Узбекистанецът Сайфуло Хабибулаевич Саипов, който с пикапа си навлезе в

...
Узбекистанецът Сайфуло Хабибулаевич Саипов, който с пикапа си навлезе в
Коментари Харесай

Терористът, който окървави Манхатън, е арестуван и друг път

Узбекистанецът Сайфуло Хабибулаевич Саипов, който с пикапа си навлезе в пешеходна алея наоколо до мемориала, отдаден на офанзивата против Световния търговски център в Ню Йорк, прегазвайки няколко души, живее в мегаполиса от 2010 година. Терористът няколко пъти е попадал в полезрението на полицията поради нарушаване на разпоредбите за придвижване по пътищата. По данни на NBC News, в интервала 2012-2015 година мъжът два пъти се е признавал за отговорен в нарушение на разпоредбите за придвижване. Това излиза наяве от доклади на щата Пенсилвания. Освен това Саипов е арестуван в Мисури след пътен случай, детайлности за който не се оповестяват.

Според данни на „ Ню Йорк таймс” пък 29-годишният преселник е попадал в полезрението на правоохранителните органи в хода на следствие, което няма нищо общо с атентата, лишил живота на 8 души. Следствието се е интересувало от човек, на който Саипов е бил родственик или прочут. ФБР, Министерството на вътрешните работи на Съединени американски щати и полицията в Ню Йорк са повдигнали публични обвинявания в хода на траялото 2 години следствие против 5-има имигранти от Узбекистан и един споделих. Те са упрекнати в материална поддръжка на терористичната организация „ Ислямска държава”.

Част от обвинените са признали виновността си, само че информация за това дали Саипов е бил фигурант по това дело, липсва.

Полицията е обискирала два жилището в Патерсън, щата Ню Джурси, където е живеел терористът. Живущите там се оплакали, че осъщественият атентат подкопава репутацията на локалната мюсюлманска диаспора.

Онези, които познават Саипов, го характеризират извънредно от позитивната страна. По думите на познати, мъжът е дошъл в Съединени американски щати, с цел да научи британски език и да си откри работа. Както БЛИЦ заяви, узбекистанецът е работел като водач на такси в " Убер ".



Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР