Устройствата за гласуване отново създадоха проблеми В село Радилово машината

...
Устройствата за гласуване отново създадоха проблеми В село Радилово машината
Коментари Харесай

Карти изчезнаха, техника се повреди


Устройствата за гласоподаване още веднъж сътвориха проблеми

В село Радилово машината не отпечатваше разписки

Проблем с USB портовете

Машинното гласоподаване продължи с проблеми и тази неделя, като устройствата сътвориха неудобства и забавяния в голям брой изборни секции.

По информация на ЦИК още при започване на изборния ден седем машини за гласоподаване не са се присъединили след инсталиране. Поради тази причина към гласоподаване с хартиени бюлетини минаха в една секция в 25-и избирателен регион в София, една секция в регион Северен в Пловдив, две секции в Шумен, една в община Първомай, една в Чирпан и една в Община кулата.

По Черноморието изборният ден също стартира с проблеми. В 31-ва секция в Бургас машинното гласоподаване въобще не започва, заради изчезнали 5 смарт карти за гласоподаване. Други две секции в област Бургас също минаха към гласоподаване с бюлетини. И във Варна две секции осведомиха за развалени машини.

Две секции в област Велико Търново минаха към гласоподаване с бюлетини - в секцията в Дебелец машината работи за малко, а по-късно стопира изцяло, защото устройството не разчита картите за гласоподаване, а в секцията в село Поликраище, община Горна Оряховица, машината отхвърля да работи.

Подобен е казусът и в град Глоджево, област Русе, където eднa oт мaшинитe нe cтaртирa, тъй като чeтeцът нe рaзпoзнaвa кaртитe, а изпрaтeнитe нa мяcтo тeхници нe съумяха дa oтcтрaнят пoврeдaтa. В Пещера, област Пазарджик, устройството за гласоподаване дава проблем с USB портовете, а в село Радилово машината не отпечатва разписки. Там също е извикан механик от “Сиела Норма”, само че казусът още веднъж не се отстранява.

В област Благоевград проблеми се появяват в Добринище, Банско и Хаджидимово, където машините стопират да работят и се постанова закъснение на изборния развой заради поправката им.

Осезателно по-ниска интензивност, регистрираха комисии по места
Секциите в чужбина пусти
В Турция четири пъти по-малко гласоподаватели



Секциите в Турция още по обяд бяха пусти, без нито един гласоподавател. А от СИК регистрираха, че са пристигнали по 4-5 пъти по-малко хора. Снимка: БНР

По-ниска изборна интензивност в съвсем всички секции в чужбина, регистрираха членовете на комисиите по места. До следобяд българско време опашки не се бяха образували на никое място, по този начин както беше и предходната неделя, и на предходните два вота - през юли и през април. Разкритите секции зад граница са 750, най-вече - в Обединеното кралство - 132 и в прилежаща Турция - 126.

Във Англия прочут проблем бе основан от неодобрението от страна на ЦИК на оферти на изборните доброволци за смяна на секционни членове.

Активността е по-слаба от предходната неделя. Секцията в лондонския квартал “Ричмънд” да вземем за пример не записва нито един гласоподавател през първия час след отварянето, съобщи БНР. В “Баркинг” картината бе по-различна. Тук има добре зареден български магазин и сънародниците ни очевидно обичат да съчетават потребното с приятното. Тук до 15.30 българско време към този момент бяха дали своят вот сред 700-800 души, малко повече в сравнение с 14 ноември.

В Турция пред секциите към обяд нямаше никого. От комисиите обясниха, че хората са 4-5 пъти по-малко спрямо предходната неделя. В Турция броят на секциите за втория тур на президентските избори е 126 - същият като на вота за президент и за парламент предходната неделя. В 96 от тях имаше машини. На изборите през април гласоподаваха към 22 хиляди турци с български паспорти, а през юли към 28 000. На вота преди седмица своят глас дадоха над 90 000 турски изселници с български паспорти.

Заради изборeн туризъм
2 часа обсада на „ Капитан Андреево “
50 души стопираха придвижването



Граждани блокираха пътя, по думите им с цел да спрат изборния туризъм. Снимка: Булфото

Общо 2 часа продължи блокадата на граничния пункт “Капитан Андреево”, която проведоха протестиращи против - по думите им “изборния туризъм” от Турция. Минути преди 9 часа в деня на балотажа към 50 души стопираха придвижването по трасето на влизащите транспортни средства от южната ни съседка, на към километър и половина на пътния възел.

Протестиращите твърдяха, че през границата минават рейсове с пасажери, които гласоподават в България.
След първата обсада, към 10:30 ч придвижването при граничния пункт беше възобновено. След договаряния с полицията, стачкуващите се отдръпнаха на крайпътното платно. Те обаче още веднъж блокираха пътя към 11:15 ч и обявиха, че ще останат на мястото до края на изборния ден.

Организаторът на проявата - Веселин Илчев, съобщи, че хората не са свързани с нито една политическа партия и съставляват българската страна. Били се събрали по негова самодейност.

“Няма по какъв начин от Турция да ни избират наша страна. Поради тази причина запушваме границата и никой няма да може да минава”, сподели той.

За балотажа в Кърджали нямаше скупчване на рейсове от Турция с български изселници. Около 13 ч блокадата беше вдигната.

Използвал персоналната карта на брачната половинка си
Мъж гласоподава два пъти
Задържан е от полицията

Гласоподавател от село Коньово, Новозагорско, дал своя вот два пъти с персоналната карта на брачната половинка си. Това разгласи представителят на РИК Минко Стефанов. Мъжът е дал своя вот малко преди 10 часа, след което е напуснал помещението и се завърнал час по-късно. Нарушителят е бил арестуван от представител на Министерство на вътрешните работи. Започнали са разпити, като първоначално той обяснил постъпката си със заетостта на брачната половинка си, която обаче доста желала да упражни правото си на глас.

От пресцентъра на полицията в Сливен потвърдиха за случая и оповестиха, че дежурният служител на реда е забелязал двойното гласоподаване. По случая е формирана кореспонденция, която е докладвана в прокуратурата. Говорителят на РИК Минко Стефанов разяснява, че следва да се откри кой му е разрешил да гласоподава два пъти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР