Австралиецът Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен

...
Австралиецът Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен
Коментари Харесай

Австралиецът Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ

Австралиецът Джулиан Асандж бе пуснат на независимост от Федералния областен съд на Съединени американски щати на о-в Сайпан, откакто съдийката по делото утвърди съглашението, подписано сред създателя на " Уикилийкс " и американската прокуратура. С това се поставя завършек на 14-годишната правосъдна авантюра на Асандж, заяви Ройтерс.

" Работех като публицист и насърчих мой източник ми да ми даде информация, за която се споделяше, че е класифицирана, с цел да обявявам тази информация ", сподели той пред съда. " Смятах, че Първата корекция пази тази активност, само че одобрявам, че това е било в нарушаване на Закона за шпионажа ", добави Асандж.

Той бе наказан на отнемане от независимост за същото време, което към този момент е излежал в английски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, тъй че основателят на " Уикилийкс " ще бъде пуснат на независимост.

" С тази присъда, наподобява, ще можете да излезете от тази правосъдна зала като свободен човек ", съобщи арбитър Рамона Манглона, откакто Асандж пледира " отговорен " пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови. Той призна виновността си по обвиняването в скрит план за приемане и издание на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на Съединени американски щати.

Вашингтон упреква Асандж, че е откраднал и разгласил секретни документи от военните интервенции в Ирак и Афганистан и по този метод е заплашил живота на източници на американското разузнаване и на други хора.

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските управляващи анулираха през 2019 година решението си за даване на политическо леговище. Това даде опция на английската полиция да го арестува по искане на Съединени американски щати. Той прекара последните 5 години зад решетките, до момента в който чакаше решението на английски съд дали да бъде екстрадиран в Съединени американски щати.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР