В Европейската централна банка се опасяват, че ще се наложи

...
В Европейската централна банка се опасяват, че ще се наложи
Коментари Харесай

Лагард се готви да продължи с вдигането на лихвите

В Европейската централна банка се притесняват, че ще се наложи да покачат главния си лихвен % до 2% или даже повече, с цел да лимитират рекордно високата инфлация в еврозоната, без значение че по този начин ще се усилят възможностите за криза. Това споделиха източници, осведомени с въпроса, пред Reuters, цитира economic.bg.

Инфлацията в еврозоната доближи 9.1% през август, надвишавайки неколкократно задачата от 2%. Това накара ЕЦБ да вдигне лихвените си проценти с невиждан скок, както и да призове държавните управления да оказват помощ за понижаване на сметките за сила, които набъбнаха неимоверно вследствие на войната на Русия в Украйна.
-->
След като ЕЦБ увеличи депозитната си рента от нула до 0.75%,  ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард даде сигнал за още две или три нараствания, защото лихвите към момента са надалеч от равнище, което ще върне инфлацията до 2%.

Петима източници, осведомени с вътрешните полемики, настояват, че от ден на ден чиновници в банката споделят мнението, че лихвеният % би трябвало да бъде пратен в „ рестриктивна територия “ (б.р. – диалект за равнище на лихвените проценти, което кара стопанската система да се забавя. Става дума за два или повече процента). По думите им такова нарастване би се случило, в случай че първата прогноза на ЕЦБ за инфлацията за 2025 година, която би трябвало да бъде оповестена през декември, е към момента за над 2%.

Говорител на ЕЦБ отхвърли коментар.

В момента ЕЦБ чака инфлация от 2.3% през 2024 година Един от източниците въпреки всичко сподели, че вътрешна прогноза, показана на срещата в четвъртък, когато бе вдигнат главния лихвен %, е близо до 2%, с помощта на вземането под внимание на цените на газа.

Управителят на нидерландската централна банка Клаас Нот и на белгийската Пиер Вунш бяха първите, които намерено приказваха за нахлуване в рестриктивната територия в края на предишния месец. По това време множеството от техните сътрудници смятаха, че лихвените проценти просто би трябвало да се върнат сред 1% и 2%.

Източниците, поискали анонимност, в този момент споделиха, че политиците се приготвят за криза тази зима и по-слаб стопански напредък през идната година от формалната прогноза на ЕЦБ от 0.9%. Някакво утешение може да бъде открито в мощния пазар на труда, който би трябвало да смекчи въздействието на по-високите ставки, прибавиха те.

На срещата в четвъртък политиците също започнаха полемика по отношение на десетките милиарди евро, които ЕЦБ е длъжна да изплати на банките за техните свръхрезерви в този момент, когато лихвата по депозитите още веднъж е позитивна, споделиха източниците.

Управителят на ЕЦБ трябваше да се реши на тази стъпка в този момент, макар че икономическата обстановка надали можеше да бъде по-лоша: За Германия, най-голямата стопанска система в Европа, IfW предвижда минус от 0,7 % през 2022 година

Предприемането на толкоз високо нарастване е и стратегически интелигентен ход. По този метод Лагард може да си разреши да си вземе отмора през есента, когато студеният сезон и идният енергиен потрес в допълнение ще укрепват несигурността. ЕЦБ назовава това „ авансово зареждане " (Frontloading).

Друг значим аспект: със стъпката понижава и лихвеният диференциал по отношение на Съединени американски щати, което би трябвало да поддържа еврото.

Още миналия понеделник европейската валута направи най-резкия си скок от половин година насам по отношение на $, като се увеличи с 1.6% до $1.0198. Това е най-голямото нарастване на еврото от март насам, откакто бе паднало под паритет с американските пари. Така се тушира и резултата от повишаването на $ да усилва вносната инфлация.

В същото време позицията на ЕЦБ остава несигурна. Защото по едно и също време регулаторът би трябвало да води решителна битка с инфлацията, да предотврати рецесията и да поддържа паричния съюз - това не са по никакъв начин тривиални задания, написа investor.bg.

Но Лагард взе защитни ограничения. За да не допусне нужната битка с инфлацията да докара до неустойчиви равнища на дълготрайните лихвени проценти на финансовия пазар за свръхзадлъжнели страни като Италия, централната банка сътвори TPI.

Това е редуциране от Transmission Protection Instrument и дава право на ЕЦБ да изкупува безкрайно количество държавни облигации - без съответните страни да е нужно да извършват каквито и да било условия за финансовата помощ, за разлика от инструмента ОМТ, който съществува от известно време.

Лагард неотдавна акцентира, че Съветът има намерение да употребява този инструмент при цялостен суверенитет. С други думи: тя явно не се счита даже за обвързана с меките критерии за потребление на TPI, които самата ЕЦБ формулира. А потребност може да има скоро, в случай че италианците фактически изберат за министър-председател също толкоз антиевропейския и десен националистически претендент Джорджия Мелони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР