Успешен предприемач се кандидатира за кмет на столицата. Негови близки

...
Успешен предприемач се кандидатира за кмет на столицата. Негови близки
Коментари Харесай

Има болка. Защо кампанията на Васил Терзиев за кмет на София започна с ДС

Успешен бизнесмен се кандидатира за кмет на столицата. Негови близки са заемали постове в комунистическата Държавна сигурност. Вместо да се концентрират върху проблемите на София, дебатите към Васил Терзиев се насочиха към паметта, отговорността и още неосмисленото близко минало на България. 

На 27 юни беше оповестена първата кандидатура за кмет на София за локалните избори през есента. Става въпрос за Васил Терзиев , който ще бъде общият претендент на партиите “Продължаваме смяната ” (ПП), “Демократична България ” (ДБ) и “Спаси София ” .

Освен умел бизнесмен и създател на една от най-успешните софтуерни компании в България, Терзиев е и потомък на хора, заемали значими постове в репресивните структури на Държавна сигурност (ДС) през социализма. В дните след оповестяването на неговата номинация за кмет точно принадлежността на роднините му към Държавна сигурност се трансформира в съществена тематика на дебатите към избора на Терзиев.

Връзката с Държавна сигурност на хора, които вземат участие в политическия живот на България след началото на демократичните промени през 1989 година, е значима и сензитивна тематика - изключително за представителите на антикомунистическата десница. Засега обаче тематиката съвсем напълно измества диалога за бъдещото ръководство на София и проблемите на града, за чийто кмет Терзиев се кандидатира.
Номинацията на Терзиев
Васил Терзиев е надпартиен претендент, добре просветен и сполучлив в работата си като бизнесмен и вложител. До момента той не е заемал обществени длъжности, нито е изразявал дейна политическа позиция. Изключение прави поддръжката му за държавното управление на Кирил Петков в навечерието на вота на съмнение, с който то беше свалено през юни 2022 година

Политическа партия, Демократична България и " Спаси София " се сплотиха към Терзиев като общ претендент за кмет, тъй като по този метод виждат по-добра опция да победят ГЕРБ в столицата.

ГЕРБ е ръководещата партия в София през последните 18 години. От 2005 до 2009 година кмет беше ръководителят на партията Бойко Борисов, който по-късно беше министър председател отпред на три държавни управления до 2021 година

От 2009 година кметския пост в столицата заема Йорданка Фандъкова. През януари тя разгласи, че няма да се кандидатира още веднъж. От ГЕРБ още не са оповестили новия си кандидат за поста.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Събитието, на което беше показана кандидатурата на Терзиев, очерта три съществени цели за идната акция за локалните избори - безапелационна победа на първи тур, болшинство в Общинския съвет, както и преобразяване на София в европейски град за образец.
Как дебатите за Терзиев станаха диспути за Държавна сигурност
Темата за ръководството на столицата обаче остана на втори проект в обществената полемика към Терзиев, както и в медийните му изяви. Повече интерес провокираха връзките на претендента с репресивните структури на Държавна сигурност - комунистическото разузнаване отпреди 1989 година и един от главните принадлежности на тоталитарната власт.

През социализма Държавна сигурност въдворява в лагери хора, обвинени като “врагове на народа ”, прави опити за покушения над съперници на режима (някои от тях сполучливи - като убийството на писателя и публицист Георги Марков ) и организира така наречен “активни мероприятия ” като на българските турци.

Още на 23 юни ръководителят на комисията за откриване на досиетата на Държавна сигурност в интервала 2001-2002 година Методи Андреев описа в телевизионно за присъединяване на родственици на Васил Терзиев в Държавна сигурност. Стана ясно, че дядото на претендента е дълготраен шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност, което се е занимавало с военното контраразузнаване.

Бащата на Терзиев - Александър Терзиев, е бил офицер в Първо основно ръководство на Държавна сигурност, отдадено на външното разузнаване. С сходно минало са братът на дядото и чичото на Терзиев.

Само едно от цитираните имена се открива в настоящия лист с хора, тествани за съдействие към Държавна сигурност - името на чичо му Павел Терзиев. Последно той е бил щатен чиновник в Пето ръководство на Държавна сигурност, което е осигурявало защитата на партийните ръководители в Народна република България.

След 1990 година е бил шеф на поделение в Националната работа за защита (структурата, която наследява Пето управление) - по тази причина и участва в листата, поддържан от комисията по досиетата. Според закона в него се включват единствено хора, които са заемали или са били претенденти за обществен пост в годините след 1990 година

На 30 юни създателят на уеб страницата Desebg Христо Христов разгласява отворено, адресирано до Терзиев, с молба претендентът да даде единодушие да се разсекретят и документите за татко му и дядо му от архива на Държавна сигурност. По настоящия закон за досиетата няма по какъв начин да се даде достъп до сходни архивни документи без единодушието на директните наследници.

В изявление за бТВ от 2 юли Терзиев заобиколи дали счита да даде подобен достъп. Вместо това той сподели, че е “по-важен другият въпрос - да прочетем цялата страница, с цел да можем да приключим главата. ”
Две позиции за предишното на Терзиев
Участието на родственици на Терзиев в структурите на Държавна сигурност провокира две съществени реакции. Според едната човек не може да бъде съден поради дейностите на своето семейство, а съгласно другата Терзиев би трябвало да поеме персонална отговорност за произхода си и да се разграничи от него.

За първата позиция се застъпиха представители на подкрепящите Терзиев партии. С обява във Facebook от 2 юли съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков описа за прекарванията на своите баба и дядо, които са били подложени на репресии от комунистическия режим, и изясни “защо като внук на хора, които са били в лагер, стоя зад Васил Терзиев ”.

“Всеки би трябвало да дефинира себе си през личните си дейности, тъй като единствено те в действителност демонстрират що за човек си ”, написа някогашният министър председател от Политическа партия.

В коментар за от 2 юли политологът Даниел Смилов също застъпи позицията, че “на Васил Терзиев, който е бил на десетина-дванадесет години при рухването на комунизма, не може да му бъде вменявана виновност за дейностите на Държавна сигурност или за въздействието ѝ по време на българския преход. ” Според Смилов такова вменяване е “лицемерно ” поради обстоятелството, че доста сътрудници на Държавна сигурност (а не просто родственици на такива) и до момента вземат участие интензивно в политическия живот.

На последните парламентарни избори, които се организираха на 2 април тази година, претенденти за народни представители.

Както съперници на Политическа партия и Демократична България, по този начин и техни поддръжници, заеха друга позиция и настояха Терзиев да поеме персонална отговорност за предишното на роднините си като осъди и техните дейности като сътрудници на Държавна сигурност, а освен общите закононарушения на комунистическия режим.

В текст за “Портал Култура ” написа, че “е наложително да чуем ясно и съответно какво мисли претендентът за кмет на София за предишното на роднините си, разграничава ли се от него, осъжда ли го ”. Още повече че въпросите за репресиите на Държавна сигурност са доста значими точно за политиките на обединения като Демократична България, които са измежду подкрепящите Терзиев.

На 29 юни ръководителят на гражданското съдружие “Боец ” Георги Георгиев 15 въпроса към Васил Терзиев, измежду които такива, които засягат активността на роднините му в Държавна сигурност.

“Бихте ли ревизирали какво е правил вашият дядо, бихте ли се уведомили и бихте ли уведомили жителите за мнението, което ще образувате тогава за неговата активност? ”, гласи един от въпросите.

След среща с Терзиев Георги Георгиев го прикани да отдръпна кандидатурата си. По думите на Георгиев, Терзиев е поел ангажимент обществено да отговори на въпросите.
Как отговори Терзиев
Още в като претендент за кмет Васил Терзиев дефинира комунистическия режим и репресиите на Държавна сигурност като “изключително огромно закононарушение ” и зае “абсолютно безапелационна позиция ” за разграничение от тях. Унищожаването на интелигенцията, Народният съд и разстрелването на хора без съд и присъда - всичко това е “голям грях и не би трябвало в никакъв случай да се повтаря ”, сподели претендентът.

Въпреки това той добави, че няма учредения да се тормози от дейностите на своите близки в предишното, въпреки и да не е познавал доста добре някои от тях - да вземем за пример дядо си, който е умрял през 1992 година

В идващите си медийни изяви Терзиев стартира да се извинява за предишното на роднините си. “Не знам какво са създали, само че аз желая да се извиня, тъй като считам, че е мощно погрешно това да мачкаш хората поради техните убеждения и не желая това да се случва в обществото ни през днешния ден ”, сподели той в изявление за подкаста.

“Никой не се е извинил. Аз желая да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури ”, повтори Терзиев в изявлението си за бТВ на 2 юли.

Предприемачът показа, че е очаквал тематиката за Държавна сигурност да излезе на дневен ред, тъй като е част от предишното му. Отново обаче настоя, че няма от какво да се срами, тъй като познава родителите си и знае в какви полезности е учтив.

Освен извинения, Терзиев насочи и поръчки - прикани да се одобри закон за лустрацията и пое ангажимент в границите на мандата си като кмет на София да построи музей на комунистическия режим, който да споделя историите на репресираните.

Според Георги Куртев , който стои отпред на предизборния щаб на Терзиев, претендентът към този момент е съумял да " затвори страницата " и да изрази ясно мнението си за репресивния уред на Държавна сигурност.

" Очевидно нашето общество има болежка, която би трябвало да преживее ", сподели Куртев пред Свободна Европа. " И може би е добре, че повдигаме тази полемика за обществото ни. "
А тематиките за София?
Дебатите за обвързването с Държавна сигурност са от огромно значение в страна, в която липсва публична политика за осмисляне и превъзмогване на контузиите от комунистическия режим. Сега обаче тази тематика оставя настрани задълбочената полемика за ръководството на града, ако Терзиев завоюва идните кметски избори.

В изявлението си за бТВ предприемачът засегна част от значимите за София тематики - по-качествени инфраструктурни поправки, превъзмогване на корупцията и основаване на нови детски градини и паркоместа. Към този миг Терзиев съумява да ги засегне единствено незадълбочено, въпреки и да споделя, че е поел ангажимент за разрешаването на проблемите.

По думите на Георги Куртев, тематиката за Държавна сигурност не участва в срещите на Терзиев и екипа му с хора по места. " Това значи, че локалните общности доста повече се вълнуват от нещата, които предпочитано можем да създадем за града. "

В уеб страницата на Терзиев са разказани три съществени за София - рационализация на учебните заведения, овластяване на районните кметове, както и бистрота и цифровизация. Скоро ще бъде оповестена по-детайлна стратегия, която ще демонстрира плануваните първи стъпки в ръководството на София след изборите.

" Трябва да се чуят целите и ние занапред ще приказваме за тях ", добави Куртев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР