В Дания изобретиха маска, неутрализираща вируси и бактерии, която на

...
В Дания изобретиха маска, неутрализираща вируси и бактерии, която на
Коментари Харесай

В Дания изобретиха маска, която убива вирусите и се почиства сама

В Дания изобретиха маска, обезвреждаща вируси и бактерии, която на всичкото от горната страна се почиства сама. А това значи, че може да се носи непрекъснато. Идеята е на 29-годишна студентка.

Сара Лий Крог следва дизайн в дребния датски град Колдинг. Опитвала се да създаде облицовки за стена, чиято специфична материя да пречиства въздуха, неутрализийраки да вземем за пример изпаренията на отровни разтворители или от автомобилните газове. По време на лабораторните тествания обаче тя ненадейно открила, че методът на фотокаталитичното филтриране унищожава също по този начин вируси и бактерии. 29-годишната студентка стигнала до този извод през януари, още преди коронавирусът да нахлуе и в Дания. Малко по-късно обаче пандемията се развихри на всички места по света и научният началник на Сара Лий Крог ѝ дал концепцията да се опита да създаде самопочистваща се материя, от която да се създават не стенни облицовки, а защитни маски.

Какъв е методът?

" Запитахме се дали правилото на неутрализиране на вирусите не може да се възпроизведе и в дребен мащаб. Вместо на огромни панели за обшивка на стени - на материя за защитни маски. В оня миг това беше най-важният въпрос. И взехме решение, че ще работим в името на тази цел ", споделя студентката.

Какъв тъкмо е методът? Става дума за фотокаталитично самопочистване посредством оксидиране на полупроводници. То се получава, когато в материята за маските се вгради железен оксид. Металните оксиди по-късно се облъчват с ултравиолетови лъчи, вследствие на което органичните материи, каквито са вирусите и бактериите, биват унищожени. Този развой може да се повтаря до безконечност, заради което маските имат едно голямо преимущество - могат да се употребяват непрекъснато.

Кога маските ще се появят на пазара?

Има обаче и някои проблеми. Изработените прототипи съдържат дребна батерия, която служи като източник на ултравиолетови лъчи. Батерията е обвързвана чрез жички с дребна лампичка - и всичко това е обвързвано с тъканта на маската. На пръв взор маската става много неуместна за носене. Къде да се скрият батерията и жичките, тъй че да не пречат? Тези проблеми занапред би трябвало да се решат от Сара и дребния теоретичен екип, който в това време работи по въпроса.

Не е ясно по кое време тъкмо маските на 29-годишната датска студентка ще се появят на пазара. Може да се окаже, че пандемията тогава към този момент ще е отшумяла. Но даже и да е по този начин, нейните маски отново ще се търсят. Защото, в случай че маските фактически са способни да филтрират и пречистват всевъзможни нездравословни субстанции като полени и даже микроорганизми като вируси и бактерии, то те ще съставляват интерес за всички хора с алергии и заболявания на дихателните пътища, както и за възрастните хора по време на нормалните грипни епидемии. Сара се надява да може да помогне на всички тези хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР