Управляващите намериха нов повод да атакуват международната журналистическа организация Репортери

...
Управляващите намериха нов повод да атакуват международната журналистическа организация Репортери
Коментари Харесай

ГЕРБ атакуваха "Репортери без граници"

Управляващите откриха нов мотив да нападат интернационалната журналистическа организация " Репортери без граници ", която от години подлага на критика медийната среда в България и в чиято класация за независимост на словото страната се намира на 111-то място в света - най-ниското в Европейски Съюз. Това се случи по време на разискването на доклада на Съвета за електронни медии за 2019 година ГЕРБ се разлютиха от изявления на депутати на Българска социалистическа партия, че няма да поддържат отчета, защото в него не са разказани редица проблеми от м.г. Като да вземем за пример съмнението за политически напън в БНР поради опита за събаряне от ефир на журналистката Силвия Великова, сбъднат от някогашния началник на публичното радио Светослав Костов. Заради този скандал в Народното събрание бе образувана краткотрайна комисия, а прокуратурата стартира следствие. Първата гласоподава мнение, че не може да се каже сигурно дали Великова е била отстранена от работа и дали това е станало със знанието и по инструкции на Костов, а резултат от работата на прокуратурата към момента няма.

Социалистът Александър Симов означи, че казусът с Великова е бил особено видян от " Репортери без граници " и че поради данните за непрекъсната интервенция на политици и на кръгове зад тях в работата на публицистите скоро България може да се озове на 150-о място по независимост на медиите.

В отговор шефът на медийната комисия Вежди Рашидов от ГЕРБ атакува за следващ път " Репортери без граници " с думите, че една неправителствена конструкция не може да бъде представителна извадка за свободата на словото у нас. Според Рашидов задачата на повтарянето на " мантрата " за неналичието на независимост на медиите в България била да се " кепази " страната. " Имаме прелестни медии, много са свободни, в случай че не са лимитирали свободата от себе си ", разяснява Рашидов. Тезата на лицето на ГЕРБ по медийните въпроси е в цялостен унисон с изявленията на представителите на Движение за права и свободи и с медиите на депутата-издател Делян Пеевски, които постоянно са обект на внимание и разбор от страна на " Репортери без граници ".

Според Рашидов казусът бил, че нямало определение за независимост на словото и за лъжливи вести. „ Разни НПО-та не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна страна. Кой е информаторът на това нещо? Дълбоко нямам доверие, че България е толкоз обратно в свободата. Свободата на словото е в ръцете на самите медии “, ядоса се той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР