В четвъртък валутната криза в Турция се превърна все повече

...
В четвъртък валутната криза в Турция се превърна все повече
Коментари Харесай

Турски министър иска съд за икономисти, коментиращи спада на лирата

В четвъртък валутната рецесия в Турция се трансформира от ден на ден в политическа, откакто министър прикани жителите да съдят икономисти, които разясняват в обществените медии спада на лирата, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП. Необичайните забележки на финансовия министър Нуреддин Небати от сряда вечерта последваха решението на банковия регулатор да подаде тъжби против повече от 20 души - в това число някогашен шеф на централната банка, поради техни изявления в Twitter.

От началото на ноември досега, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи предходната седмица нови ограничения за поддръжка на валутата, турската лира изпадна в рецесия, вследствие на която загуби съвсем половината от цената си. Анализатори упрекват за спада ексцентричното решение на Ердоган да се бори с инфлацията, като провежда внезапно понижаване на лихвените проценти - тъкмо противоположното на това, което страните нормално вършат при сходни условия.

Наказателната тъжба е ориентирана против публицисти и икономисти, които настояват, че спадовете на лирата ще продължат, до момента в който Ердоган не промени коренно политическия си курс. Небати упрекна коментаторите, че употребяват " психическа война ", призовавайки турците да купуват злато и долари, с цел да запазят спестяванията си против по-нататъшни спадове на лирата.

Екипът на Ердоган твърди, че е бил провокиран от доверието в новите банкови схеми, а не от хипотетичните валутни интервенции. От началото на седмицата лирата обърна корекцията на курса си и загуби към 15% от цената си по отношение на $. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР