В черния петък: Внимавайте за неизгодни договори Да внимаваме да

...
В черния петък: Внимавайте за неизгодни договори Да внимаваме да
Коментари Харесай

В черния петък: Внимавайте за неизгодни договори

В черния петък: Внимавайте за неизгодни контракти Да внимаваме да не бъдем обвързани с неизгодни контракти по време на акцията „ Черен петък ”. За това приканват от Комисията за отбрана на потребителите. От КЗП поучават, в случай че да вземем за пример от нас се изисква да подпишем контракт за по-дълъг интервал от време, с цел да можем да се възползваме от по-висок % понижение по време на акцията, деликатно да прочетем с какво тъкмо се обвързваме. От Европейския потребителски център в България пък ни напомнят да ревизираме уеб страниците и страниците в обществените мрежи, от които пазарим, тъй като от време на време се случва те да са подправени, а зад тях да стои фиктивен търговец.

 
Освен огромния брой преференциални и дългочакани покупки по време на акцията „ Черен петък ”, доста повишение има и при сигналите за нелоялни практики от страна на търговците.
 
Константин Арабаджиев от Комисията за отбрана на потребителите споделя, че когато акцията се е популяризирала и в България, хората са купували основно техника и облекла. С годините обаче това се трансформирало и през днешния ден всеки може да се възползва от преференциалната цена на телекомуникационни услуги, билети за събития, самолетни билети и най-различни артикули. Това обаче крие и огромни опасности.

 извършване на покупки ThinkStock/Getty Images
Арабаджиев споделя, че един от постоянно срещаните клопки по време на акцията „ Черен петък ” е да бъдеш привързан с неблагоприятен контракт. Освен това: " Четете деликатно изискванията. Има случаи, в които с цел да купите стока на избрана понижена цена, търговецът ви споделя, че не може да вършиме рекламации или нямате право на отвод от покупката ".-->
 
Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България пък напомня, че правото да върнеш една стока в 14-дневен период, да се откажеш от покупката, да направиш претенция или да се възползваш от гаранцията при положение, че стоката се скапе, са права, които имаме в съвсем всички случаи, когато пазарим онлайн. Изключение вършат доста дребен кръг от артикули като да вземем за пример храна и долни дрехи.

 
Арсенов напомня и да ревизираме деликатно от кой уебсайт пазарим и дали в него има контакти за противоположна връзка, тъй като от време на време се оказва, че интернет страницата е подправена: " Ако търговецът е в границите на Европейски Съюз, ние от ЕПЦ можем гратис да спомагаме. Ако уеб сайтът е отвън Европейски Съюз, тогава ситуацията става много по-сложно. Потребителите имат няколко варианти - първо, да се свържат с търговеца, да им върне парите. Ако не получат отговор или не могат да се свържат, тъй като постоянно има единствено една контактна форма за връзка, няма адрес, няма имейл, то тогава, в случай че сме платили с кредитна карта, можем да се обърнем към банката издател, да спорен заплащането, да желаеме подпомагане от банката. Точно за тази цел е значимо да пазим всички документи по време на цялата покупка ".
 
Арабаджиев и Арсенов приканват всички, които имат подозрения за избрани търговци или артикули, да се извърнат към Комисията за отбрана на потребителите на техния уебсайт или на горещия им телефон 0700 111 22. При открити нарушавания от страна на интернационалните търговци и онлайн платформи сигнали могат да бъдат подавани на уеб страницата на Европейския потребителски център, както и на телефон 02 986 76 72.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР