Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви,

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви,
Коментари Харесай

Борел: Европейски държави опитват да сплашат Международния наказателен съд

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че някои европейски страни се пробват да сплашат съдиите от Международния углавен съд по въпроса за заповедите за арест на израелски водачи, съобщи Ройтерс. " Те би трябвало да спрат да се " месят " и да почитат съда ", настоя Борел.

Главният прокурор на МНС Карим Хан разгласи в понеделник, че е подал заповеди против израелския министър председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант, както и трима водачи на Хамас.

„ Прокурорът не е направил нищо повече от покачване на обвиняване и съдът ще реши “, сподели Борел пред испанската телевизия TVE. „ Междувременно апелирам всички, като се стартира от израелското държавно управление и някои европейски държавни управления, да не сплашват съдиите. Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им, от време на време със закани и доста груби дисквалификации.

Хан упрекна тримата водачи на Хамас в закононарушения, в това число избиване, взимане на заложници и полово принуждение, а двамата израелски водачи в закононарушения, в това число изтребване, потребление на глада като оръжие и съзнателно нахлуване над цивилни.

Израел отхвърля да е правил военни закононарушения в Газа; твърди, че МНС няма пълномощия там; и прикани страните да се откажат от това, което счита за политически стимулиран излъган съд. Хамас също отхвърли обвиняванията против своите водачи.

Няколко страни осъдиха решението на прокурора на МНС да изиска ареста на израелците, в това число Съединените щати, най-близкият съдружник на Израел, който не е член на МНС. В четвъртък Унгария дефинира настояването за заповед като „ политическо решение “, което дискредитира съда.

Международният съд, обособен съд, също основан в Хага, би трябвало по-късно през днешния ден да се произнесе по настрана искане от Южна Африка да подреди на Израел да спре офанзивата си в южния град Газа Рафа.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР