условия на повишаващи се цени на вода, ток, газ. Това

...
условия на повишаващи се цени на вода, ток, газ. Това
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: ПП-ДБ предадоха избирателите си

условия на повишаващи се цени на вода, ток, газ. Това значи повече беднотия и неравенства. ”

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ.


В предаването „ Тази заран ” тя разгласи, че социалистите ще създадат оферти по бюджета, едно от които е минималната работна заплата да се усили от 1 юли и да стане 50% от междинната. Към момента това е 900 лева „ Този механизъм е наша победа от предишното Народно заседание, 43 пъти го внасяхме, до момента в който не се одобри ”, напомни Нинова.


Лидерът на Българска социалистическа партия уточни 3 казуса в бюджета: „ Първият е, че Асен Василев планува доходи, които най-вероятно няма да дойдат. Това значи, че би трябвало да се режат разноски за лечебни заведения, за учебни заведения и за каквото друго решат. ”
Корнелия Нинова изясни, че евентуално парите по Плана за възобновяване и резистентност няма да дойдат тази годиниа, защото Народното събрание не е приело 10 от 13-те закона, които са нужни, с цел да получим тези средства. Тя обърна внимание, че има и спор за парите от БЕХ – към милиард - т.е. 2 милиарда са под въпрос, само че са разчетени като доходи.


Според нея вторият проблем е фиксацията в 3% недостиг, с цел да влезем в този момент и незабавно в Еврозоната, което значи в допълнение рязане на разноски, и третият е замразяването на приходите, бедността и неравенствата.
„ Ние предлагаме решение на тези три казуса и ще внесем различен бюджет, който вършим към този момент няколко години ”, акцентира Нинова.
Какво предлага Българска социалистическа партия:

1. Спешно приемане на десетте закона, с цел да дойдат парите по ПВУ за рационализация на България.
2. Дефицитът, вместо 3%, да бъде 4%, което значи 1,6 милиарда лева повече доходи на годишна база.
„ Тук е огромният спор, поради влизането в Еврозоната в този момент и незабавно. Планът на Асен Василев планува този недостиг и стягане на коланите, само че не взема решение казуса с инфлацията – неговата инфлация е повече от 6% - т.е. няма да осъществим този аршин за Еврозоната ”, разяснява Нинова, като акцентира, че 11 страни в Европейски Съюз са с недостиг над 3%, измежду които Франция, Германия, Испания, Италия, Гърция, а задълженията им са над 100% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който на България е 24%.
3. Допълнителният доход от 1,6 милиарда да бъде разпределен заслужено: майчинството за втората година да бъде равно на минималната заплата, безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст, нарастване на детските надбавки и еднократната помощ за раждане на дете; за работещите – минималната работна заплата да се усили от 1 юли; за пенсионерите – увеличение на вдовишките надбавки и преизчисляването на коефициента за стаж.
Корнелия Нинова уточни, че постоянно, когато става дума за обществени разноски и разноски с грижа за хората, стартират обвиняванията в популизъм.
„ Когато бяхме в ръководството в кабинета „ Петков ”, с помощта на Българска социалистическа партия, 20 милиарда доближиха до всеки българин – от бебето до пенсионера. И освен това не фалирахме страната, а приключихме с 3% недостиг. Т.е. лявата и обществена Българска социалистическа партия прави обществени разноски, само че не рискува финансовата непоклатимост на страната ”, напомни водачът на Българска социалистическа партия.
Нинова обърна внимание, че когато социалистите са в ръководството, има обществена политика, а когато не са – Асен Василев замразява приходите.


„ Аз ще имам въпроси към него в Народното събрание. Защото тези неща, които в този момент предлагаме, ги бяхме заложи в програмата на това ръководство. Защо в този момент Асен Василев не ги извършва ”, добави тя.
По думите ѝ за конституционна промяна единствено се приказва, само че единствено Движение за права и свободи са предложи план за Конституция. „ Ние не сме виждали плановете на „ Демократична България “, „ Продължаваме промяната ” и ГЕРБ. Само вървят от стая в стая и разнасят хвърчащи листове, желаят гласове, само че не споделят защо. Така Конституция не се прави. Тя се прави от експерти и след социална полемика ”, сподели още Корнелия Нинова.

Според нея пълномощията на основния прокурор би трябвало да се лимитират, само че фигурата на основния прокурор би трябвало да остане, тъй като анулацията ѝ е въпрос на Велико Народно заседание.
„ Президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност за конституционните промени. Това изрично е въпрос на националната сигурност, тъй като се визира държавното устройство. Отива на един президент, в случай че е същински президент, да спре да се занимава с партийно строителство и разтрошаване на партии и да бъде обединител. Да ни събере и да си показа своя план за Конституция, за който приказва от 2020 година Ние ще създадем нашите оферти, да обсъдим обстановка и да излезем с решене ”, прикани Нинова.
По тематиката с депутатските имунитети, водачът на Българска социалистическа партия прикани Бойко Борисов, в случай че е сигурен в невинността си, да си даде имунитета. „ Цялата страна е пленник на неговия имунитет ”, възмути се Нинова.
Тя уточни и че комисията по имунитети, която направиха в Народното събрание, няма ръководител и не работи, като даже не може да бъде свикана. „ Т.е. и този въпрос се замита. Три пъти предложихме в Народното събрание да се реши въпроса с имунитетите и три пъти го отхвърлят. Какъв е изводът – крият се. Борисов бяга от правораздаване. Страх го е, та две не вижда. ”, разяснява още тя.


Нинова обърна внимание, че ПП-ДБ не позволиха точката изобщо да влезе в дневния ред. ред. „ Дотам стигнаха в загубата на достолепие и в измяната на гласоподавателите си, че даже не желаят на Борисов да му се смъкна имунитета, да има почтен развой и съдът да реши, не прокуратурата. Затова споделям – махната Гешев, избраха краткотрайно изпълняващ длъжността и правосъдната промяна завърши ”, акцентира тя.
Според нея този състав на Висшия правосъден съвет не би трябвало да избира идващия основен прокурор, тъй като е злепоставен.
„ Има едно официално държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и едно същинско, което взема решение в Народното събрание – ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане ”. Най-важните решения, в това число за правосъдната промяна, се взеха от тази тройна коалиция ”, сподели още Корнелия Нинова.
По нейните думи, в случай че конфликтите сред ГЕРБ и ПП-ДБ се пренесат и към акцията за локалните избори, това ще внесе в допълнение неустановеност в страната. „ Ние имахме различен модел на държавно управление, което щеше да внесе непоклатимост, само че уви, те избраха това ”, сподели със страдание водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР