В Черна гора гласуват на първите президентски избори, откакто страната

...
В Черна гора гласуват на първите президентски избори, откакто страната
Коментари Харесай

Джуканович е фаворит на президентските избори в Черна гора

В Черна гора гласоподават на първите президентски избори, откогато страната се причисли към НАТО в края на предходната година. Също за първи път измежду седемте претенденти има жена. Анкетите сочат за любимец с поддръжка от над 50% водача на ръководещата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович. Далеч под него е опозиционният претендент Младен Боянич. Въпросът е дали Джуканович, който от близо три десетилетия господства на политическата сцена, ще победи на първия тур.

 © Българска телеграфна агенция
Около 530 000 черногорци имат право на глас в тези избори с предупреден край. Следят ги над 1000 интернационалните наблюдаващи. В дребната балканска страна, където близо три десетилетия ръководи Демократичната партия на социалистите, някои хора са оптимисти за бъдещето.
Очакваме либерален път на развиване. От години очаквам промени в Черна гора и мисля, че това ще стане през днешния ден.
Промени, само че не и промяна на водача, който през 1991 година беше повдигнат от Слободан Милошевич и беше шест пъти министър председател и един път президент.

Очаквам победа за господин Мило Джуканович.
Джуканович е политикът, който отдели Черна гора от Сърбия, пое курс на Запад и скъса с обичайните връзки с Русия, с цел да направи страната член на НАТО и претендент за Европейски Съюз.

Основният му противник е Младен Боянич - предприемач с просръбски и антинатовски позиции. Подкрепян от опозицията, той твърди, че любимецът в изборите води страната към тирания. Критиците от години упрекват Джуканович в корупция и шуробаджанащина. Въпреки това той е на път да стане още веднъж президент, може би без балотаж.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР