Усилията за по-малко вреда на околната среда от човешкото присъствие

...
Усилията за по-малко вреда на околната среда от човешкото присъствие
Коментари Харесай

Без бетон и тухли: Сградите на бъдещето ще са сглобяеми

Усилията за по-малко щета на околната среда от човешкото наличие и повече благоприятни условия за наново потребление на към този момент създадени материали евентуално ще се отразят на строителството на здания в бъдеще.    В сегашното от ден на ден хора търсят способи да рециклират хартията, пластмасата и алуминия, който употребяват в всекидневието си.  Занапред това може да се случва даже със постройките - с нова философия към строителството и промени в стандартите и практиките, по които се издигат те, написа BBC.    В всеобщия случай през днешния ден се употребяват материали като бетон, тухли, желязо, стъкло и така нататък Повечето не са естествени, само че по-големият проблем е по какъв начин тъкмо се строи постройка, а и по какъв начин се унищожава. Това важи за всевъзможни сгради – от частни домове до публични здания от друг вид.    В днешно време една къща може да бъде разрушена за часове. Тежка техника може да я направи безусловно на части, само че по-късно идва въпросът какво да се прави с останките. Обикновено те се изхвърлят и рядко се употребяват наново. Затова на някои места се пробват да вкарат нова процедура. Вместо да унищожават старите постройки, те се пробват да ги разглобят. Така част от материалите могат да се употребяват наново или да се продадат, а някои – да се рециклират. 

„ Опитваме се да въведем тази процедура, само че от другата страна имаме строителната промишленост, която създава в пъти повече боклуци “, споделя Феликс Хейсел, проектант и теоретичен служащ в университета в Ню Йорк.    Едно от огромните провокации пред такава иновация е сегашният метод на строителство.    Например сглобките на структурата, доколкото ги има, не разрешават разделянето на детайлите на постройката. Иначе казано – нов покрив можеш да си направиш, само че не можеш да си смениш стената без къртене, почистване и транспортиране. И най-вероятно новата отново ще е тухлена, т.е. ще извърлиш някъде един звук отпадък, с цел да го замениш с различен звук, възможен предстоящ отпадък.    При по-старите здания пък казусът е, че никой не знае какво тъкмо има в тях. Преди десетилетия никой не е претендирал от строителите такава подробна информация. И когато през днешния ден се вземе решение за разрушение, служащите не знаят нито на какво ще се натъкнат, нито дали могат да го запазят.    Сградите на бъдещето евентуално ще бъдат издигнати по нови технологии, които ще разрешават по-лесното им демонтиране.    Т. нар. модулен метод прави потреблението на такива сгради по-лесно и за живеещите там. Панелните стени биха могли да бъдат местени единствено посредством развиването на няколко болта. Пространствата – да се уголемяват и понижават с надалеч по-малко старания.     Базата на НАСА в Мофет Фийлд, Калифорния, е проектирана по този начин, че да бъде демонтирана или ремонтирана при положение на огромно сеизмично събитие / Източник: NASA   Такива концепции се създават от голям брой учени и архитекти. Освен това обаче те изцяло съответстват с концепцията за „ кръгова стопанска система “, набираща известност в последните години.    А в това време някои градове даже се пробват да вкарат на процедура такива правила.    През 2021 година в Лондон бяха признати насоки за строителството на нови здания, съгласно които изпълнителите би трябвало да дадат подробна информация за предстоящите нездравословни излъчвания от всяка, както и за повторното потребление на материалите от тях при бъдещо унищожаване.    През 2015 година пък в Портланд, щата Орегон, вземат решение, че за в бъдеще разрушаването на здания ще се прави ръчно, т.е. ще е на процедура демонтиране доколкото е допустимо. Тази процедура се възприема и от някои градове в Уисконсин, Калифорния и Тексас.    “Когато през 2016 година говорехме за демонтиране на здания, всички ни споделяха, че това в никакъв случай няма да се случи. А то се трансформира в действителност единствено за няколко години “, споделя датския инженер Леонора Еберхард. 

Въпреки че концепцията през днешния ден се приема като по-близка до действителността, проблемите пред нея остават. А най-големият, както постоянно, са парите.    „ От планиране на разглобяема постройка може и да не спечелиш доста, тъй като на процедура осигуряваш запаси за бъдещите генерации “, споделя Еберхард.    От позиция на осъществяването обаче такова строителство ще се окаже по-скъпо. Причината – издигането на здания с напълно железни структури не е толкоз известно като потреблението на бетон да вземем за пример.    Освен това здание от този вид евентуално по-трудно би се вписало в строителните условия на обособените страни. И, несъмнено, постоянно остава въпросът по какъв начин потребителите биха приели сходна смяна. Ако си уверен, че по-стабилно нещо от бетона и тухлите няма, надали ще си купиш жилище в разглобяема постройка, колкото и да ти популяризират, че това е по-добре за природата.    Въпреки всичко концепцията си проправя път. И няма да е изненада, в случай че в бъдеще забележим градове вид „ Лего “ с благоприятни условия за демонтиране и пренасяне. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР