Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант

...
Уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант
Коментари Харесай

Уникална операция в "Пирогов": С 3D принтиран имплант спасиха 43-годишен мъж с рак на лицето

Уникална интервенция за Югоизточна Европа с 3D принтиран самостоятелен имплант избави 43-годишен мъж с рак на лицето в „ Пирогов”, оповестиха от лечебното заведение за Novini.bg.

Доц. доктор Николай Янев, светилото в медицината в региона на лицево-челюстната хирургия се завърна от Англия, с цел да извърши автотрансплантацията. Оперира в Неврохирургията на Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „ Пирогов”, поради опциите на клиниката, които разрешават интрердисциплинарен метод и осъществяване на огромни, тежки интервенции и лекуване.

Екипът на доцент доктор Николай Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, направен в Германия по самостоятелна мярка на пациента върху лицето на 43-годишен мъж от гр. София, който има злокачествено образувание. Туморът и разсейките са засегнали сериозна част от лицето на пациента. След продължителни съвещания и прегледи от експерти от разнообразни лечебни заведения, мъжът има шанса да се свърже с доцент Николай Янев. Лицево-челюстният хирург е потвърден експерт, както у нас, по този начин и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в региона на лицево-челюстната и онкохирургията. Там доцент Янев се занимава интензивно точно със спасяването на пациенти, които имат рак на лицето, употребявайки най-съвременната технология на 3D принтирането.

Интервенцията, граничеща с фантастика, доцент Янев избра да извърши точно в Неврохирургията на „ Пирогов”, поради изключителните благоприятни условия на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски. Революционната за Югоизточна Европа намеса продължи над 12 часа. По време на нея в операционната на Неврохирургията на „ Пирогов” доцент Николай Янев, доктор Светослав Славков и екипът отстраниха костта и меките тъкани, наранени от тумора. На тяхно място реплантираха с микроскопска техника част от фибулата или така наречен „ дребен пищял” (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксираха към индивидаулно направения посредством 3D технологията титаниев имплант. Всичко това се случва с помощта на високотехнологичния развой, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия подробност, както и непрекъсното разрастващите се професионални умения и колаборация сред медицината и инжинерните науки.

Предоперативните стадии, през които мина пациентът са съществени и поставят основите на положителния резултат. Най-напред доцент Янев прави високоспециализирани проучвания, които не просто потвърждават болестта, само че и са насочна точка в основаването на самостоятелната направа на импланта, заместващ „ изядената” от тумора част на лицето.

През цялото време на този високотехнологичен развой, хирургичният екип в София организира конферентна връзка с екипа на софтуерния колос в Тутлинген, Германия. Там, в действително време се реализира виртуална интервенция с унищожаване на засегнатите от тумора тъкани и трансфер на тъкани от отдалечени елементи на тялото, с цел да се реализира оптимално най-хубаво възобновяване на лицевите недостатъци. Доцентът следи по какъв начин компютъра на първо време основава модел на лицето, в който попадат даже най-малките елементи от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът „ отстранява” тази зона и стартира точно да основава виртуален имплант, който ще бъде подложен по-късно при интервенцията. Абсолютно от самото начало софтуерът и немските инженери желаят удостоверение за точността на детайлите от доцент Николай Янев. Специалистът има последната дума за утвърждение преди 3D принтерът да извае самостоятелната мярка „ водачи”, модели и титаниев имплант.

След като лицево-челюстния хирург е изцяло задоволен от най-подходящото предложение, той дава отговор на софтуера позитивно и процесът на принтиране започва. След довеждане докрай на процеса на обмисляне и неведнъж потвърждаване на обособените стъпки в самия проект, KLS Martin Group създава действителен модел на лицето и оперативната зона, водачи за костните срязвания, както в региона на лицето, по този начин и на отдалечените костни тъкани, които ще се употребяват за възобновяване на лицевите недостатъци. Готовият 3D имплант дойде в България при започване на август. Пациентът към този момент беше квалифициран, с цел да може екипът на доцент Николай Янев да в профил тежкото лицево заболяване и да извърши автотрансплантацията на тъкани от отдалечени елементи на тялото. След приемането му в България, екипът реализира комплицираната многочасова интервенция, за премахване на тежкото лицево заболяване и трансплантира тъкани от отдалечени елементи на тялото, за възобновяване на лицето.

Светилото в региона на лицево-челюстната хирургия, избра да извърши тежката по размер интервенция, точно в неотдавна ремонтираната и оборудвана с най-съвременна техника, неврохирургична операционна. В момента пациентът получава съответни грижи по международен протокол в неврореанимацията на университетската незабавна болница „ Пирогов”.

Доц. Николай Янев избра да извърши неповторимата трансплантация точно тук, в „ Пирогов”, защото е осведомен с опциите на клиниката на националния съветник по неврохирургия проф. Николай Габровски. Доц. Янев показа, че е прелестно впечатлен, че в България към този момент има сходни клиники, отговарящи на последните, модерни трендове в опазването на здравето.

Проф. Николай Габровски акцентира, че пироговската клиника по неврохирургия не просто е основала условия за оперативно, реанимационно и постоперативно лекуване, а и фрагменти, които могат да употребяват потенциала й. Според проф. Габровски тази взаимна трансплантация, в която взе участие интердисциплинарен екип от разнообразни експерти, е характерен образец по какъв начин взаимните старания могат да сплотяват конкурентните медицински структури в името на най-хубавото за пациентите.

Какво съставлява 3Д принтирането?

АДИТИВНОТО ПРОИЗВОДСТВО – 3D Принтиране на медицински произведения Адитивното Производството (АП) – или по-познато като 3D принтиране - предлага на лечебните заведения и лекарите изцяло нови благоприятни условия за основаване на характерни за пациента, самостоятелни импланти за доста малко време. Един характерен за пациента имплант може към този момент да се създаде и достави в границите на 5 до 10 дни. Подобни къси периоди бяха невъзможни преди този момент, заради сложността на стандартните индустриални вериги, да не приказваме за превъзходното качество на тъкмо инсталираните импланти и сигурността на планирането, обезпечена от този нов способ. Благодарение на изцяло CAD-базирания развой на планиране, имплантите създадени по този способ, пасват навръх анатомията на пациента без потребност за спомагателни корекции и по този метод понижават вероятността за неточности. Важни дизайнерски особености, като закръглени, атравматични ръбове, към този момент се интегрират в индустриалния развой. По този метод имплантът е планиран и създаден съгласно потребностите на пациента и условията на хирурга, тъй че да пасне навръх мястото на дефекта, затова не се чакат отклонения от авансово обмисляне, погрешно слагане или интервенция в близките тъкани.

КАК РАБОТИ?

Адитивното Производството (АП) се отнася до тримерен развой на щемпел (3D принтиране). В камера с високо налягане титаниев прахуляк се доставя в работната зона благодарение на профилирана индустриална ролка. След това титаниевият прахуляк се загрява от лазерен лъч, което води до разтопяване на праха (заради това методът се назовава "селективно лазерно размразяване ") и вследствие на това се уплътнява материала. След като лазерът е работил върху цялата повърхнина, работната платформа се спуска и се слага нов пласт титаниев прахуляк. По този метод заготовката се създава посредством "добавяне " на пласт след пласта. Тъй като плътността на мощността на потребления лазер е извънредно висока, е допустимо да се основат триизмерни медицински произведения с висока компактност.

ЕТАПИТЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПЛАНИРАНЕ

На първи стадий от планирането, се вкарват даните от образните проучвания на CAD/CAM профилиран програмен продукт. Идентифицира се региона на намеса и се маркират зоните на резекция. Избира се точното място на разреза тъй че туморът да се отстрани напълно. Съгласно инструкциите на хирурзите се избира тъкмо място за взимане на костен автотрансплант (графт) от лявата фибула на пациента. Подготвя се самостоятелен лидер за тъкмо изрязване на фибулата, тъй че да пасне навръх мандибуларния недостатък. Виртуално се напасват изрязаните сегменти на фибулата, тъй че да пресъздадат изчезналата долна челюст. Взимат се поради самостоятелните анатомични форми на пациента и се проектира слагането на имплантите за най-благоприятен изящен и функционален резултат. На последния стадий на планирането, се основава самостоятелна титаниева плака, която да пасне навръх анатомията на пациента и на костните мостове, които се образуват с трансплантираната кост. В следствие, се основава самостоятелен лидер за тъкмо изрязване и слагане на винтове за долната челюст. Индивидуален лидер за резекция на фибулата Индивидуален лидер за резекция на долната челюст Индивидуален 3D принтиран модел на долната челюст Индивидуален 3D принтиран модел на фибулата Индивидуална реконструктивна плака от медицински исполин, основана посредством метода на Адитивно Производство (3D принтиране) Кой е доцент доктор Николай Янев? Доц. доктор Николай Янев има двойно обучение по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), приета компетентност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Англия, както и предпазен докторат по Медицина (PhD). Той е Лицево-челюстен хирург в СБАЛ по ЛЧХ – София, Специалист Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Англия, Доцент в Медицински Университет Плевен, Консултант Лицево-челюстен хирург към МБАЛ Европа – София и Доцент към МУ – Плевен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР