102-годишна жена от Варна вече може да вижда перфектно и

...
102-годишна жена от Варна вече може да вижда перфектно и
Коментари Харесай

102-годишна баба прогледна след уникална операция

102-годишна жена от Варна към този момент може да вижда съвършено и с двете очи след интервенция на перде в Очен медицински център „ Свети Николай Чудотворец”.

Боянка Коларова към този момент се възвръща сполучливо след претърпяната през вчерашния ден къса намеса, осъществена от екипа на доктор Пламен Хубанов, съобщи Радио „ Фокус “ – Варна.

Столетницата се доверява на медицинския център за повторно, след първото си посещаване през 1997 година. „ Когато Боянка пристигна преди една седмица при мен жива и здрава бях доста сюрпризирана “, изясни при контролния обзор през днешния ден офталмологът доктор Ивелина Питакова. Тя съумяла да убеди старата жена, която няма съществени болести, да се подложи на интервенцията. По думите й, на 102 години ядрото на очната леща е доста твърдо, само че с помощта на професионализма на доктор Пламен Хубанов, интервенцията минала безпроблемно и пациентката към този момент може да чете вестник, да прави нормалните си ежедневни действия.

„ Направихме интервенцията по метода факоемулсификация, с който се отстранява пердето по безшевен и анемичен метод, за към 10-15 минути. Процедурата е изцяло безболезнена за пациента. Работи се с ултразвук и лазер, упойките, които се употребяват са единствено местни и месни “, изясни още офталмологът. Годишно в Очен медицински център „ Свети Николай Чудотворец” се правят към 4000 сходни интервенции. Те към този момент са се трансформирали в рутинна процедура, съобщи доктор Хубанов. По думите му пациентът заплаща единствено лещата, а самата интервенция се покрива от Здравната каса. Специалистът добави, че факоемулсификацията е единственият актуален способ за лекуване на катаракта – вътрешно перде. През годините екипът му е направил над 74 000 такива интервенции. „ Най-важното е пациентът да идва в точния момент, да не чака дълго да се задълбочи казусът и да може да си вгради модерна леща “, сподели още офталмологът, който оперира и преглежда пациенти два пъти седмично и в Бургас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР