11 години насам. Очакванията са, че през септември централните банкери ще повторят това упражнение и ще вдигнат главната рента евентуално с 50 базисни пункта. И това евентуално напълно няма да е последното повишение на лихвите.

По-малко стока за същите пари

Но и крайните консуматори, т.е. всички ние, ще би трябвало да се настроим за по-скъпи артикули и артикули. През юли индустриалната цена при питателните артикули се е повишила с 21 % по отношение на същия месец на предходната година. За това повишаване ще платят напълно купувачите. В някои случаи нарастването на цените става извънредно непрозрачно, настояват от Потребителската централа в Хамбург: някои производители употребяват трик, съгласно който понижават грамажа на опаковките, т.е. продават по-малко наличие за същите пари. Наблюденията на Армин Фалет от централата в Хамбург сочат, че тези скрити нараствания на цените (англ. shrinkflation) засягат сред 11 и 33 % от всички следени хранителни артикули.

Досега това се наблюдаваше главно при марковите артикули, само че в последно време палитрата се уголемява. Освен това редом с намаляването на грамажа биват повишавани и цените - най-много при захарните произведения, снаксове или дрогерийни артикули. Засега не са наранени главните хранителни артикули. " Литърът прясно мляко към момента си е литър прясно мляко ", споделя Фалет. Той чака тази процедура да продължи още известно време. През есента и зимата сигурно няма да е отмине, добавя специалистът.

Автор: Бригите Шолтес
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР